Krumpir, kao jedna od osnovnih prehrambenih namirnica, za koji postoji izreka kako se može pripremati na 1001 način, uzgojem se razgranao u velik broj raznovrsnih, međusobno različitih sorti, od kojih ćemo barem nekolicinu onih zanimljivih spomenuti u nastavku.
I dok su kod nas popularne Adora, Mona Lisa, Jaerla, Carrera i Cleopatra, u svijetu se koristi puno veći broj sorti, od kojih su neke uistinu neobične.
- Yukon Gold
Riječ je o okruglim krumpirima koje odlikuje hrapava koža žuto-bijele boje i svjetložuto meso. Može ih se kuhati i peći, a odlični su i za pomfrit. Iznimno su sočni, blago slatkasti i mekani.
- Inca Gold
Baš kao i Yukon Gold, i ova je sorta okruglog oblika i žute unutrašnjosti. Karakterizira ih okus s daškom zemlje i lješnjaka, a zbog svoje čvrstoće odlični su za prženje, pečenje, salate i složence. Ipak, zbog tvrdoće nisu pogodni za juhe i gulaše.
- Idaho Russet
Ovu sortu odlikuje koža riđe boje i bijelo meso. Štoviše, kad pomislimo na krumpire, onda nam vjerojatno na pamet padne oblik kakav ima Idaho Russet. Zbog mekoće pogodni su za pripremu pirea, no ne i salata, budući su podložni mrvljenju.
- Carola
Ova sorta odlikuje se žutom kožom i iznimno žutim mesom, ali i tipičnim okusom krumpira, bez neuobičajenih nijansi. Dosta su čvrsti pa su stoga pogodni za roštiljanje, prženje, složence i salate.
- Rose Gold
Riječ je o krumpirima ružičaste boje kože i žutog mesa. Krasi ih blag, zemljani okus, a istovremeno su i sočni i čvrsti, pa su kao takvi idealni za raznovrsne oblike pripreme, počevši od pečenja, preko kuhanja, pa sve do salata. Međutim, zbog spomenute čvrstoće nisu pogodni za pire.
- Katahdin
Sorta Katahdin idealna je za pomfrit, a krasi ju glatka koža i žućkasto meso. Ipak, ne preporučuje ih se za pripremu salata.
- Purple Viking
Iako su veličinom mali, krumpiri sorte Purple Viking iznimno su sočni i podatni za gotovo sve oblike pripreme, izuzev u obliku salata. Karakterizira ih tamnoljubičasta boja kože i bijelo meso.
- Fingerling
Baš kao što im i naziv kaže, riječ je o krumpirima dužine od 5 do 8 cm koji podsjećaju na prste. Imaju tamnožutu kožu i svjetložuto meso, a odlikuje ih blag okus, čvrstoća i postojanost. Odlični su za kuhanje, pečenje i salate, no ne i za juhe.
- Red Bliss
Ovu neobičnu sortu krumpira karakterizira glatka koža svjetocrvene boje i bijelo meso. Okusom su pomalo gorki, no to ih ne sprječava da budu odličan dodatak juhama, varvima i pečenju.
- Rose Finn Apple
Iako izgledom više podsjećaju na mrkvu nego na krumpir, ne dajte da vas izgled zavara budući da su odlični kako za kuhanje, tako i za prženje. Odlikuju se hrapavom kožom roze boje, ali i iznimno žutom unutrašnjošću.
- Russian Banana
Baš kao Rose Finn Apple, i Russian Banana spada u duguljaste sorte krumpira, a karakterizira ga blijedožuta koža i meso intenzivne žute boje. Budući da spada u kategoriju čvrstih sorti, odlična je za pomfrit, pečenje i salate.
- Red Thumb
Iako slična sorti Fingerling, ova sorta od nje se razlikuje po koži svjetlocrvene boje i ružičastom mesu. Odlična je i za kuhanje i za pečenje pa ju kuhari iznimno cijene.
- Adirondack Blue
Uistinu se može reći da sa sortom Adirondack Blue zalazimo u područje čudnog, budući da navedenu odlikuje ljubičasta koža i svjetloljubičasto meso. Ukoliko od ove sorte pripremate pire, ljubičasta boja krumpira transformirat će se u plavu, dok će tijekom prženja poprimiti tamnoljubičastu nijansu. Bogatog su okusa koji podsjeća na zemlju i lješnjake, a može ih se peći, kuhati, pržiti te koristiti u složencima i salatama, no ne i u juhama.
- Adirondack Red
Ovaj tip krumpira karakterizira crvena koža i ružičasto do crveno meso koje u presjeku ponekad ima uzorak u obliku zvijezde. Iako crvena boja njihovog mesa blijedi s kuhanjem, to nije slučaj tijekom pečenja kada poprimaju donekle ljubičastu boju. Imaju donekle slatkast okus, a krase ih punoća i sočnost.
- Purple Peruvian
Riječ je o iznimno čudnovatoj sorti, intenzivne ljubičaste boje kože i mesa, koje može biti ili potpuno ljubičasto ili pak prošarano bijelim i ljubičastim mrljama. Kako Purple Peruvian spada u tip krumpira siromašan tekućinom, odličan je za prženje i pečenje, no to ne znači da nije pogodan i za druge oblike pripreme, poput kuhanja.
- Purple Majesty
Neobičan je krumpir čija je koža tamnoljubičasta, baš kao i meso, koje je ipak nešto svjetlije nijanse. Štoviše, za razliku od drugih sorti, Purple Majesty kuhanjem ne gubi svoju ljubičastu boju, a smatraju ga i odličnim antioksidansom. Odličan je i pečen i kuhan, ali i kao sastojak juha i salata.
Izvor: The Huffington Post/the kitchn