Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Bilo kuda, krumpiri svuda

purple majesty krumpiri

Krumpir, kao jedna od osnovnih prehrambenih namirnica, za koji postoji izreka kako se može pripremati na 1001 način, uzgojem se razgranao u velik broj raznovrsnih, međusobno različitih sorti, od kojih ćemo barem nekolicinu onih zanimljivih spomenuti u nastavku.

I dok su kod nas popularne Adora, Mona Lisa, Jaerla, Carrera i Cleopatra, u svijetu se koristi puno veći broj sorti, od kojih su neke uistinu neobične.

 1. Yukon Gold

Riječ je o okruglim krumpirima koje odlikuje hrapava koža žuto-bijele boje i svjetložuto meso. Može ih se kuhati i peći, a odlični su i za pomfrit. Iznimno su sočni, blago slatkasti i mekani.

Yukon Gold (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Yukon Gold (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Inca Gold

Baš kao i Yukon Gold, i ova je sorta okruglog oblika i žute unutrašnjosti. Karakterizira ih okus s daškom zemlje i lješnjaka, a zbog svoje čvrstoće odlični su za prženje, pečenje, salate i složence. Ipak, zbog tvrdoće nisu pogodni za juhe i gulaše.

Inca Gold (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Inca Gold (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Idaho Russet

Ovu sortu odlikuje koža riđe boje i bijelo meso. Štoviše, kad pomislimo na krumpire, onda nam vjerojatno na pamet padne oblik kakav ima Idaho Russet. Zbog mekoće pogodni su za pripremu pirea, no ne i salata, budući su podložni mrvljenju.

Idaho Russet (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Idaho Russet (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Carola

Ova sorta odlikuje se žutom kožom i iznimno žutim mesom, ali i tipičnim okusom krumpira, bez neuobičajenih nijansi. Dosta su čvrsti pa su stoga pogodni za roštiljanje, prženje, složence i salate.

Carola (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Carola (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Rose Gold

Riječ je o krumpirima ružičaste boje kože i žutog mesa. Krasi ih blag, zemljani okus, a istovremeno su i sočni i čvrsti, pa su kao takvi idealni za raznovrsne oblike pripreme, počevši od pečenja, preko kuhanja, pa sve do salata. Međutim, zbog spomenute čvrstoće nisu pogodni za pire.

Rose Gold (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Rose Gold (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Katahdin

Sorta Katahdin idealna je za pomfrit, a krasi ju glatka koža i žućkasto meso. Ipak, ne preporučuje ih se za pripremu salata.

Katahdin (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Katahdin (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Purple Viking

Iako su veličinom mali, krumpiri sorte Purple Viking iznimno su sočni i podatni za gotovo sve oblike pripreme, izuzev u obliku salata. Karakterizira ih tamnoljubičasta boja kože i bijelo meso.

Purple Viking (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Purple Viking (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Fingerling

Baš kao što im i naziv kaže, riječ je o krumpirima dužine od 5 do 8 cm koji podsjećaju na prste. Imaju tamnožutu kožu i svjetložuto meso, a odlikuje ih blag okus, čvrstoća i postojanost. Odlični su za kuhanje, pečenje i salate, no ne i za juhe.

Fingerling (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Fingerling (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 

 1. Red Bliss

Ovu neobičnu sortu krumpira karakterizira glatka koža svjetocrvene boje i bijelo meso. Okusom su pomalo gorki, no to ih ne sprječava da budu odličan dodatak juhama, varvima i pečenju.

Red Bliss (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Red Bliss (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Rose Finn Apple

Iako izgledom više podsjećaju na mrkvu nego na krumpir, ne dajte da vas izgled zavara budući da su odlični kako za kuhanje, tako i za prženje. Odlikuju se hrapavom kožom roze boje, ali i iznimno žutom unutrašnjošću.

Rose Finn Apple (FOTO: Smart Kitchen)

Rose Finn Apple (FOTO: Smart Kitchen)

 1. Russian Banana

Baš kao Rose Finn Apple, i Russian Banana spada u duguljaste sorte krumpira, a karakterizira ga blijedožuta koža i meso intenzivne žute boje. Budući da spada u kategoriju čvrstih sorti, odlična je za pomfrit, pečenje i salate.

Russian Banana (FOTO: American Seed Company)

Russian Banana (FOTO: American Seed Company)

 1. Red Thumb

Iako slična sorti Fingerling, ova sorta od nje se razlikuje po koži svjetlocrvene boje i ružičastom mesu. Odlična je i za kuhanje i za pečenje pa ju kuhari iznimno cijene.

Red Thumb (FOTO: Smart Kitchen)

Red Thumb (FOTO: Smart Kitchen)

 1. Adirondack Blue

Uistinu se može reći da sa sortom Adirondack Blue zalazimo u područje čudnog, budući da navedenu odlikuje ljubičasta koža i svjetloljubičasto meso. Ukoliko od ove sorte pripremate pire, ljubičasta boja krumpira transformirat će se u plavu, dok će tijekom prženja poprimiti tamnoljubičastu nijansu. Bogatog su okusa koji podsjeća na zemlju i lješnjake, a može ih se peći, kuhati, pržiti te koristiti u složencima i salatama, no ne i u juhama.

Adirondack Blue (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Adirondack Blue (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Adirondack Red

Ovaj tip krumpira karakterizira crvena koža i ružičasto do crveno meso koje u presjeku ponekad ima uzorak u obliku zvijezde. Iako crvena boja njihovog mesa blijedi s kuhanjem, to nije slučaj tijekom pečenja kada poprimaju donekle ljubičastu boju. Imaju donekle slatkast okus, a krase ih punoća i sočnost.

Adirondack Red (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Adirondack Red (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Purple Peruvian

Riječ je o iznimno čudnovatoj sorti, intenzivne ljubičaste boje kože i mesa, koje može biti ili potpuno ljubičasto ili pak prošarano bijelim i ljubičastim mrljama. Kako Purple Peruvian spada u tip krumpira siromašan tekućinom, odličan je za prženje i pečenje, no to ne znači da nije pogodan i za druge oblike pripreme, poput kuhanja.

Purple Peruvian (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Purple Peruvian (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 1. Purple Majesty

Neobičan je krumpir čija je koža tamnoljubičasta, baš kao i meso, koje je ipak nešto svjetlije nijanse. Štoviše, za razliku od drugih sorti, Purple Majesty kuhanjem ne gubi svoju ljubičastu boju, a smatraju ga i odličnim antioksidansom. Odličan je i pečen i kuhan, ali i kao sastojak juha i salata.

Purple Majesty (FOTO: MarxFoods)

Purple Majesty (FOTO: MarxFoods)

Izvor: The Huffington Post/the kitchn

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...