Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Bilo kuda, krumpiri svuda

purple majesty krumpiri

Krumpir, kao jedna od osnovnih prehrambenih namirnica, za koji postoji izreka kako se može pripremati na 1001 način, uzgojem se razgranao u velik broj raznovrsnih, međusobno različitih sorti, od kojih ćemo barem nekolicinu onih zanimljivih spomenuti u nastavku.

I dok su kod nas popularne Adora, Mona Lisa, Jaerla, Carrera i Cleopatra, u svijetu se koristi puno veći broj sorti, od kojih su neke uistinu neobične.

  1. Yukon Gold

Riječ je o okruglim krumpirima koje odlikuje hrapava koža žuto-bijele boje i svjetložuto meso. Može ih se kuhati i peći, a odlični su i za pomfrit. Iznimno su sočni, blago slatkasti i mekani.

Yukon Gold (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Yukon Gold (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Inca Gold

Baš kao i Yukon Gold, i ova je sorta okruglog oblika i žute unutrašnjosti. Karakterizira ih okus s daškom zemlje i lješnjaka, a zbog svoje čvrstoće odlični su za prženje, pečenje, salate i složence. Ipak, zbog tvrdoće nisu pogodni za juhe i gulaše.

Inca Gold (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Inca Gold (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Idaho Russet

Ovu sortu odlikuje koža riđe boje i bijelo meso. Štoviše, kad pomislimo na krumpire, onda nam vjerojatno na pamet padne oblik kakav ima Idaho Russet. Zbog mekoće pogodni su za pripremu pirea, no ne i salata, budući su podložni mrvljenju.

Idaho Russet (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Idaho Russet (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Carola

Ova sorta odlikuje se žutom kožom i iznimno žutim mesom, ali i tipičnim okusom krumpira, bez neuobičajenih nijansi. Dosta su čvrsti pa su stoga pogodni za roštiljanje, prženje, složence i salate.

Carola (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Carola (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Rose Gold

Riječ je o krumpirima ružičaste boje kože i žutog mesa. Krasi ih blag, zemljani okus, a istovremeno su i sočni i čvrsti, pa su kao takvi idealni za raznovrsne oblike pripreme, počevši od pečenja, preko kuhanja, pa sve do salata. Međutim, zbog spomenute čvrstoće nisu pogodni za pire.

Rose Gold (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Rose Gold (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Katahdin

Sorta Katahdin idealna je za pomfrit, a krasi ju glatka koža i žućkasto meso. Ipak, ne preporučuje ih se za pripremu salata.

Katahdin (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Katahdin (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Purple Viking

Iako su veličinom mali, krumpiri sorte Purple Viking iznimno su sočni i podatni za gotovo sve oblike pripreme, izuzev u obliku salata. Karakterizira ih tamnoljubičasta boja kože i bijelo meso.

Purple Viking (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Purple Viking (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Fingerling

Baš kao što im i naziv kaže, riječ je o krumpirima dužine od 5 do 8 cm koji podsjećaju na prste. Imaju tamnožutu kožu i svjetložuto meso, a odlikuje ih blag okus, čvrstoća i postojanost. Odlični su za kuhanje, pečenje i salate, no ne i za juhe.

Fingerling (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Fingerling (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

 

  1. Red Bliss

Ovu neobičnu sortu krumpira karakterizira glatka koža svjetocrvene boje i bijelo meso. Okusom su pomalo gorki, no to ih ne sprječava da budu odličan dodatak juhama, varvima i pečenju.

Red Bliss (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Red Bliss (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Rose Finn Apple

Iako izgledom više podsjećaju na mrkvu nego na krumpir, ne dajte da vas izgled zavara budući da su odlični kako za kuhanje, tako i za prženje. Odlikuju se hrapavom kožom roze boje, ali i iznimno žutom unutrašnjošću.

Rose Finn Apple (FOTO: Smart Kitchen)

Rose Finn Apple (FOTO: Smart Kitchen)

  1. Russian Banana

Baš kao Rose Finn Apple, i Russian Banana spada u duguljaste sorte krumpira, a karakterizira ga blijedožuta koža i meso intenzivne žute boje. Budući da spada u kategoriju čvrstih sorti, odlična je za pomfrit, pečenje i salate.

Russian Banana (FOTO: American Seed Company)

Russian Banana (FOTO: American Seed Company)

  1. Red Thumb

Iako slična sorti Fingerling, ova sorta od nje se razlikuje po koži svjetlocrvene boje i ružičastom mesu. Odlična je i za kuhanje i za pečenje pa ju kuhari iznimno cijene.

Red Thumb (FOTO: Smart Kitchen)

Red Thumb (FOTO: Smart Kitchen)

  1. Adirondack Blue

Uistinu se može reći da sa sortom Adirondack Blue zalazimo u područje čudnog, budući da navedenu odlikuje ljubičasta koža i svjetloljubičasto meso. Ukoliko od ove sorte pripremate pire, ljubičasta boja krumpira transformirat će se u plavu, dok će tijekom prženja poprimiti tamnoljubičastu nijansu. Bogatog su okusa koji podsjeća na zemlju i lješnjake, a može ih se peći, kuhati, pržiti te koristiti u složencima i salatama, no ne i u juhama.

Adirondack Blue (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Adirondack Blue (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Adirondack Red

Ovaj tip krumpira karakterizira crvena koža i ružičasto do crveno meso koje u presjeku ponekad ima uzorak u obliku zvijezde. Iako crvena boja njihovog mesa blijedi s kuhanjem, to nije slučaj tijekom pečenja kada poprimaju donekle ljubičastu boju. Imaju donekle slatkast okus, a krase ih punoća i sočnost.

Adirondack Red (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Adirondack Red (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Purple Peruvian

Riječ je o iznimno čudnovatoj sorti, intenzivne ljubičaste boje kože i mesa, koje može biti ili potpuno ljubičasto ili pak prošarano bijelim i ljubičastim mrljama. Kako Purple Peruvian spada u tip krumpira siromašan tekućinom, odličan je za prženje i pečenje, no to ne znači da nije pogodan i za druge oblike pripreme, poput kuhanja.

Purple Peruvian (FOTO: Joseph Erdos / The Huffington Post)

Purple Peruvian (FOTO: Joseph Erdos/The Huffington Post)

  1. Purple Majesty

Neobičan je krumpir čija je koža tamnoljubičasta, baš kao i meso, koje je ipak nešto svjetlije nijanse. Štoviše, za razliku od drugih sorti, Purple Majesty kuhanjem ne gubi svoju ljubičastu boju, a smatraju ga i odličnim antioksidansom. Odličan je i pečen i kuhan, ali i kao sastojak juha i salata.

Purple Majesty (FOTO: MarxFoods)

Purple Majesty (FOTO: MarxFoods)

Izvor: The Huffington Post/the kitchn

Možda će vas zanimati

Klima

U svijetu gdje je svaka sekunda važna, zanimljiva je činjenica da nas upravo promjena oblika našeg planeta Zemlje može dovesti do prave male revolucije...

Društvene znanosti

Uskrs je, bez sumnje, jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, obilježavajući uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih. Ova temeljna vjerska priča nije samo srž kršćanstva, već...

Fizika

Vrijeme je nešto s čime se svakodnevno susrećemo, no rijetko se zapitamo o njegovoj suštini i pravoj prirodi. U svakodnevnom životu, vrijeme percipiramo kao...

Arheologija i paleontologija

U nekim drevnim kutovima Južne Amerike, lovci-sakupljači su, izgleda, pronašli prijatelje na neobičnim mjestima. Prije nego što su psi zavladali kao “najbolji prijatelj čovjeka”,...