Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Biometrijska identifikacija skeniranjem vena

Pomoću ove novije tehnologije moguće je, promatranjem dijelova krvotoka, identificirati osobu jer su dijelovi vena jedinstveni za čovjeka koliko i otisak prsta.

Ove tehnologija se segmentira na određene dijelove krvotoka i koristeći optičku tehnologiju za skeniranje snima vene na dlanu, prstu ili očnoj jabučici.

Zbog sub-dermalne prirode vena, vaskularna biometrija smatra se vrlo sigurnim modalitetom identifikacije. Druge vrste biometrije, dakle prepoznavanje čovjeka putem fizičkih karakteristika, pokazale su se ponekad nesigurnima, dok uzorak vene daje točan rezultat.

Gdje mogu pronaći biometrijsko prepoznavanje skeniranjem vena?

Prepoznavanje vena se općenito koristi kada je potrebno osigurati veću sigurnost. Fizička kontrola pristupa i korporativno bankarstvo su vertikale gdje je modalitet češći. No, kao i sve biometrije, napredak u mobilnoj tehnologiji i inovacijama u dizajnu i proizvodnji pridonosi širenju područja primjene vaskularnog modaliteta.

Mobilni uređaji počinju se pojavljivati ​​s mogućnostima prepoznavanja vena. Nalazimo ga u Fujitsuovom tabletu i pametnih telefonima tvrtke ZTE, a postoji čak i glasina, na temelju nedavnog podignutog zahtjeva za patentiranje od strane tvrtke Applea, da će Apple Watch 2 imati takvu vrstu identifikacije.

Ako se pitate kako ova vrsta tehnologije čini razliku u svijetu, već postoje nadasve ambiciozni planovi da će turisti koji budu posjetili Tokio na Olimpijskim igrama 2020. godine, plaćati za sve samo biometrijskim pokazateljima koji uključuju skeniranje vena uz biometriju otiska prsta. U tijeku je pilotski sustav plaćanja zasnovan na vaskularnom prepoznavanju nazvan FingoPay.

FingoPay omogućuje da se prodajne transakcije na prodajnim mjestima obavljaju samo skeniranjem vena prsta. Kao što je već spomenuto, pametni telefoni već isporučuju tehnologiju skeniranja oka i vena. Softverski segment cjelokupnog modaliteta, Eyeprint ID također je ugrađen u aplikacije koje se mogu preuzeti na bilo koji moderni smartphone.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zašto pčele proizvode med? Možda mislite da znate odgovor, ali istina je daleko zanimljivija nego što biste mogli zamisliti. Pčele medarice, te neumorne radilice...

Planete i mjeseci

Teraformiranje Marsa već dugo intrigira znanstvenike i entuzijaste, a ideja da Crveni planet postane naš drugi dom postaje sve realnija. Zamislite život na Marsu,...

Planete i mjeseci

Jupiter je najstariji i najveći planet u našem Sunčevom sustavu, često najsjajniji na noćnom nebu poslije Venere. Znanstvenici ga prate još od prvih teleskopa....

Arheologija i paleontologija

Kako nastaju fosili? Ovo je pitanje koje budi znatiželju mnogih ljubitelja prirode i povijesti. Fosili su čudesni prozori u prošlost, pružajući nam uvid u...