Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Biorazgradivi implantati pomažu u obnovi živaca

Bolesnici s teškim ozljedama udova često gube mogućnost pokreta i osjeta uslijed oštećenja živaca. Britanski znanstvenici pristupili su rješavanju ovog problema primjenom računalne tehnologije i postigli sjajne rezultate. Uspjeli su pronaći način za obnovu oštećenog živca i vraćanje njegove funkcije.

Pošli su od zamisli da bi oštećenom živcu u regeneraciji mogla pomoći implantirana struktura s kanalićima, koja će ga štititi i podupirati tijekom obnavljanja rasta. Potrebni implantati su generirani računalnom tehnologijom uz primjenu biorazgradivog materijala. Detalji istraživanja su objavljeni u časopisu Biofabrication.

U izradi implantata primijenjena je laserska tehnika koja se obično koristi pri izradi  složenih strujnih krugova. Dobiveni implantat se smješta u ozlijeđeno područje i pruža fizičku potporu i oslonac živcu.

Autori rada navode da su živci, poput električnih kabela, građeni od velikog broja tankih niti. Ovom tehnikom ​​se može potaknuti obnavljanje strukture živca poticanjem rasta njegovih sačuvanih pramenova. Oni svojim rastom formiraju novo živčano vlakno sa strukturom sličnom onoj prije ozljede.

Da bi započela regeneracija živca uz implantat je potrebno primijeniti i niz fizikalnih i kemijskih čimbenika koji će potaknuti proces ponovnog rasta.

Obnovljenim živcem impulsi neometano protječu, što omogućuje obnavljanje pokreta i povrat osjećaja u oštećenu ruku ili nogu ozlijeđenog.

Implantati su izrađeni od materijala koji se nakon nekog vremena u tijelu razlaže, pa njegovo naknadno vađenje nije potrebno.

Laboratorijski testovi su pokazala da živci stvarno rastu kroz kanaliće implantata, te s vremenom grade veće strukture zamjenjujući one oštećene.

Istraživači naglašavaju da suvremena medicina već dugo raspolaže metodama za  obnavljanje kostiju i mišića, dok obnavljanje živaca dosad nije bilo moguće. Ovaj rad je pokazao da se ozlijeđeni živci u rukama i nogama mogu obnoviti, dok obnova leđne moždine i dalje čeka neka buduća istraživanja, premda se primjena implantata i u ovom slučaju čini mogućom.

Ovaj rad donosi dvije za medicinsku praksu važne novosti: izrada implantata koji pomaže obnavljanje oštećenih živaca i postupak za obnovu živca mikro oblikovanjem neoštećenih pramenova tog istog živca.

Primjena ovih saznanja uvesti će velike promjene u liječenje oštećenih živaca i donijeti značajna poboljšanja zdravlja oboljelima.

University of Sheffield

Možda će vas zanimati

Računarstvo i internet

Kvantna tehnologija je fascinantno područje koje koristi principe kvantne fizike za stvaranje novih i moćnih alata. Za razliku od klasične tehnologije, koja se oslanja...

Psihologija

Psihološki eksperimenti često otkrivaju fascinantne uvide u ljudsko ponašanje, ali također mogu podići ozbiljna etička pitanja. Iako su mnogi poznati psihološki eksperimenti pridonijeli našem...

Geografija i geologija

Oceani, koji pokrivaju više od 70% površine Zemlje, predstavljaju najveću i najmanje istraženu zonu našeg planeta. Unatoč svojoj ogromnoj veličini, manje od 5% oceanskog...

Arheologija i paleontologija

Nedavno otkriven fosil neandertalskog djeteta u Španjolskoj izazvao je veliki interes među znanstvenicima. Ovaj fosil, koji pokazuje karakteristike Downovog sindroma, predstavlja prvi dokaz ove...