Connect with us

Znanost

Bizarni prizori zaleđenih aligatora

Foto: YouTube

Biljke i životinje

Bizarni prizori zaleđenih aligatora

Izgledaju čudno, ali im nije ništa. U pitanju je brumacija.

Video koji prikazuje aligatore kojima samo vire njuške iz zaleđene močvarne vode u Sjevernoj Karolini postao je viralan nakon što ga je Močvarni park rijeke Shallotte postavio na YouTube. Sve je prepuno zgroženih komentara kojima cijeli prizor izgleda poput groblja aligatora. Ipak, u pitanju je nešto sasvim prirodno i aligatorima se ništa neće dogoditi.

Dotični aligatori definitivno nisu uginuli, samo su u stanju brumacije. To je poluhibernacija pri kojoj životinje snižavaju tjelesnu temperaturu i usporavaju metabolizam ne bi li se prilagodili hladnim uvjetima.

Kako bi ipak mogli disati, aligatori su samo gurnuli njušku iznad površine vode (tj. leda). Baš poput guštera, i aligatori mogu preživjeti temperature ispod ništice. Svi gmazovi su, kao što znamo, hladnokrvni, tako kada temperatura padne oni naprosto uspore sve kako se i njihovo tijelo hladi. Iz tog nepokretnog stanja se mogu ponovno vratiti kada se temperatura okoliša počne ponovno dizati.

Sve je pojasnio upravitelj spomenutog močvarnog parka, George Howard.“Oni samo gurnu svoj nos van da mogu disati i savršeno su u redu ”, rekao je Howard. “Radi se o apsolutno sjajnoj tehnici preživljavanja. Ovi momci su čvrsti i otporni već milijune godina a takvi će i ostati.”

Kao što znamo, val hladnoća potresa Sjedinjene Države i obično bi ovi aligatori uredno poluhibernirali na dnu močvare, izlazeći barem jednom dnevno na površinu zbog zraka. Međutim, ovo nisu uobičajena vremena i nakon ciklona bombe se čini kako aligatori usvajaju drukčije tehnike preživljavanja pozicionirajući se njuškom prema površini.

„To je zanimljivo ponašanje, jer je suprotno onome što većina krokodila radi “, objasnio je umirovljeni ekolog James Perran Ross. “Uobičajeni odgovor kada dođe do hladnoće je da izađu van iz vode i pokušavaju se ponovno zagrijati.” To ovdje očito nije opcija zbog vrlo niskih temperatura koje bi mogle biti opasne za aligatore.

“U tom stanju oni su još uvijek živi, ​​još se uvijek kreću, ali vrlo slabo.” Aligatori mogu živjeti u uvjetima kad su temperature vode oko 4 Celzijeva stupnja, ali u ovakvim ledenim uvjetima Howard smatra da bi gmazovi preživjeli samo oko tjedan dana.

Nema mjesta za brigu, jer se led sa slika i videa – otapa.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Dik Šobak

    12 siječnja, 2018 kod 1:38 pm

    Što ti je priroda! Sjajno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh