Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Boca vina koja je provela 438 dana u svemiru košta milijun dolara

Foto: Christie’s Images Limited 2021

Prije otprilike dvadeset godina, grožđe iz regije Bordeaux u Francuskoj ubrano je, usitnjeno i pretvoreno u dobar merlot. To ne bi bilo ništa neobično da u studenom 2019. godine boce tog vina nisu lansirane u svemir.

Ovo “svemirsko vino” – dvanaest boca Pétrus merlota iz 2000. godine, čija se vrijednost obično procjenjuje na oko 6000 dolara po komadu – provelo je 438 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) pa je cijena porasla.

Naravno, alkoholno piće se na Međunarodnoj svemirskoj stanici našlo iz znanstvenih razloga. Znanstvenici su se bavili utjecajem kozmičkog zračenja i bestežinskog stanja na proces sazrijevanja vina, piše Space.

Iza projekta stoji tvrtka Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, a stručnjaci ove tvrtke nadaju se novim vrstama vina koja će sazrijevati u svemiru te upotpuniti nova saznanja.

U najavi objavljenoj 4. svibnja, Christie’s aukcijska kuća najavila je da će prodati jednu bocu “svemirskog” Pétrusa 2000. Očekuje se da će boca postići cijenu od oko milijun dolara, a do svog kupca će doći u prigodnom kovčegu skupa s bocom klasičnog Pétrus 2000 merlota i vadičepom izrađenim od meteorita.

Foto: Christie’s Images Limited 2021

Vino se na Zemlju vratilo 14. siječnja 2021. godine, uz pomoć Dragon letjelice tvrtke SpaceX. Stručnjaci i poznavatelji vina degustirali su vino već u ožujku. Tom prilikom se utvrdilo da vino ima drugačiji okus od svojih zemaljskih rođaka, s obzirom na to da je čak 12 stručnjaka primijetilo veliku razliku. Prema riječima stručnjaka, vina se razlikuju po boji i aromi, ali i okusu, jer se dobiva dojam da je vrijeme provedeno u svemiru ubrzalo sazrijevanje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Ujedinjeni Arapski Emirati lansirat će svoj prvi lunarni rover u studenom, najavio je voditelj misije Hamad Al Marzooqi. Al Marzooqi je za državne novine,...

Svemir

Španjolska tvrtka PLS Space objavila je da je uspješno završila kompletno testiranje misije nakon što je ranije ove godine provela dva ključna testa motora....

Svemir

Međunarodna svemirska postaja (ISS) postoji više od dva desetljeća, a od svog lansiranja 1998. godine, ugostila je više od 200 astronauta i pomogla nebrojenim...

Svemir

Inženjeri američke svemirske agencije NASA dovršili su otvaranje ogromnog, glavnog zrcala svemirskog teleskopa James Webb. Taj manevar posljednji je korak dvotjedne faze postavljanja opservatorija...

Oglašavanje