Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Psihologija

Bojanke za odrasle su dobre za mentalno zdravlje


Danas se u mnogim trgovinama i knjižarama mogu kupiti bojanke za odrasle. Njihovi autori tvrde da su odličan način za opuštanje i rješavanje stresa, a tomu u prilog ide i najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Novog Zelanda.

Prema njihovim saznanjima bojanke za odrasle imaju mnogo dobrobiti za mentalno zdravlje i jako su dobre za smanjenje simptoma anksioznosti i depresije.

One su se pojavile prije otprilike dvije godine i postale su veliki hit u svijetu. Primjerice, bojanka The Secret Garden se na Amazonu nalazila na vrhu top liste najprodavanijih knjiga.

Ljubitelji ovakvih knjiga smatraju da ih njihov hobi veoma opušta te da im izaziva osjećaj nostalgije. Bojanjem razvijaju svoju kreativnost i isključuju se iz modernog svijeta kojim sve više dominira tehnologija.

Psiholozi s University of Otago u Novom Zelandu su otkrili kako je dovoljno bojati samo 10 minuta dnevno za poboljšanje raspoloženja.

Ova neobična aktivnost koja se više koristila u djetinjstvu bi mogla biti jeftino i svima dostupno sredstvo samopomoći za ublažavanje simptoma određenih psihičkih poteškoća. U istraživanju je sudjelovalo 115 žena između 18 i 36 godina. Jedna grupa žena je koristila bojanke, a u drugoj su žene igrale “mozgalice” kao što je sudoku. Stručnjaci su otkrili kako su one žene koje su tjedan dana koristile bojanku pokazivale manje simptoma anksioznosti i tjeskobe. Zanimljivo je i to što su sudionice iz obje grupe rekle kako se osjećaju smirenije.

Jedna od autorica studije dr. Tamlin Conner kaže kako bojanje unutar zadanih linija može djelovati jako umirujuće za osobe koje su pod stresom. Na sličan način djeluju vrtlarenje i kuhanje.

Glavna autorica Jayde Flett kaže kako sada treba otkriti pravi razlog zašto i kako bojanje povoljno djeluje na razna psihološka stanja. “Mnogi kažu da se bojanjem postiže stanje smirenosti kao u meditaciji te da je povezano sa smanjenom aktivnošću u amigdali ili s promjenama u aktivnosti moždanih valova. Međutim, mi smo dokazali kako misaona aktivnost nije glavni pokretač promjena jer su ljudi koji su rješavali “mozgalice” isto osjećali smirenost”, rekla je Flett.

Budući da nemaju nikakvog rizika i da su lako dostupne, znanstvenici kažu da će bojanke za odrasle rado uvrstiti na popis kreativnih aktivnosti za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Tražili ste na googlu:

bojaka za odrasle, SAT CRTEŽ

2 komentara

2 Comments

  1. Matija Živoder

    prosinac 21, 2017 kod 5:30 pm

    Bruno Bijelić kupi i mozda ozdravis

  2. Adrijana Radosevic

    prosinac 22, 2017 kod 9:38 pm

    jebote bojanke; pa radije onda nađite neki online tečaj i naučite se crtati (i bojati) “na ruke” ili u nekom programu… da to ima neki smisao, cilj i rezultat a ne takve gluparije… efekt će biti isti, a korist mnogostruka.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh