Connect with us

Znanost

Energija i gorivo

Bolji način za pretvaranje oceana u gorivo


Znanstvenici su otkrili novi način za pretvaranje morske vode u vodik kako bi dobili održiv i čist izvor goriva.

(Credit: Wikimedia.org)

(Credit: Wikimedia.org)

Ovom bi se metodom iz pet litara morske vode moglo proizvesti vodika dovoljno da se energijom opskrbi srednje veliko kućanstvo ili električni automobil za jedan dan.

Tim istraživača s Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science (ACES) razvio je katalizator kojem je potrebno mnogo manje energije kako bi se pokrenula oksidacija vode koja je prvi korak u disocijaciji vode kako bi se proizvelo gorivo.

Sadašnje tehnologije ograničene su velikim potrebama za energijom koja je nužna za proces oksidacije, a to isključuje korištenje morske vode jer nastaje otrovan klor. Tim istraživača vođen Jun Chenom i profesorom Gerryjem Swiegersom uspio je proizvesti umjetni klorofil na provodnom plastičnom filmu koji se ponaša kao katalizator za disocijaciju vode.

“Ovaj fleksibilni polimer može se koristiti u brojne druge svrhe i puno ga je lakše proizvesti nego metalne vodiče. Sustav koji smo razvili mogao bi nam omogućiti stvaranje drugih uređaja koji bi koristili morsku vodu za disocijaciju vode. Fleksibilnost materijala daje mogućnost za izradu prijenosnih uređaja za proizvodnju vodika”, rekao je Jun Chen.

Ovo otkriće dovodi znanstvenike korak bliže stvaranju umjetnog uređaja u obliku lista koji bi mogao učinkovito proizvesti vodik.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Chemical Science.

Izvor: ScienceAlert

Babuške su zle.

8 komentara

8 Comments

 1. Vislav Horvat

  lipanj 13, 2013 kod 12:49 pm

  Ako bi se to pocelo masovno koristiti i kada bi svi uzimali morsku vodu koliko bi trebalo vremena da se ta uzeta voda ponovno vrati u ocean i postane morska voda?
  Moze li priroda nadomjestiti istom brzinom svu vodu koja bi se potrosila?

 2. Tomislav Zlo Živković

  lipanj 13, 2013 kod 12:53 pm

  Izgaranjem vodika nastaje voda tako da ne bi trebalo dugo

 3. Denis Islamovic

  lipanj 13, 2013 kod 12:55 pm

  Super

 4. Anton Šarić

  lipanj 13, 2013 kod 1:30 pm

  lega moj ima toliko vode u oceanima da se nebi potrošila ni za milijun godina

 5. Vislav Horvat

  lipanj 13, 2013 kod 1:42 pm

  Znam da pri procesu nastaje voda. No jedno je slatka voda a drugo morska.

 6. Elmin Dupovac

  lipanj 13, 2013 kod 8:20 pm

  nije dosta sto su sva fosilna goriva potrosila sad bi i vodu ? pa kreteni od cega ce da zive

 7. Branko Jermanis

  lipanj 13, 2013 kod 11:31 pm

  Toliko ima biomase i vodika u njoj oko nas (prirodno), a ljudski rod traga za kopijama istog… Još mi je jasno da najveće svjetske vlade rade postrojenje za nuklearnu fuziju u francuskoj, koja bi (navodno) trebala rješiti potrebe za energijom, jer uskoro bi cijela Europa trebala biti pod snijegom oko 50-tak godina. Kao u Srednjem vjeku, kada su sanjkama vozili u Veneciju preko zaleđenog mora, a snijeg je pokrivao sve zemlje sve do Slovenije. Vladala je teška glad… Mala ledena doba jesu rezultat periodične magnetne aktivnosti Sunca. Ali da ne bi bilo panike, priča se o globalnom zatopljenju, zar ne? Traganje za novim izvorima energije će prividno trajati dok se nafta ne iscrpi (ali malo tko zna da ona stalno nastaje, pa se ne može iscrpiti, a može se lako proizvesti iz svakog drva). A problemi sa energijom su rješeni već prije oko 100 godina, zahvaljujući našem znanstveniku Nikoli Tesli. Pa mi plutamo na užarenoj masi, a iznad nas je konstantno električki nabijeni sloj, koji se može priključiti na svjetski energetski sustav Teslinim patentima. Naravno, Tesli nisu dali da to učini… Inače, vodik se najlakše dobiva iz vode elektrolizom u otopini K2CO3 (tvari iz pepela). Kako fotosinteza ima lošiji stupanj iskoristivosti (oko 2%) od silicijevih ćelija (oko 15%), treba ići samo u pravom pravcu. Fotosinteza nije po postotku dobar put. Možda bi legura bakra i nikla pomogla, jer joj je magnetna točka na sobnoj temperaturi? Tako bi se i toplina pretvorila u korisnu struju. Ali, nije cilj pronaći izvor energije, već je cilj očuvati cijenu bilo kakve energije na visokoj razini. Tako se danas vlada svijetom…

 8. Artus

  kolovoz 18, 2013 kod 9:51 am

  Strašno je koliko autoru članka, a i nekim komentatorima, nedostaju osnovna znanja fizike i kemije. Da se razaznati kako su Australci došli na ideju korištenja vještačkog klorofila; sve ostalo je …

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Energija i gorivo

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh