Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Boris Johnson u rodu s najpoznatijom švicarskom mumijom

Pra pra pra pra pra pra…

Švicarska je nedavno doznala kako njihova najpoznatija mumija ima rođaka koji je svima dobro poznat, a to je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Mumificirani ostaci žene su pronađeni još 1975. tijekom obnove gotičke crkve Barfuesserkirche u Baselu, kao što je objavio prirodoslovni muzej u tom gradu. Ostaci su kasnije identificirani i utvrđeno je da pripada Anni Catharini Bischoff, inače pastorovoj supruzi koja je umrla još 1787. Bila je pokopana ispred oltara i nosila je odjeću dobre kvalitete.

Uz dobru pomoć povijesnih dokumenata te paleoantropoloških i DNK uzoraka uskoro je istraživački tim došao je do nekih iznenađujućeg otkrića. Muzej je tako otkrio da je dotična baselska dama pra-pra-pra-pra-pra-pra-prabaka britanskog šefa diplomacije i bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona.

Gospođa Bischoff je živjela od 1719 do 1787. Njezini ostaci su pokazali da sadržavaju visoke razine žive, a ona se obično u to doba pa sve do 19. stoljeća koristila za liječenje –  sifilisa. Iako je navedeni tretman živom obično završavao smrću pacijenta, gospođi Bischoff je ipak pomogao u očuvanju njezina tijela.

Boris Johnson je tom prigodom rekao da je baš sretan zbog otkrića obiteljskih veza. “Vrlo sam uzbuđen zbog vijesti o mojoj pokojnoj pra-pra-prabaki, pioniru brige o seksualnom zdravlju”, našalio se na svom Twitteru. “Vrlo sam ponosan”, dodao je.

Prije dvije godine su otkriveni povijesni dokumenti koji su pokazali da postoji moguća veza između otkrivenih mumificiranih ostataka i pastorove žene. Sve to je pokrenulo potragu za živim nasljednikom kako bi se onda mogla obaviti DNA analiza korištenjem uzorka sline.

Stručnjak Albert Zink, koji je postao poznat javnosti 1991. zbog svojih istraživanja o Oetziju, mumiji pronađenoj u Oeztalskim Alpama, planinskom lancu između Italije i Austrije, izdvojio je DNA iz nožnog prsta mumije.

Iako je svega dvoje od sedmero djece pastora Bischoffa i njegove supruge zaista preživjelo, a jedna od njihovih dviju kćerki nikada nije imala djece, istraživači su s uspjehom došli do nasljednika, koji i danas žive u istome gradu. Analizom sline je identitet gospođe Bischoff potvrđen sa 99.8-postotnom sigurnošću.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

U podzemnoj grobnici na lokaciji Cajamarquilla, u Peruu, arheolozi su pronašli mumiju staru oko 1.000 godina koja je ležala u fetalnom položaju vezana užetom....

Arheologija i paleontologija

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Arheologija i paleontologija

Veliko groblje s posmrtnim ostatcima nekoliko visokih svećenika drevnog Egipta, zajedno sa njihovim pomoćnicima, otkriveno je u sjevernom dijelu mjesta Tuna el-Gebel, objavilo je...

Znanost

Zaštitni znak Švicarske, ledenjaci, izgubili su desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihova otapanja dosad, podaci su švicarske...

Oglašavanje