Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Britanac koji je prvi na svijetu dobio 3D printano protetsko oko

Foto: Moorfields Eye Hospital

U doba kad su protetike prvi put stvorene, nisu bile nužno dizajnirane da oponašaju stvarne dijelove ljudskog tijela. Uglavnom su bile dizajnirane da budu funkcionalne, što ima smisla.

Međutim, tijekom godina počele su se pojavljivati realističnije protetike, neke čak dovoljno tehnološki unaprijeđene da praktički oponašaju funkcionalnost stvarnog dijela tijela.

Sada se dogodio još jedan korak naprijed pa je inženjer po imenu Steve Verze iz Hackneyja u Ujedinjenom Kraljevstvu postao prva osoba na svijetu koja je dobila 3D printano protetsko oko. Kao što na fotografiji možete vidjeti, nije uočljivo u kojem oku se nalazi proteza, a to možemo zahvaliti upotrebi 3D ispisa koji pomaže u stvaranju realističnijeg izgleda i osjećaja “dubine” zjenice.

Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na protetske oči u prošlosti koje su tradicionalno ručno oslikane i ne izgledaju uvijek kao prave oči osobe. Također, njihova izrada traje duže, oko šest tjedana, a riječ je i o invazivnom postupku. S 3D ispisom takve brige nestaju.

Ne samo da 3D ispis može pomoći u stvaranju realističnije protetike u samo nekoliko sati, već se tehnologija može koristiti i za skeniranje očne duplje osobe kako bi se stvorilo bolje prianjanje, što je manje invazivan postupak. Sve u svemu, uključujući proces dorade, poliranja i uklapanja oka, potrebno je oko dva do tri tjedna, što je upola manje vremena u usporedbi s tradicionalnom protetikom i postupkom, prenosi Ubergizmo.

Stručnjaci se nadaju da će predstojeće kliničko ispitivanje pružiti čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije te da će pokazati koliku razliku čini za pacijente. Uz to, ovakva procedura bi potencijalno mogla smanjiti liste čekanja.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Zanimljivosti o mačkama mogu nas ne samo zabaviti, nego i proširiti naše znanje o ovim misterioznim i neodoljivim životinjama. Mačke su odavno zauzele posebno...

Arheologija i paleontologija

Zamislite ovo: anatomija, to čudesno područje koje nas vodi u najskrivenije kutke našeg bića. Možda vas sjećanja odvedu u dane srednje škole, s rukavicama...

Veliki znanstvenici

Kada nam na pamet padnu najpoznatiji izumi Nikole Tesle, često nas zapljusne val znatiželje i divljenja prema ovom vizionaru čiji radovi i danas rezoniraju...

Arheologija i paleontologija

U srcu Mezoamerike, Teotihuacan, ogromna urbana sredina, procvjetala je odvojeno od kasnije aztečke civilizacije, nastanjujući centralni Meksiko između 100. pr. Kr. i 800. n....