Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Britanac koji je prvi na svijetu dobio 3D printano protetsko oko

Foto: Moorfields Eye Hospital

U doba kad su protetike prvi put stvorene, nisu bile nužno dizajnirane da oponašaju stvarne dijelove ljudskog tijela. Uglavnom su bile dizajnirane da budu funkcionalne, što ima smisla.

Međutim, tijekom godina počele su se pojavljivati realističnije protetike, neke čak dovoljno tehnološki unaprijeđene da praktički oponašaju funkcionalnost stvarnog dijela tijela.

Sada se dogodio još jedan korak naprijed pa je inženjer po imenu Steve Verze iz Hackneyja u Ujedinjenom Kraljevstvu postao prva osoba na svijetu koja je dobila 3D printano protetsko oko. Kao što na fotografiji možete vidjeti, nije uočljivo u kojem oku se nalazi proteza, a to možemo zahvaliti upotrebi 3D ispisa koji pomaže u stvaranju realističnijeg izgleda i osjećaja “dubine” zjenice.

Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na protetske oči u prošlosti koje su tradicionalno ručno oslikane i ne izgledaju uvijek kao prave oči osobe. Također, njihova izrada traje duže, oko šest tjedana, a riječ je i o invazivnom postupku. S 3D ispisom takve brige nestaju.

Ne samo da 3D ispis može pomoći u stvaranju realističnije protetike u samo nekoliko sati, već se tehnologija može koristiti i za skeniranje očne duplje osobe kako bi se stvorilo bolje prianjanje, što je manje invazivan postupak. Sve u svemu, uključujući proces dorade, poliranja i uklapanja oka, potrebno je oko dva do tri tjedna, što je upola manje vremena u usporedbi s tradicionalnom protetikom i postupkom, prenosi Ubergizmo.

Stručnjaci se nadaju da će predstojeće kliničko ispitivanje pružiti čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije te da će pokazati koliku razliku čini za pacijente. Uz to, ovakva procedura bi potencijalno mogla smanjiti liste čekanja.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke uspoređivali su i ocjenjivali vid različitih životinjskih vrsta kako bi mogli odrediti koliko oštro vide sliku proučavajući anatomiju oka i...

Oboljenja i poremećaji

Ako ste se ikad zapitali kako bi izgledali šavovi u oku, ova fotografija korisnika Reddita pod imenom Philawesomeraptor trebala bi vam zadovoljiti znatiželju. Naime,...

Zdravlje i Medicina

Umjetne rožnice su postojale i ranije, ali su zbog složenosti operacija predstavljale posljednji izbor liječnika.

Tehnologija

U studenom prošle godine, jedan britanski pacijent postao je prva osoba na svijetu koja je dobila 3D printano protetičko oko. S obzirom na brzinu...