Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Britannia – londonska zračna luka koja leži na ušću Temze

London bi mogao dobiti novu zračnu luku – Britanniju, a legendarni Heathrow mogao bi postati novi ekograd i “najveći urbanistički projekt u Europi” u kojemu bi moglo živjeti i do 300.000 ljudi, raspisali su se britanski mediji. Iako vijest o novom aerodromu nije nova, nacrt koji su javnosti otkrili arhitekti Genslera svakako jest. Toliko je nova da možemo reći kako dolazi iz znanstveno-fantastičnih filmova koji prikazuju daleku budućnost, ali Ian Mulcahey, direktor projekta, tvrdi da je njihova zamisao vrlo lako izvediva. Mulcahey smatra da je aerodrom na vodi najlogičnije rješenje za London.

Prema viziji arhitekata Genslera, koji su osmislili zračne luke diljem svijeta, Britannia, odnosno popularnije znani “Boris Island” po današnjem londonskom gradonačelniku Borisu Johnsonu, ležala bi na ušću Temze, imala bi četiri ploveće piste koje bi bile “privezane” za dno te bi, po potrebi, do zračne luke mogle “doploviti” još dvije dodatne piste.

– S obzirom na to da bi zračna luka plutala, moglo bi je se premjestiti na optimalnu lokaciju, ovisno o zrakoplovnim rutama, migraciji ptica i bilo kojoj drugoj ‘nepogodi’. Putnici bi tehnički dio prijave za let obavljali na kopnu, a same piste s kopnom bi bile povezane superbrzim vlakovima – objasnio je Mulcahey te dodao da gradnja ovakve zračne luke uopće nije nemoguća jer bi se za nju koristila uobičajena tehnologija i znanja iz pomorskog inženjerstva kojima “Britanija obiluje”.

Londonski gradonačelnik pogledao je Genslerov prijedlog i iz njegova ureda poručili su da će i ovaj prijedlog za novi izgled londonske zračne luke ozbiljno razmotriti, ali britanska vlada jasno je naglasila kako se odluke o proširenju zračnih luka u Velikoj Britaniji neće donositi prije sljedećih izbora.

VLM

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Igra prijestolja je brutalna? Stvarni život joj za petama. Mladi muškarci niže klase u srednjovjekovnom Londonu bili su žrtve esktremnih razina nasilja, mnogo gorima...

Društvene znanosti

Otkucajima u ponoć na srijedu britanski Big Ben dočekat će novu 2020. godinu prvi put otkako su skele uklonjene i ukazalo se djelomično obnovljeno lice...