Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Britanska kompanija namjerava organizirati sprovode u svemiru

Mjesto posljednjeg počivališta ljudima mnogo znači. Neki žele biti pored svojih voljenih, a neki žele da im se pepeo prospe na mjestima koja za njih imaju posebno sentimentalno značenje.

Britanska kompanija Ascension Flights je otišla korak dalje i nudi uslugu slanja posmrtnih ostataka preminulih u svemir. Tako sada svemirsko prostranstvo može biti posljednje počivalište i to za cijenu od 1.050 dolara.

Ovu kompaniju su osnovala dva prijatelja koji su studirala na Sveučilištu Sheffield u Ujedinjenom Kraljevstvu. Posljednjih godina su u svemir poslali brojne predmete. Nakon što su izvršili eksperiment i uspješno poslali pepeo koji ne pripada ljudima, spremni su u studenom ponuditi svoje usluge. Prijevoz će se vršiti uz pomoć posebno dizajnirane letjelice Ascension 1.

Dr. Chris Rose, jedan od osnivača kompanije je rekao: “Mi započinjemo novo doba, a industrija iz SAD-a koja je u vlasništvu privatnika će ubrzo učiniti da putovanja u svemir postanu stvarnost. Mnogi pripadnici prve generacije ljubitelja svemira neće moći ispuniti svoj san o putovanju u svemir niti doživjeti uzbuđenje koje nastane kada se iz svemira promatra Zemlja. Uz pomoć naše usluge mi ćemo omogućiti njihovoj obitelj da im ispuni taj san.” Njihova usluga će koštati između 1.036 i 1.895 dolara te će uključivati video i fotografije lansiranja pepela u svemir.

Letjelica Ascension 1 će se lansirati iz Yorkshirea. Bit će opremljena kamerom, uređajem za praćenje i mehanizmom otpuštanja povezanim s balonom koji je ispunjen plinom. Jednom kada letjelica dođe do ruba svemira, 25 km ili više, računalo će osloboditi mehanizam i pepeo će se polagano prosuti po prostranstvima svemira. Balon će puknuti, a uz pomoć padobrana ispražnjeni kanistar će se vrati natrag na Zemlju.

Kada se pepeo oslobodi, vjetrovi iz stratosfere će ga raspršiti posvuda. Jedan dio će pobjeći gravitaciji i možda krenuti prema zvijezdama, a jedan dio će se kroz atmosferu vratiti na Zemlju u obliku kapljica kiše ili snježnih pahuljica.

8 komentara

8 Comments

 1. Deni Pejaković

  12 listopada, 2017 u 10:29 am

  JE, AL MRTVI!
  10/10 clickbait, platio bi opet $1050 da me mrtvog puknu u svemir.

 2. Darko Brodarac

  12 listopada, 2017 u 10:35 am

  Nek si materi organiziraju u svemiru

 3. Selvin Ziberi

  12 listopada, 2017 u 10:43 am

  Cool,nek na nas naiđu alieni i iz puke nas znatiželje kloniraju i evo njima kataklizme.

 4. Bujar Woo Kajtazi

  12 listopada, 2017 u 11:04 am

  Granica svemira je iznad 100 Kilometara. i nema teorije da nakon pucanja balona na visini od 25 Kilometara “jedan dio pepela pobjegne gravitaciji i krene prema zvijezdama”.

 5. Bobo Novkovic

  12 listopada, 2017 u 12:27 pm

  sprovod u svemiru!?Krasno….samo kak ce pogrebna povorka za mnom……?? malo nezgodno

 6. Mirjana Ivanović Šoška

  12 listopada, 2017 u 1:10 pm

  Jooooj! Kuda ide ovaj svijet?! Sad sam skoro rekla, a nije svemir.

 7. Janos Erdes

  12 listopada, 2017 u 5:50 pm

  Govjiva ljudska rasa u svemiru znači kraj , treba da nas istrebi gospod !!

 8. Ivan Kos

  12 listopada, 2017 u 7:39 pm

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken poletjeli su jučer ka Internacionalnoj svemirskoj stanici (ISS) te tako započeli povijesni let.

Svemir

Satelit WorldView-3 je nove snimke napravio 23. svibnja s udaljenosti od 650 kilometara.

Planete i mjeseci

Grupa znanstvenika Američke svemirske agencije (NASA) je otkrila planet veličine Zemlje na kojem bi se mogao razviti neki oblik života. Iz NASA-e su izjavili...

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Oglašavanje