Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Britanski i američki znanstvenici zajedno u potrazi za ishodištem raka

Britanski i američki znanstvenici udružili su snage na istraživanju najranijih simptoma raka, u nastojanju da tu bolest otkriju u što ranijoj fazi. Planiraju “stvoriti” stanice raka u laboratoriju i pratiti njihov razvoj od prvoga dana, piše BBC.

To je samo jedno od istraživanja nove Međunarodne udruge za rano otkrivanje raka. Od zajedničkog rada na ranome otkrivanju ove zloćudne bolesti pacijenti će imati više koristi, stoji u priopćenju Udruge.

U istraživanje su se uključile Humanitarna organizacija za istraživanje raka Velike Britanije, te sveučilišta Cambridge, Manchester, University College London (UCL) te Stanford i Oregon iz Sjedinjenih Država. Njihovi će znanstvenici razmjenjivati ideje i tehnologije iz ovog područja.

 

Kad se otkrije, često je kasno

Znanstvenici zajedničkim snagama žele razviti manje invazivne testove, poput testova krvi, testova izdisaja i udisaja, testova urina, nadzora visokorizičnih pacijenata i poboljšati tehnike otkrivanja stanica raka u što ranijoj fazi. Priznaju da je cijeli proces poput traženja igle u plastu sijena te da bi mogao potrajati i do 30 godina.

“Problem je u tomu što nikada nećemo moći vidjeti na koji se način rak ‘rađa’ u čovjekovu organizmu”, kaže dr. David Crosby, šef Odjela za istraživanje Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

“Kad se karcinom i otkrije, dijagnoza je već postavljena”, dodaje.

Istraživači u laboratoriju u Manchesteru, primjerice stvaraju ljudsko tkivo dojke sa sintetičkim imunosnim stanicama kako bi pratili i najmanje promjene koje u konačnici mogu rezultirati razvojem raka.

Profesor Rob Bristow kaže da je istraživanje slično formiranju banke tkiva, no da uvijek postoji opasnost jer ne znači da će sve rane promjene u stanicama u konačnici postati kancerogene. On i kolege smatraju da moraju biti precizniji te da moraju voditi računa i o okolini u kojoj su pacijenti odrastali kako bi utvrdili kolik je rizik od određenog kancerogenog oboljenja.

Tek će tada znati na koji način nastaviti s daljnjim istraživanjima.

 

Bolje spriječiti nego liječiti

Znanstvenici kažu da su dosadašnja istraživanja o razvoju raka malobrojna i nepovezana jer im nedostaju osobe koje bi sudjelovale u istraživanjima.

Dr. Crosby vjeruje da će ovakva međunarodna suradnja donijeti promjene u zdravstvenom sustavu jer će postojati mogućnost intervencije u najranijoj fazi, a to znači brže i jeftinije liječenje.

Tomu u prilog ide i podatak po kojemu 98 posto pacijenata s karcinomom dojke živi pet godina i duže ako se bolest dijagnosticira u prvome stadiju, odnosno u najranijoj fazi.

Za usporedbu, četvrti stadij bolesti preživi samo 26 odsto pacijenata, jer je to najnaprednija faza.

 

Magnetska rezonancija je “tiha revolucija”

Profesor Mark Emberton, s UCL- a smatra da je upotreba magnetske rezonancije u postavljanju dijagnoze “tiha revolucija” te da može zamijeniti igle, koje se koriste u biopsiji prilikom dijagnostike karcinoma prostate.

“Magnetska rezonancija vidi samo agresivne stanice”, pojašnjava Emberton i dodaje da je ovakav način postavljanja dijagnoze skuplji i da zahtijeva više vremena, no da još uvijek nije trenutak za njegovu široku upotrebu.

Preciznije, hiperpolarizirane snimke magnetske rezonancije i fotoakustika, pri čemu lasersko svjetlo ukazuje na tumor, stvaraju zvučne valove koji se analiziraju kako bi se stvorile slike. I to predstavlja napredak u ovakvom načinu testiranja raka.

Prof. Emberton kaže da je idući cilj znanstvenika ustanoviti koje se sve vrste raka mogu otkriti ovakvim načinom testiranja.

Na sveučilištu Cambridge, profesorica Rebecca Fitzgerald trenutačno radi na razvoju naprednog endoskopa koji će moći otkriti prekancerogene lezije u crijevima.

Pojašnjava da ranome otkrivanju raka nije posvećeno puno pozornosti te da neki neki testovi za rak mogu biti vrlo jednostavni i jeftini. Kaže i da se veseli predstojećoj suradnji s kolegama iz Amerike.

Centar za istraživanje raka u Velikoj Britaniji u idućih će pet godina uložiti 40 milijuna funta u rad Međunarodne udruge za rano otkrivanje raka, a 20 milijuna dolara osigurali su Stanford i Institut za proučavanje raka iz Oregona.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Rak dojke je najčešći tip raka koji pogađa žene diljem svijeta.

Alternativna medicina

Upotreba kanabidiola (CBD), glavnog nepsihoaktivnog spoja dobivenog iz kanabisa, u ljudskoj i veterinarskoj medicini, kontinuirano se povećavala tijekom posljednjih deset godina, usprkos nedostatku znanstvenih...

Oboljenja i poremećaji

U suradnji s istraživačima s University of Michigan te Indiana University, istraživači Van Andel Research Institute (VARI) razvili su metodu koja bi se mogla...

Zdravlje i Medicina

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova...

Oglašavanje