Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Brojke gubitaka svjetskog šumskog pokrova zastrašuju

Gubitak šumskog pokrova na svijetu je iznosio rekordnih 29,7 milijuna hektara prošle godine, a to bi bilo jednako površini Novog Zelanda, navodi Global Forest Watch (GFW) i izdaje upozorenje da je to 51 posto više gubitka nego godine koja je prethodila (2015.)

Takav radikalni skok u brojkama za samo godinu dana uzrokovan je brojnim požarima koji su prethodne 2016. harali svijetom. Oni nedavni požari koji su pogodili Portugal i Kaliforniju u 2017. će vrlo vjerojatno donijeti neki novi rekord, upozoravaju stručnjaci.

Rast šumskih požara u godinama 2015. i 2016. djelomično se objašnjava učincima El Nina (cikličke prirodne pojave koja je povezana s promjenama klime u tropima) koji je u tom razdoblju bio drugi najjači otkako je praćen i koji je na kraju stvorio suhe uvjete u tropima.

Prema GFW-u, ustanovi za nadzor šumskih požara koja djeluje u partnerstvu s Institutom za svjetske resurse (World Resources Institute, WRI), klimatske promjene uvećavaju ne samo intenzitet, nego i troškove šumskih požara. Indonezija, Brazil i Portugal su pretrpjeli velike gubitke šumskog pokrova zbog požara u 2016.

Osim samih požara kao očiglednog uzroka, deforestacija je vezana za sječu šuma radi dobivanja poljoprivrednih zemljišta i za rudarsku djelatnost. Prema službenim brazilskim podacima deforestacija je, međutim, snižena zbog sječe šuma za gradnju infrastrukture i poljoprivredu, ali zato raste zbog požara. U Amazoniji je sječa šuma, primjerice, pala za 16 posto od kolovoza 2016. do srpnja 2017. (prvi put u 3 godine).

Brazil je zbog požara u 2016. izgubio dvostruko više šumskog pokrova nego u 2015., tj. čak trostruko više u području Amazonije, jer je tamo izgorjelo 3,7 milijuna hektara. Portugal je izgubio 4 posto od svojih šumskih površina, što je ipak najveći postotak za neku državu. Prema izvješću, za to je odgovoran eukaliptus, koji lako gori, u kombinaciji s lošim upravljanjem tlima i lošom provedbom mjera za sprječavanje požara.

S ukupno 15 tisuća izgorenih hektara početkom 2016. Republika Kongo je pretrpjela najveći šumski požar dosad zabilježen u središnjoj Africi. Također, na lokalitetu Fort McMurray u Kanadi, požari su u mjesecu svibnju uništili više od 600 tisuća hektara te prouzročili 8,8 milijarda dolara štete.

Šumski požari i deforestacija mogu također povećati stopu preuranjene smrtnosti i bolesti te isto negativno utjecati na gospodarstvo, upozorenja su koja stoje u izvješću. Šumski požari mogu naškoditi izvorima pitke vode i bioraznolikosti, a ispuštaju također u atmosferu goleme količine ugljikovog dioksida.

Upravo je spomenuti ugljikov dioksid jedan od štetnih plinova s učinkom staklenika koji pridonose globalnom zagrijavanju. Za cjelokupno globalno zagrijavanje našeg planeta uvelike je odgovoran čovjek koji svojim djelovanjem pridonosi povećanju temperatura na planetu i porastu suša u nekim područjima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Robotika

Znanstvenici Sveruskog istraživačkog instituta za civilnu obranu i hitne slučajeve razmotrit će mogućnost korištenja dronova koji se kreću vertikalno u slučajevima evakuacije iz visokih...

Klima

Zapad SAD-a, koji postaje sve suši, zahvaćen je razarajućim požarima, dok se istok bori s problemom obilnih padalina, povremeno i uraganima, što u drugim...

Ekologija i okoliš

Vatra je buknula na grčkom tankeru na kojem se nalazilo skoro dva milijuna barela sirove nafte.

Ekologija i okoliš

U studiji se navodi da ako se uništavanje šuma nastavi ovom brzinom, sve šume svijeta bi mogle nestati za oko 100 do 200 godina.

Oglašavanje