Connect with us

Znanost

Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu

Neuroznanost

Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu

Agresivno konzumiranje alkoholnih pića koje za cilj ima brzu intoksikaciju možda je povezano s nedostatkom određenog proteina u ljudskom mozgu.

99839838903

Izvor: Klix.ba

Do ovog zaključka došli su znanstvenici s američkog istraživačkog instituta Scripps testirajući utjecaj G-proteina ili GIRK-a (G-protein-spregnuti unutrašnje-ispravljajući kalijski kanali) na mozgove laboratorijskih miševa.

G-proteini kontroliraju nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja. Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, znanstvenici su testirali efekt odstranjivanja ovog proteina iz mozga.

Dva sata dnevno miševi su mogli piti samo alkohol, a stavljeni su u dvije grupe – u one s G-proteinom i one bez njega. Znanstvenici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina konzumiraju alkohol puno brže i više u odnosu na drugu grupu.

Nakon što je dvjema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su znanstvenici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano s namjerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.

Znanstvenici pretpostavljaju kako alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećane aktivnosti u centrima za nagrađivanje ponašanja.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

6 komentara

6 Comments

 1. Ivica Slivar

  22 svibnja, 2015 kod 4:40 pm

  opijanje samo po sebi je posljedica nedostatka mozga

 2. Valentino Kapić

  22 svibnja, 2015 kod 4:45 pm

  Brzo se opijes?? To ti mozak kaze ‘ostavi se tog sranja dok si normalan’

 3. Darko Duracell Brodarac

  22 svibnja, 2015 kod 4:48 pm

  Onda ja imam prevec proteina

 4. Markovac Nadia

  22 svibnja, 2015 kod 7:24 pm

  Proteini su i uzrok alzhemera?…. 🙁

 5. Semra Softić

  22 svibnja, 2015 kod 8:18 pm

  Aldin Selić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh