Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Brzo opijanje je povezano sa nedostatkom proteina u mozgu

Agresivno konzumiranje alkoholnih pića koje za cilj ima brzu intoksikaciju možda je povezano s nedostatkom određenog proteina u ljudskom mozgu.

Do ovog zaključka došli su znanstvenici s američkog istraživačkog instituta Scripps testirajući utjecaj G-proteina ili GIRK-a (G-protein-spregnuti unutrašnje-ispravljajući kalijski kanali) na mozgove laboratorijskih miševa.

G-proteini kontroliraju nadraženost neurona tako da smanjuju mogućnost njihovog aktiviranja. Zbog činjenice da alkohol aktivira G-proteine i njihovu funkciju, znanstvenici su testirali efekt odstranjivanja ovog proteina iz mozga.

Dva sata dnevno miševi su mogli piti samo alkohol, a stavljeni su u dvije grupe – u one s G-proteinom i one bez njega. Znanstvenici su ubrzo shvatili da miševi bez G-proteina konzumiraju alkohol puno brže i više u odnosu na drugu grupu.

Nakon što je dvjema grupama dopušteno da piju alkohol bez obzira na doba dana, razlika u konzumiranju nije uočena, tako da su znanstvenici zaključili kako je G-protein, odnosno njegov nedostatak, odgovoran za ponašanje povezano s namjerom opijanja u vrlo kratkom vremenskom roku.

Znanstvenici pretpostavljaju kako alkohol kod takvih osoba postaje privlačniji zbog povećane aktivnosti u centrima za nagrađivanje ponašanja.

6 komentara

6 Comments

 1. Ivica Slivar

  22 svibnja, 2015 u 4:40 pm

  opijanje samo po sebi je posljedica nedostatka mozga

 2. Valentino Kapić

  22 svibnja, 2015 u 4:45 pm

  Brzo se opijes?? To ti mozak kaze ‘ostavi se tog sranja dok si normalan’

 3. Darko Duracell Brodarac

  22 svibnja, 2015 u 4:48 pm

  Onda ja imam prevec proteina

 4. Markovac Nadia

  22 svibnja, 2015 u 7:24 pm

  Proteini su i uzrok alzhemera?…. 🙁

 5. Semra Softić

  22 svibnja, 2015 u 8:18 pm

  Aldin Selić

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Istraživači s Imperial College u Londonu u Velikoj Britaniji razvili su fleksibilni sustav katetera koji je dizajniran da omogući pristup i liječenje dubokih područja...

Znanost

Znanstvenici Laboratorija za molekularnu neuropsihijatriju objavili su rezultate studije koja upućuje na značajnu povezanost niže koncentracije moždanog neurotrofnog čimbenika (BDNF-a) s kognitivnom propadanjem u osoba koje...

Ribe iz porodice Gasterosteidae (koljuške) poznate su po mužjacima koji brinu za svoje potomstvo, dok ženke to ne čine. Kako ujedno mužjaci imaju i...

Pronađena povezanost konzumacije alkohola i života u hladnom području

Oglašavanje