Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Burićeva „Republika” uskoro stiže na HRT

dubrovacka karaka

Nakon Hrvatskih kraljeva, na Hrvatsku radioteleviziju stiže još jedna spektakularna dokumentarno-igrana serija autora Božidara Domagoja Burića. Riječ je o serijalu Republika, kojim će nas Burić upoznati sa slavnom poviješću Dubrovačke Republike, koja je ostavila neizbrisiv pečat na hrvatskom nacionalnom biću.

Svečana premijera serije najavljena je za 5. veljače u dubrovačkom kinu Sloboda, dok bi na malim ekranima trebala osvanuti u travnju. Sama serija podijeljena je na ukupno šest epizoda u trajanju od pedeset minuta, a pozabavit će se različitim aspektima života u Republici.

Dubrovačka ulica u 16. st. (FOTO: HRT)

Dubrovačka ulica u 16. st. (FOTO: HRT)

Tako će nas prva epizoda, pod naslovom Mali među velikima, ukratko upoznati s poviješću Republike od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačkog utjecaja, sve do početka 19. stoljeća, kad Napoleonova vojska ulazi u Grad i ukida Republiku.

Druga epizoda pozabavit će se svakodnevnim životom Dubrovčana, bilo da je riječ o obiteljskim odnosima i stanovanju, bilo o medicinskim potrebama građana. U navedenoj epizodi ući ćemo u dubrovačke krčme, bordele i zatvore, a vidjet ćemo kako je izgledao i katastrofalni potres koji se dogodio 6. travnja 1667. godine.

Onofrio della Cava, graditelj dubrovačkog vodovoda i dviju česmi stiže u Grad (FOTO: HRT)

Onofrio della Cava, graditelj dubrovačkog vodovoda i dviju česmi, stiže u Grad (FOTO: HRT)

Naglasak treće epizode bit će na čuvenoj dubrovačkoj diplomaciji, ali i na špijunskom aspektu djelovanja navedene, budući da je Dubrovnik u 16. i 17. stoljeću bio jedan od najvažnijih špijunskih čvorišta. Upoznat ćemo se s najpoznatijim špijunima u službi Republike, ali i informacijama koje su prenosili, uključujući šifriranu korespodenciju između dubrovačkog plamića Marina Zamanje i Karla V., cara Svetog Rimskog Carstva i velikog prijatelja Dubrovačke Republike.

Prizor iz Mohačke bitke u kojoj su Osmanlije teško porazile hrvatsko-ugarsku vojsku pod vodstvom Ludovika II Jagelovića (FOTO: HRT)

Prizor iz Mohačke bitke u kojoj su Osmanlije teško porazile hrvatsko-ugarsku vojsku pod vodstvom Ludovika II. Jagelovića (FOTO: HRT)

U četvrtoj epizodi, pod naslovom Sustav, izaći će na vidjelo efikasnost unutarnjeg ustroja Republike, gdje je opći interes uvijek bio iznad osobnog. Takav način rada, zajedno s postavkom da se sloboda i neovisnost ne prodaju ni za sva blaga ovog svijeta, bio je od ključne važnosti za opstanak dubrovačke države.

Peta epizoda posvećena je znamenitim Dubrovčanima, počevši od Ruđera Boškovića, kojeg ćemo vidjeti kako spašava kupolu bazilike sv. Petra u Rimu, preko slavnog komediografa i buntovnika Marina Držića, matematičkog genija Marina Getaldića i njegove prepiske s Galileom Galileijem, skladatelja i diplomata Luke Sorkočevića, pa sve do tvorca dvojnog knjigovodstva Benedikta Kotrulja, kojem je Luca Pacioli nezasluženo oteo titulu oca knjigovodstvene misli.

DUBROVACKI_BRODOVI-republika

Karake, brodovi Dubrovačke Republike (FOTO: HRT)

Konačno, šesta epizoda će se pozabaviti dubrovačkim građevinama, počevši od palače Sponza i Onofrijeve česme, pa sve do Kneževog dvora i katedrale Sv. Vlaha.

Baš kao i na prethodnom projektu, spektakularnom serijalu Hrvatski kraljevi, koji je svojedobno otkupio i Viasat History, i na Republici je radio ogroman broj ljudi, njih gotovo tisuću. Sašiven je cijeli niz kostima, izgrađeni su raznoliki interijeri i eksterijeri, snimljene drevne bitke, a sve uz pomoć računalne animacije, kako bi se što uvjerljivije dočarala povijest Dubrovnika.

Izvor: HRT

5 komentara

5 Comments

 1. Smjesna strana svijeta

  5 veljače, 2016 u 9:05 pm

  E to se trazi …

 2. Slavisa Lazic

  5 veljače, 2016 u 11:05 pm

  da se upisas

 3. Smjesna strana svijeta

  6 veljače, 2016 u 1:02 am

  E to se trazi …

 4. Duje Čajo

  6 veljače, 2016 u 10:58 am

  Ludiloo

 5. Vazda.ba

  11 veljače, 2016 u 5:38 pm

  E to se trazi …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Institut Ruđer Bošković (IRB) predstavio je projekt kvalitativne i kvantitativne analize proteina vrijedan više od 8 milijuna kuna. Cilj projekta je ponuditi identifikaciju i...

Oglašavanje