Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

Čaj može utjecati na epigenetske promjene

U novoj studiji je pokazan utjecaj na žene.

Već je poznato da mnogi okolišni faktori i način života mogu utjecati na epigenetske promjene, a dobar primjer su izbor prehrane, pušenje ili izloženost štetnim kemikalijama. Modifikacije u tijelu koje utječu na to koji su geni isključeni i uključeni proučava epigenetika.

U novoj studiji Uppsala sveučilišta dokazano je kako pijenje čaja kod žena može biti povezano s epigenetskim promjenama u 28 raznih genskih područja koja bi se mogla povezati s rakom ili metabolizmom estrogena.

Iste promjene nisu bile uočene kod konzumiranja kave i općenito isto nije uočeno kod muškaraca koji su pili čaj. Istraživanje je obuhvaćalo uzorke DNA od više od 3 tisuće odraslih koji su tako sudjelovali u nekoliko različitih istraživanja u Europi. Analiza je bila prilagođena dobi, spolu te statusu pušenja.

Nisu bile dostupne informacije o tome kakvu točno vrstu ljudi čaja redovno konzumiraju. “Znamo, međutim, kako u svakoj uključenoj državi pojedinci uglavnom piju crni čaj”, pojašnjava glavna autorica studije Weronica Ek iz odjelu za imunologiju, genetiku i patologiju sveučilišta Uppsala. Ek je napomenula kako ne može reći koliko dugo i koliko često neka osoba mora konzumirati čaj kako bi doživjela epigenetske promjene, ali nada se da će se s tim pitanjima suočiti u svojim budućim istraživanjima.

Kako su te promjene zapravo povezane sa stvarnim rezultatima zdravlja je i dalje neizvjesno. Ek ističe kako su brojne studije pokazale da konzumacija čaja definitivno može igrati važnu ulogu u suzbijanju napredovanja tumora, smanjenja upala i snižavanja razine estrogena kod žena. “Navedene epigenetske promjene mogu biti jedan mehanizam iza zabilježenih zdravstvenih učinaka”, objašnjava Ek, dodajući da se ta teorija mora potvrditi i u većim istraživanjima.

„Razne spoznaje o epigenetskim promjenama sigurno su intrigantne“, kaže Ek, „i mogu dati uvid u saznanja kako spojevi čaja utječu na zdravlje. No za sada bih preporučila ljudima da popiju piće u kojem uživaju.” Studija je objavljena u časopisu Human Molecular Genetics.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Genetika

Ljudi, kao i svi drugi organizmi na Zemlji, svakodnevno su izloženi različitim vanjskim utjecajima čije će djelovanje ostaviti trag na budućim generacijama. Iako se...

Oboljenja i poremećaji

To, dakako, ne znači da će ljudi ubuduće pobjeđivati rak ispijanjem čaja

Genetika

Vaš odabir?

Oglašavanje