Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković u Rovinju ove godine obilježava 130 godina od svojeg osnutka

Foto: Institut Ruđer Bošković

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju ove godine obilježava 130 godina od svojeg osnutka. Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u prepoznatljiv interdisciplinarni centar, a zahvaljujući istraživanjima koja se provode u CIM-u preko jednog stoljeća, danas posjedujemo najopsežniju znanstvenu dokumentaciju o stanju mora na europskoj razini. Svoju obljetnicu CIM će obilježiti brojnim aktivnostima i događanjima od 8. 11. do 3. 12. 2021. 

Program započinje otvorenjem izložbe ”130. godišnjice postojanja Centra za istraživanje mora u Rovinju” u ponedjeljak 8. 11. 2021. u 17 sati u Multimedijalnom centru (MMC) Rovinj, Trg brodogradilišta 5, 52210 Rovinj – Rovigno.

Sudjelovanje na otvorenju je zbog epidemioloških mjera ograničeno i moguće isključivo po pozivu i registraciji. 

”Izložba je prilika da sve zainteresirane pobliže uvedemo u povijest Centra, od njegovih prapočetaka i okolnosti koje su prethodile osnivanju, preko turbulentnih promjena koje su se događale pod utjecajem društveno-povijesnih prilika, ali i djelovanjem značajnih pojedinaca koji su ostavili svoj trag na širenje djelatnosti i znanstveno-istraživačkog programa Centra,” objašnjava dr. sc. Mirta Smodlaka, koordinatorica bogatog programa obljetnice.

Povrh zanimljive izložbe, CIM je za sve svoje posjetitelje pripremio i serijal popularno-znanstvenih predavanja, dok je poseban dio programa posvećen najvažnijim posjetiteljima, djeci školskog uzrasta.

”Izložba i prigodni program prilika su za sve zainteresirane da se upoznaju s bogatom istraživačkom poviješću i zanimljivim, aktualnim projektima našeg Centra.

Naime, CIM ima izuzetno dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora. U tom smislu veliku ulogu odigrao je i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt ‘Jadran’ i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava,” navodi dr. sc. Martin Pfannkuchen, predstojnik CIM-a.

Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u interdisciplinarni centar. Potvrda višedesetljetne tradicije i kvalitete znanstvenicima CIM-a bilo je i nedavno uvrštavanje rovinjskog Centra u program Europske unije (EU) za razvoj sustavnog praćenja i istraživanje obalnog mora JERICO (Ujedinjena europska znanstvena infrastrukturu za praćenje obalnog mora), čime je CIM postao partner najpoznatijim europskim institutima.

Povrh toga, međunarodna sustavna istraživanja i praćenja morskog ekosustava sjevernog Jadrana obavljaju se preko 30 godina u CIM-u te je danas njegov pristup postao model za regionalnu organizaciju europskog sustavnog praćenje obalnih mora.

”Nadamo se da ćemo ovom izložbom posjetiteljima uspjeti približiti barem dio ove bogate povijesti, ali i budućnosti CIM-a,” zaključio je dr. Pfannkuchen

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vas zanimati

Fizika i Kemija

Više stotina znanstvenika diljem svijeta, okupljenih u jednom od najvećih istraživačkih i tehnoloških projekta današnjice, traga za čistom fuzijskom energijom. Institut Ruđer Bošković u...

Biologija

Najnovije istraživanje multidisciplinarnog tima znanstvenika ukazuje na snažan utjecaj otvorenih požara na atmosferske koncentracije spojeva dušika i njihovogtaloženja u površinskom mikrosloju mora. S obzirom...

Hrvatska u znanosti

Koliko se informacija važnih za znanstvena istraživanja u ekologiji izgubi tijekom znanstvenog procesa i što možemo učiniti da to spriječimo? Ova pitanja istraživao je...

Energija i gorivo

Europski istraživački konzorcij za fuzijsku energiju (EUROfusion) nedavno je svečanim događanjem u Bruxellesu obilježio početak petogodišnje faze ‘konceptualnog dizajna’ i ključnog tehnološkog razvoja europske...

Oglašavanje