Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hrvatska u znanosti

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković u Rovinju ove godine obilježava 130 godina od svojeg osnutka

Foto: Institut Ruđer Bošković

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju ove godine obilježava 130 godina od svojeg osnutka. Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u prepoznatljiv interdisciplinarni centar, a zahvaljujući istraživanjima koja se provode u CIM-u preko jednog stoljeća, danas posjedujemo najopsežniju znanstvenu dokumentaciju o stanju mora na europskoj razini. Svoju obljetnicu CIM će obilježiti brojnim aktivnostima i događanjima od 8. 11. do 3. 12. 2021. 

Program započinje otvorenjem izložbe ”130. godišnjice postojanja Centra za istraživanje mora u Rovinju” u ponedjeljak 8. 11. 2021. u 17 sati u Multimedijalnom centru (MMC) Rovinj, Trg brodogradilišta 5, 52210 Rovinj – Rovigno.

Sudjelovanje na otvorenju je zbog epidemioloških mjera ograničeno i moguće isključivo po pozivu i registraciji. 

”Izložba je prilika da sve zainteresirane pobliže uvedemo u povijest Centra, od njegovih prapočetaka i okolnosti koje su prethodile osnivanju, preko turbulentnih promjena koje su se događale pod utjecajem društveno-povijesnih prilika, ali i djelovanjem značajnih pojedinaca koji su ostavili svoj trag na širenje djelatnosti i znanstveno-istraživačkog programa Centra,” objašnjava dr. sc. Mirta Smodlaka, koordinatorica bogatog programa obljetnice.

Povrh zanimljive izložbe, CIM je za sve svoje posjetitelje pripremio i serijal popularno-znanstvenih predavanja, dok je poseban dio programa posvećen najvažnijim posjetiteljima, djeci školskog uzrasta.

”Izložba i prigodni program prilika su za sve zainteresirane da se upoznaju s bogatom istraživačkom poviješću i zanimljivim, aktualnim projektima našeg Centra.

Naime, CIM ima izuzetno dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora. U tom smislu veliku ulogu odigrao je i hrvatski znanstveni program praćenja sjevernog Jadrana, koji je počeo prije pedesetak godina, a koji se razvijao u projekt ‘Jadran’ i tako svrstao Hrvatsku među prvima u Europi koji su razvili sustavno praćenje morskog ekosustava,” navodi dr. sc. Martin Pfannkuchen, predstojnik CIM-a.

Tijekom trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja obalnog dijela mora, CIM je danas stasao u interdisciplinarni centar. Potvrda višedesetljetne tradicije i kvalitete znanstvenicima CIM-a bilo je i nedavno uvrštavanje rovinjskog Centra u program Europske unije (EU) za razvoj sustavnog praćenja i istraživanje obalnog mora JERICO (Ujedinjena europska znanstvena infrastrukturu za praćenje obalnog mora), čime je CIM postao partner najpoznatijim europskim institutima.

Povrh toga, međunarodna sustavna istraživanja i praćenja morskog ekosustava sjevernog Jadrana obavljaju se preko 30 godina u CIM-u te je danas njegov pristup postao model za regionalnu organizaciju europskog sustavnog praćenje obalnih mora.

”Nadamo se da ćemo ovom izložbom posjetiteljima uspjeti približiti barem dio ove bogate povijesti, ali i budućnosti CIM-a,” zaključio je dr. Pfannkuchen

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Mikrobiologija

Jesu li mikrobne zajednice važni rani indikatori promjena morskog okoliša te mogu li ponuditi odgovor na neke od izazova s ​​kojima se suočavaju programi...

Biologija

Dobro gospodarenje vodom kao jednim od najvrjednijih prirodnih bogatstava podrazumijeva očuvanje dobre kvalitete voda. Trenutačne tradicionalne tehnike uzorkovanja vode su dugotrajne, ograničene dostupnošću taksonomskih...

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Oglašavanje