Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

CERN napravio akcelerator za liječenje raka

CERN je dovršio prvi modul minijaturnog akceleratora koji bi se mogao iskoristiti u bolnicama za liječenje raka.

Prvi od četiri minijaturna modula je završen, navode iz CERN-a [CERN]

Prvi od četiri minijaturna modula je završen, navode iz CERN-a [CERN]

Europska organizacija za nuklearna istraživanja dovršila je prvi modul minijaturnog akceleratora, koji bi se potencijalno mogao iskoristiti u bolnicama za liječenje raka.

Znanstvenici su napravili akcelerator čestica dužine dva metra, koji bi se mogao upotrijebiti za proizvodnju radioaktivnih izotopa.

Oni imaju ključnu ulogu u liječenju raka, prenosi Sputnik.

Stručnjaci su napravili modul koji je prema sastavu sličan Velikom hadronskom sudaraču čestica, ali je znatno kompaktniji, modularan je i jeftiniji.

Prednosti uređaja

Ukoliko bi taj aparat bio instaliran u bolnici, izbjeglo bi se transportiranje radioaktivnog materijala, što je potencijalno opasno, navode znanstvenici.

“U početku se činilo da je nemoguće, ali smo na kraju, zahvaljujući novoj dinamici zraka i inovativnim idejama za radiofrekvenciju i mehaničke aspekte, došli do dizajna akceleratora koji je puno bolje prilagođen praktičnim zahtjevima ili medicinskim primjenama”, izjavila je Alessandra Lombardi, članica tima koji je napravio uređaj.

Prvi od četiri minijaturna modula je završen, a znanstvenici planiraju testirati sva četiri uređaja za nekoliko mjeseci.

Možda će vas zanimati

Znanost

Iako postoji cijeli niz laboratorija diljem svijeta, neki od njih ipak se izdvajaju, bilo da je riječ o najhladnijem laboratoriju na svijetu, bilo o...

Fizika

Veliki hadronski sudarač (eng. Large Hadron Collider – LHC. U daljnjem tekstu LHC) otkrio je dvije nikad dosad viđene, vrlo teške, barionske čestice. Ovo otkriće...

Biokemija

Znanstvenici koji proučavaju rast biljaka, posebice njihovo korijenje, oduvijek imaju veliki problem zbog činjenice da im zemlja u kojoj su posađene ograničava pogled. No...

Fizika

Prošle godine znanstveni je svijet dobro protresla vijest iz CERN-a, o tome da su znanstvenici detektirali kako njihovi neutrini od CERN-a do Gran Sasso...