Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Fizika

CERN: Neutrini ne mogu probiti brzinu svjetlosti

Prošle godine znanstveni je svijet dobro protresla vijest iz CERN-a, o tome da su znanstvenici detektirali kako njihovi neutrini od CERN-a do Gran Sasso laboratorija putuju 60 nanosekundi brže od brzine svjetlosti, a to se ponavljalo nakon 15 tisuća učestalo ponavljanih eksperimenata.

Rezultati su implicirali na to da bi se mnogi udžbenici fizike mogli baciti u smeće, a Einsteinova specijalna teorija relativnosti bila bi, zapravo, slijepa ulica. No znanstvenici,  čini se, ni sami nisu htjeli prihvatiti ovo otkriće zdravo za gotovo pa su odlučili provesti dvostruke provjere opreme i rezultata drugim metodama.

Ubrzo nakon toga, počele su pristizati informacije da brzina svjetlosti možda ipak nije postignuta, jer mjerenja izvedena drugom opremom nisu mogla potvrditi prethodne rezultate.

Na jučerašnjoj Međunarodnoj konferenciji (Conference on Neutrino Physics and Astrophysics) u Kyotu, CERN-ov znanstvenik Sergio Bertolucci prezentirao je rezultate vremenskog putovanja neutrina od CERN-a prema Gran Sasso laboratoriju u okviru 4 eksperimenta, BorexinoIcarus, LVD i Opera.

Sva četiri eksperimenta izmjerila su kako je putovanje neutrina bilo ispod brzine svjetlosti, što je potvrdilo da poštuju Einsteinovu granicu maksimalne svemirske brzine, a prethodna anomalija bila je rezultat neispravnog mjernog elementa u sustavu optike.

“Mada rezultati nisu uzbudljivi kako bismo to željeli, oni odražavaju ono što smo svi u dubini duše očekivali”, kaže Bertolucci.

Moramo priznati da smo pomalo razočarani ovakvim raspletom jer smo se nekako ipak nadali da mogućnost nadsvjetlosne brzine ipak postoji, što bi otvorilo jedno potpuno novo poglavlje u istraživanju svemira. Ovako nam samo ostaje nada u crvotočine kao autocestee kojima bismo jednog dana mogli krstariti svemirom.

(Vidi.hr)

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...