Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Černobil postaje veliki solarni park

Černobil, mjesto najveće nuklearne katastrofe u povijesti, mogao bi postati gigantski solarni park, potvrdio je ukrajinski ministar ekologije Ostap Semerak.

“Jasno je da taj teritorij nije pogodan za poljoprivredu, no to je područje prilagođeno inovacijskim i istraživačkim projektima”, rekao je Semerak za AFP.

Do kraja ove godine privatne tvrtke će izgraditi dvije solarne elektrane koje će imati snagu od po tri megavata i biti postavljene na području od šest hektara.

Ta količina snage znatno je manja od 4.000 megavata koliko se proizvodilo u Černobilu u sovjetsko doba, ali se očekuje da će se do 2017. biti izgrađene i nove elektrane.

Vlasti su nagovijestile da je za solarne parkove namijenjeno 6.000 hektara u “izoliranoj zoni” koja obuhvaća radijus od 30 kilometara oko mjesta nesreće.

Međunarodni interes za projekt

Najmanje 50 posto struje u Ukrajini proizvode nuklearne elektrane, 40 posto termoelektrane, većinom na ugljen, 7 posto hidroelektrane i samo 1 posto one solarne.

“Za ovaj projekt su zainteresirane mnogobrojne međunarodne tvrtke. Smatram da bi u slučaju uspješnih pregovora on mogao biti pokrenut već iduće godine”, dodaje Semerak.

Kaže i kako će strane investitore privući kvalificirana radna snaga, kao i cijena zemlje koja je jeftina zbog toga što nije pogodna za poljoprivredu.

To područje, koje su stanovnici napustili, a samo se stotinu starijih vratilo, u 30 godina nakon katastrofe pretvorilo se u jedinstven rezervat gdje buja biljni i životinjski svijet.

Analitičari smatraju da je ideja ovog projekta tehnički održiva.

Dalekovodi još upotrebljivi

“Klimatski uvjeti i količina sunčeve svjetlosti su bolji u Ukrajini, nego u Njemačkoj u kojoj je solarna energija rasprostranjena”, smatra Dmitro Lukomski, izvršni direktor Rentechna, ukrajinske tvrtke specijalizirane za obnovljive izvore energije.

Navodi i kako je velika prednost to što se na području Černobila još nalazi infrastruktura nekadašnje nuklearne elektrane, poput dalekovoda koji su i dalje upotrebljivi.

“To je važna činjenica, obzirom da će se time proizvedena struja moći transportirati potrošačima”, istaknuo je taj stručnjak. Dodao je, ipak, kako će za projekt ipak trebati dosta ulaganja.

“Ako se investitori uključe, izgledi su dosta dobri. Bez njih su šanse male”, zaključuje Lukomski.

Ukrajinski ministar ekologije već je predstavio projekt Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Početkom osamdesetih, biolog sa Sveučilišta Harvard, Edward O. Wilson, osmislio je teoriju nazvanu biofilija. Ona tvrdi da je svaki čovjek instinktivno privučen svom prirodnom...

Ekologija i okoliš

Vlasti centralne provincije Utrecht u Nizozemskoj otvorile su najdužu solarnu biciklističku stazu na svijetu koja proizvodi električnu energiju, povezujući tako održivu energiju s prijevozom...

Ekologija i okoliš

Nova platforma za solarnu energiju nazvana Demonstrator nedavno je puštena u rijeku u Nizozemskoj kako bi simulirala utjecaj vode i vjetra na otvorenom moru,...

Ekologija i okoliš

Više od 30 godina je prošlo otkako se u reaktoru 4 nuklearne elektrane dogodila eksplozija koja je dovela do nuklearne katastrofe čije se posljedice...