Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Četiri stvari za koje niste znali da morski psi mogu učiniti za vas

Iako je strah od morskih pasa prillično raširen, njihovo nestajanje loše će utjecati na cjelokupnu ljudsku populaciju. Ovo su četiri razloga zašto je tako.

Morski psi uravnotežuju hranidbeni lanac

Morski psi su „vršni predatori”, što znači da se nalaze na vrhu hranidbenog lanca. Oni će kontrolirati populacije njihova plijena i eliminirati bolesne i slabe životinje kako bi održali vlastitu populaciju zdravom. Nestajanje morskih pasa uzrokovalo bi lančanu reakciju u cijelom oceanu te negativno utjecalo na ljudsku populaciju na obalama.

Morski psi su ljekoviti

Istraživači su godinama bili u nedoumici – zašto se morski psi ne razbolijevaju tako često? Čini se da tkivo morskih pasa ima antibakterijska i antikoagulacijska svojstva. Istraživanja se provode u nadi kako će jednog dana biti otkriveni tretmani bolesti poput cistične fibroze ili virusa.

Morski psi pomažu u održavanju ciklusa ugljika u pokretu

Ugljik je jedan od krucijalnih elemenata u životnom ciklusu, ali i doprinosi klimatskim promjenama. Hranjenje mrtvim tkivom koje se nakuplja na morskom dnu, lešinari poput sljepulja, dubokooceanskih morskih pasa i zvjezdača, pripomažu u uklanjanju ugljika u oceanu.

Morski psi pomažu rastu lokalnih ekonomija

U zadnjih se nekoliko desetljeća ljudska opčinjenost morskim psima razvila u rastući sektor ekoturizma, naročito u područjima poput Galapagosa, Južne Afrike i Bahama.

Bez obzira na gore navedene prednosti, vjerojatnije je da morski psi ispunjavaju i dodatne zadaće unutar vlastitih staništa, koje mi moramo tek početi shvaćati i cijeniti.

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Istraživači su kao glavni razlog pada populacije naveli pretjerani izlov.

Arheologija i paleontologija

Istraživači su otkrili posmrtne ostatke najstarije žrtve napada morskog psa koji su stari oko 3.000 godina. Stručnjaci sa Sveučilišta Oxford su do otkrića došli...

Biljke i životinje

Kornjača i mali morski pas

Biljke i životinje

Svatko se nosi sa stresom na svoj način