Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Četiri stvari za koje niste znali da morski psi mogu učiniti za vas

Iako je strah od morskih pasa prillično raširen, njihovo nestajanje loše će utjecati na cjelokupnu ljudsku populaciju. Ovo su četiri razloga zašto je tako.

Morski psi uravnotežuju hranidbeni lanac

Morski psi su „vršni predatori”, što znači da se nalaze na vrhu hranidbenog lanca. Oni će kontrolirati populacije njihova plijena i eliminirati bolesne i slabe životinje kako bi održali vlastitu populaciju zdravom. Nestajanje morskih pasa uzrokovalo bi lančanu reakciju u cijelom oceanu te negativno utjecalo na ljudsku populaciju na obalama.

Morski psi su ljekoviti

Istraživači su godinama bili u nedoumici – zašto se morski psi ne razbolijevaju tako često? Čini se da tkivo morskih pasa ima antibakterijska i antikoagulacijska svojstva. Istraživanja se provode u nadi kako će jednog dana biti otkriveni tretmani bolesti poput cistične fibroze ili virusa.

Morski psi pomažu u održavanju ciklusa ugljika u pokretu

Ugljik je jedan od krucijalnih elemenata u životnom ciklusu, ali i doprinosi klimatskim promjenama. Hranjenje mrtvim tkivom koje se nakuplja na morskom dnu, lešinari poput sljepulja, dubokooceanskih morskih pasa i zvjezdača, pripomažu u uklanjanju ugljika u oceanu.

Morski psi pomažu rastu lokalnih ekonomija

U zadnjih se nekoliko desetljeća ljudska opčinjenost morskim psima razvila u rastući sektor ekoturizma, naročito u područjima poput Galapagosa, Južne Afrike i Bahama.

Bez obzira na gore navedene prednosti, vjerojatnije je da morski psi ispunjavaju i dodatne zadaće unutar vlastitih staništa, koje mi moramo tek početi shvaćati i cijeniti.

6 komentara

6 Comments

 1. Zlatan Velagic

  9 studenoga, 2015 u 7:15 pm

  Dodao bih 5tu … mogu uciniti da nestanem …

 2. Petar Jurić

  9 studenoga, 2015 u 7:31 pm

  nadam se da je jedna od tih da zatvore usta

 3. Max Markovic

  9 studenoga, 2015 u 8:13 pm

  kaj nisu pojeli sanadera kad je bilo vreme…. beskorisne bestije…

 4. Senad Kolasinac

  9 studenoga, 2015 u 8:33 pm

  Pa, zatvore usta. Kad se najedu.

 5. Žuna Ne

  10 studenoga, 2015 u 12:27 pm

  svakim člankom sve manje zaslužujete zvati se “znanost.com”

 6. Ana Ferenčak

  10 studenoga, 2015 u 6:33 pm

  Svako živo biće ima neku ulogu ali su si ljudi umislili da je njihova uloga največa i da su gospodari svega na zemlji!!!

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Kornjača i mali morski pas

Biljke i životinje

Svatko se nosi sa stresom na svoj način

Biljke i životinje

Predatori iz morskih dubina su katkad druželjubiva bića. Morski psi najčešće nemaju reputaciju slatkih, umiljatih i prijateljski nastrojenih životinja. Nova studija nam je otkrila...

Biljke i životinje

Jeste li se ikad zapitali zašto nikad niste vidjeli velike bijele psine u akvariju? Ograničenje ne predstavlja njihova veličina – orke držimo u akvarijima...

Oglašavanje