Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Znanost

Četvrti tjedan trudnoće: savjeti, simptomi i što možete očekivati

U četvrtom tjednu trudnoće možda počnete primjećivati ​​neke simptome: dobrodošli na početak faze embrija! Sada je vrijeme implantacije – blastocista će se početi ukopavati u vašu sluznicu maternice, prije nego se podijeli u placentu i embrij.

Koliko je velika beba u četvrtom tjednu trudnoće?

Vaša beba je još uvijek previše mala da bi se mogla vidjeti ili nazvati fetusom i nije dulja od 1 mm – veličine makove sjemenke.

Što vaša beba radi u četvrtom tjednu trudnoće?

Vaše dijete koje ste toliko željeli pronašlo je svoj novi dom, gdje će rasti sljedećih osam mjeseci. Dovršeno je putovanje od jajovoda do maternice i budući fetus je napokon  našao mjesto u vašoj maternici. Neke žene se zaklinju da mogu osjetiti kada se to događa, i tvrde da osjećaju grčeve, dok druge kažu da su imale lagano točkasto krvarenje.

Čim se ova dragocjena loptica stanica smjesti u svoj novi dom, započinje dijeljenje na dva dijela. Jedna polovica se sada zove zametak i postat će vaše dijete, druga polovica će postati posteljica, koja će djelovati kao zaštitni omotač sljedećih osam mjeseci.

Vaš embrij može biti sićušan, ali je jako zauzet! Ovog tjedna oko njega će se formirati amnionska vrećica i tri različita sloja stanica koji će prerasti u različite dijelove tijela vaše bebe. Endoderm je unutarnji sloj – to će biti probavni sustav, jetra i pluća. Mezoderm je srednji sloj i postat će srce, spolni organi, kosti, bubrezi i mišići vaše bebe. Ektoderm je vanjski sloj – to će oblikovati kožu, kosu i oči vaše bebe.

Uobičajeni simptomi koji se pojavljuju u četvrtom tjednu trudnoće:

1) Umor

Jedan od najčešćih simptoma su umor i iscrpljenost. Vaše tijelo raste i dijete uzima vašu energiju.

2) Blagi grčevi

Grčevi nakon četiri tjedna su posve normalni jer to znači da je dijete pravilno implantirano na zid vaše maternice. Međutim, ako su grčevi jaki, obratite se svom liječniku i podvrgnite se pregledu.

3) Promjene raspoloženja

Ako plačete ispred televizora i vičete na nežive objekte, to je potpuno normalno. Promjene u hormonima znače da se vaše raspoloženje može kretati od iznimno dobrog do iznimno lošeg. Možda ste jednostavno bili pod stresom oko čitavog procesa pokušaja začeća. Međutim, promjene raspoloženja u trudnoći vjerojatno će biti još i gore (do 12 tjedna) dok ne počnu slabiti.

4) Bolne grudi

Hormonski skokovi (hormoni, svaki put!) mogu utjecati na to da vam dojke postanu natečene i mogu biti osjetljive ili bolne.

5) Nadutost

Hormon progesteron može dovesti do toga da se osjećate malo naduto. Pobrinite se da nosite udobne hlače jer uska odjeća to može pogoršati. Popijte umirujući čaj od mente ili stavite bocu s toplom vodom na trbuh.

6) Implantacijsko krvarenje

Ako se to već nije dogodilo, i ako otkrijete da imate stvarno laganu mjesečnicu tjedan dana prije nego što ste trebali, to može biti implantacijsko krvarenje. Samo mali postotak žena doživljava ovo krvarenje, stoga ne brinite.

7) Jutarnje mučnine

Došlo je vrijeme da iskusite ono čega ste se najviše bojali u trudnoći. Jutarnja mučnina. 50-90% žena pati od mučnine i povraćanja tijekom trudnoće i malo je vjerojatno da ćete ovo moći u potpunosti izbjeći. Najgori period je u razdoblju od oko devet tjedana, a tijekom drugog tromjesečja mučnina će gotovo potpuno nestati.

Što vaše tijelo radi u četvrtom tjednu trudnoće?

Da  ste u toku ovog tjedna napravili test trudnoće u krvi, bio bi pozitivan (za test trudnoće u mokraći može biti nekoliko dana prerano). Vaše tijelo zna da je trudno i priprema se na velike promjene. Neke će žene u ovoj fazi biti potpuno nesvjesne svoje rastuće bebe, dok će druge doživjeti neke rane simptome trudnoće, kao što su promjene raspoloženja, nadutost i grčevi.

Kada se blastocista počinje vezivati ​​za vašu maternicu, oko 30% žena doživi implantacijsko krvarenje. Iznimno je lako pogriješiti i zamijeniti implantacijsko krvarenje s uranjenom mjesečnicom jer su mnogi predmenstrualni simptomi, poput grčeva, nadutosti i promjena raspoloženja prisutni i u trudnoći. Razlika između menstruacije i  implantacijskog krvarenja je u duljini krvarenja, boji krvi i jačini protoka krvi. Implantacijsko krvarenje nije znak da nešto nije u redu s trudnoćom i nema poveznice implantacijskog krvarenja i pobačaja.

U roku od šest do dvanaest dana nakon oplodnje, vaše tijelo počinje oslobađati hCG – ljudski korionski gonadotropin. To je hormon trudnoće zbog kojeg se pojavljuje ona linija na testu trudnoće. Važno je napomenuti da može potrajati više od tjedan dana kako bi vaše tijelo počelo proizvoditi dovoljno hormona za test trudnoće. Ako ste propustili mjesečnicu i imali negativan test,  napravite još jedan za tjedan dana.

PETI TJEDAN TRUDNOĆE >>

<< TREĆI TJEDAN TRUDNOĆE

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh