Connect with us

Hi, what are you looking for?

Cipele s laserom za pomoć oboljelima od Parkinsonove bolesti

Tehnologija opet iznenađuje novim načinima za poboljšanje ljudskih života.

Kao progresivan poremećaj središnjeg živčanog sustava, Parkinsonova bolest je poremećaj pokreta. I to zbog smanjenog lučenja dopamina koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. Simptomi ove bolesti su prvi put opisani još 1817. godine od strane londonskog liječnika Jamesa Parkinsona po kojem je i dobila ime.

Na nizozemskom Sveučilištu Twente učinili su nešto čega do sada nije bilo. Naime, kreirali su cipele koje će moći pomoći u kretanju osoba koje su oboljele od Parkinsonove bolesti. Dotične cipele su opremljene malim laserskim emiterima i u najnovijim testovima koji su provedeni su se pokazale izuzetno korisnima za bolesnike, jer im mogu pomoći da hodaju normalno.

Kako funkcioniraju, pitate se? Cipele pomažu oboljelima da naprave korak kad god im se dogodi da se ne mogu pokrenuti te odjednom zastanu kao da su ukopani na mjestu. Taj opisani trenutak je poznat kao trenutak zamrzavanja pokreta u hodu i može trajati između nekoliko sekundi i nekoliko minuta. U tom kraćem razdoblju se može dogoditi da osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti izgubi ravnotežu i padne.

Međutim, istraživanjem je ranije utvrđeno da, ako oboljela osoba ima nešto na što se može fokusirati, kao što je pukotina na betonu ili nešto slično, može doći do „razbijanja“ tog trenutka zamrzavanja i do toga da se osoba nastavi normalno kretati.

S obzirom na to da nije realno za očekivati da će se na cesti uvijek naći nekakva pukotina ili nešto slično na što bi se osoba fokusirala, tu na scenu stupaju spomenute cipele s ugrađenim laserima.

Laseri svijetle nekoliko centimetara ispred oboljele osobe i pomažu joj da se fokusira na to mjesto kako bi mogla napraviti sljedeći korak i nastaviti se normalno kretati. Kad se osoba kreće, laseri ne svijetle, ali čim osoba zastane, odmah će se uključiti.

Nizozemsko sveučilište je potvrdilo da su ove cipele pomogle velikom broju osoba da se normalno kreću i izbjegnu neizvjesni trenutak zamrzavanja u mjestu koji bi ih mogao ugroziti ako završi padom.

Pogledajte videozapis ovog korisnog izuma:

1 Comment

1 Comment

  1. Munevera

    October 14, 2020 at 10:17 am

    Gdje se mogu nabaviti i koliko koštaju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

U pitanju nije pristojnost, nego higijena

Hologrami su čudesne slike koje izgledaju kao da imaju dubinu poput pravih predmeta. Gledamo li naprimjer, hologram kocke i okrećemo li ga na jednu...

Rezultati istraživanja instituta Caltech nadodaju se na sve veći broj istraživanja koja sugeriraju da se Parkinsonova bolest cijelo vrijeme razmatra na pogrešan način. Parkinsonova...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Advertisement