Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Cipele s ugrađenim GPS prijamnikom pomažu oboljelima od Alzheimerove bolesti


Oboljeli od Alzheimerove bolesti često odlutaju i ne znaju se vratiti kući. To u svakodnevnom životu stvara znatne probleme osobama koje se skrbe za njih. GPS tehnologija može pomoći u pronalaženju tražene osobe otkrivanjem njezina položaja na Googleovim kartama.

Proizvođač Aetrex izradio je “pametnu cipeluugradnjom GPS prijemnika i SIM kartice u potpeticu obuće. S 800 tisuća oboljelih u Velikoj Britaniji i predviđanjem da će ova brojka prijeći milijun u sljedećem desetljeću, proizvođač Aetrex očekuje znatan interes za svoj proizvod. Ovo je primjena suvremene tehnologije u rješavanju svakodnevnih problema oboljelih, ali i onih koji se o njima brinu.

Cipele se izrađuju za muškarce i žene, s ljepljivom trakom ili vezicama. Svaki par stoji oko 300 britanskih funti, a tu su i troškovi mjesečnog održavanja koji dosežu do 30 funti. Prijamnik i odašiljač diskretno su smješteni u petu obuće.

Odašiljač prati korisnikov položaj i šalje, u određenim vremenskim razmacima, koordinate u središnju nadzornu postaju te na posebnu Aetrexovu internetsku stranicu. Na Googleovoj karti vidi se mjesto na kojem se nalazi osoba u “pametnim” cipelama.

Sve dok je obuvena u “pametnu obuću”, osoba s Alzheimerovom bolesti nije prepuštena sama sebi. Ako napusti određeno područje, upozorenje se odmah prenosi skrbniku na pametni telefon ili računalo izravno povezano s Googleovom kartom, s ucrtanim položajem izgubljene osobe.

Tvrtka je u razgovoru s brojnim udruženjima oboljelih od Alzheimerove bolesti za istraživanje drugih mogućih primjena suvremene tehnologije u olakšavanju njihova života.

Za sada, jednu od ozbiljnih poteškoća u primjeni  čini kratkotrajnost baterije GPS prijemnika. Baterija traje samo dva dana i iziskuje česta punjenja. Proizvođač stoga, kao pomoć, skrbniku e-mailom šalje upozorenje da baterija treba punjenje.

Na upit o problemu etičnosti nadziranja osoba jedan od osnivača tvrtke, Evan Schwartz, izjavio je da smo svakodnevno svjedoci kako GPS tehnologija donosi, uz puno dobrog, i ponešto loše. Uz šaljive komentare o mogućoj zloupotrebi u praćenju supružnika, ostaju i neki ozbiljni, zasad neriješeni problemi; što ako netko nehotice baci te “pametne cipele” u prtljažnik svog automobila i odveze se u nepoznatom smjeru i slično.

Ipak, proizvođač čvrsto vjeruje da će “pametne cipele” zamišljene da služe kao pomoć oboljelima i njihovim njegovateljima, ostvariti svoju namjenu.

4 komentara

4 Comments

 1. Nataša Vujaklija

  svibanj 19, 2012 kod 8:42 pm

  Trebaju i meni, gdje god krenem izgubim se..

 2. Armin Avdic

  svibanj 19, 2012 kod 8:57 pm

  da i takodjer americkom vazduhoplovstvu da vam spusti jdam na glavu s izuzetnom preciznoscu :3

 3. Mirjana Svilić

  svibanj 19, 2012 kod 10:49 pm

  ma najbolje da ih još i u cipele stave

 4. Yura

  svibanj 22, 2012 kod 7:39 am

  Razvoj ovog proizvoda i zaživljavanje projekta vjerojatno su financirali FBI & CIA zajedno tako da pored Google Circles, Facebooka i Twittera sad više ni ne moraju raditi vlastite baze podataka (jel tako Armine 🙂 ? )
  Slijedeći projekt će biti ugrađivanje čipova u gu.ice građana (možete misliti čime će ih uguravati) a čip će biti moguće isprogramirati na način da se “odazove” bespilotnoj letjelici koja vas traži da vam isporuči injekciju zraka direktno u venu.
  Jupiiiii…što volim tehnološki napr(e)dak.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh