Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biotehnologija

Cipele s ugrađenim GPS prijamnikom pomažu oboljelima od Alzheimerove bolesti

Oboljeli od Alzheimerove bolesti često odlutaju i ne znaju se vratiti kući. To u svakodnevnom životu stvara znatne probleme osobama koje se skrbe za njih. GPS tehnologija može pomoći u pronalaženju tražene osobe otkrivanjem njezina položaja na Googleovim kartama.

Proizvođač Aetrex izradio je “pametnu cipeluugradnjom GPS prijemnika i SIM kartice u potpeticu obuće. S 800 tisuća oboljelih u Velikoj Britaniji i predviđanjem da će ova brojka prijeći milijun u sljedećem desetljeću, proizvođač Aetrex očekuje znatan interes za svoj proizvod. Ovo je primjena suvremene tehnologije u rješavanju svakodnevnih problema oboljelih, ali i onih koji se o njima brinu.

Cipele se izrađuju za muškarce i žene, s ljepljivom trakom ili vezicama. Svaki par stoji oko 300 britanskih funti, a tu su i troškovi mjesečnog održavanja koji dosežu do 30 funti. Prijamnik i odašiljač diskretno su smješteni u petu obuće.

Odašiljač prati korisnikov položaj i šalje, u određenim vremenskim razmacima, koordinate u središnju nadzornu postaju te na posebnu Aetrexovu internetsku stranicu. Na Googleovoj karti vidi se mjesto na kojem se nalazi osoba u “pametnim” cipelama.

Sve dok je obuvena u “pametnu obuću”, osoba s Alzheimerovom bolesti nije prepuštena sama sebi. Ako napusti određeno područje, upozorenje se odmah prenosi skrbniku na pametni telefon ili računalo izravno povezano s Googleovom kartom, s ucrtanim položajem izgubljene osobe.

Tvrtka je u razgovoru s brojnim udruženjima oboljelih od Alzheimerove bolesti za istraživanje drugih mogućih primjena suvremene tehnologije u olakšavanju njihova života.

Za sada, jednu od ozbiljnih poteškoća u primjeni  čini kratkotrajnost baterije GPS prijemnika. Baterija traje samo dva dana i iziskuje česta punjenja. Proizvođač stoga, kao pomoć, skrbniku e-mailom šalje upozorenje da baterija treba punjenje.

Na upit o problemu etičnosti nadziranja osoba jedan od osnivača tvrtke, Evan Schwartz, izjavio je da smo svakodnevno svjedoci kako GPS tehnologija donosi, uz puno dobrog, i ponešto loše. Uz šaljive komentare o mogućoj zloupotrebi u praćenju supružnika, ostaju i neki ozbiljni, zasad neriješeni problemi; što ako netko nehotice baci te “pametne cipele” u prtljažnik svog automobila i odveze se u nepoznatom smjeru i slično.

Ipak, proizvođač čvrsto vjeruje da će “pametne cipele” zamišljene da služe kao pomoć oboljelima i njihovim njegovateljima, ostvariti svoju namjenu.

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

U pitanju nije pristojnost, nego higijena

Znanost

Mnoga istraživanja su dokazala kako tjelovježba povoljno djeluje na ljudsko zdravlje, a sjedilački način života može izazvati pojavu raznih vrsta bolesti kao što su...

Biljke i životinje

Znanstvenici na Floridi zaključili su da morski psi posjeduju unutarnji navigacijski sustav sličan GPS-u koji im omogućuje da koriste Zemljino magnetsko polje za preciznu...

Neuroznanost

Je li Alzheimerova bolest nasljedna? Obiteljska anamneza Alzheimerove bolesti znatno povećava rizik od razvoja ovog poremećaja, no zato nova studija objavljena u časopisu Biological...