Connect with us

Znanost

Cjedilo od grafena pretvara morsku u pitku vodu

Kemija

Cjedilo od grafena pretvara morsku u pitku vodu

Izumljeno je cjedilo od grafena koje uspješno filtrira sol morske vode tako tvoreći od nje pitku vodu.

Novi izum britanskih znanstvenika koristi grafen, čudesni materijal budućnosti iznimnih mehaničkih svojstava, predstavlja veliku nadu za mnoge ljude na svijetu bez pristupa pitkoj vodi. Grafen je inače dvodimenzionalna struktura ugljika, a debljine je jednog atoma. Pronađen je 2004. godine kad su ga znanstvenici Geim i Novoselov izdvojili iz dijela grafita

Tim britanskih znanstvenika odgovornih za navedeno filtrirajuće cjedilo dolazi sa Sveučilišta Manchester. Uspjeli su napraviti, dakle, cjedilo od grafena koje može pročistiti morsku slanu vodu, u čistu i pitku vodu.

To otkriće je prigodno došlo u jeku upozorenja Ujedinjenih naroda o tome kako 1,2 milijardi ljudi na svijetu (tj. 14% ukupne populacije svijeta) do 2025. godine neće imati pristup pitkoj vodi. Drugi znanstveni tim s istog sveučilišta (spomenuti Geim i Novoselov) je dobio 2010. godine Nobelovu nagradu za fiziku zbog sintetiziranja grafena.

Cjedilo koje su znanstvenici uspješno napravili je složeno tako da su kontrolirano i precizno uspjeli odrediti pore u grafen oksidu. Od njega je cjedilo i napravljeno. Upravo zbog toga se uspješno može zaustaviti sol i tako propustiti ostatak vode koja tim načinom postaje sigurna za konzumaciju. Za otkriće se saznalo objavom u znanstvenom časopisu Nature Nanotechnology.

S obzirom na sve mnogobrojne rastuće efekte klimatskih promjena koje imaju utjecaja na opskrbu gradova dragocjenom pitkom vodom – sve više se ulaže u tehnologije desalinizacije morske vode.

Na tom tragu sam uspjeh britanskih znanstvenika zato predstavlja veliki korak prema naprijed i otvaranje sasvim novih mogućnosti za efikasnost tehnologije za desalinizaciju morske vode, poručio je Rahul Nair, profesor na spomenutom sveučilištu, koji je i bio predvodnik znanstvenog tima i koji je i jedan od odgovornih za čudesno cjedilo.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

19 komentara

19 Comments

 1. Silvano Pruha

  6 travnja, 2017 kod 7:15 pm

  I ovo je kao novost..? Atomske podmornice koriste tu tehnologiju još od hladnog rata, ali valjda je vojska tek sad dozvolila korištenje tehnologije u civilne svrhe. O nekim stvarima koje postoje danas pisat će se tek za 50 godina.

 2. Matej Gavranović

  6 travnja, 2017 kod 8:00 pm

  Mislav Horvat Antonio Skorin

 3. Oleg Tošović

  6 travnja, 2017 kod 8:02 pm

  Što bi za ovo do Kevin Costner.

 4. Ferruccio Labinac

  6 travnja, 2017 kod 10:12 pm

  bilo je i vrijeme (y)

 5. William Vivoda

  6 travnja, 2017 kod 10:13 pm

  Jure Bošnjak

 6. Sasha Lenas

  7 travnja, 2017 kod 11:21 am

  Lejla

 7. Ivan

  11 travnja, 2017 kod 12:02 pm

  Koliko košta izrada grafena, odnosno koliko je skupo i komplicirano napraviti ovakav filter?

 8. mZnanost

  16 travnja, 2017 kod 7:42 pm

  Odlična vijest! Ovakova desalinizacija je značajan iskorak znanosti.

 9. Ibrahim

  28 siječnja, 2020 kod 8:02 pm

  To je pravo pitanje

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh