Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Cjepivo protiv klamidije sve bliže

Prvo cjepivo protiv klamidije je prošlo prvu fazu kontroliranog ispitivanja na ljudima. Istraživanje su na 35 zdravih žena proveli Imperial College London (ICL) i Institut Statens Serum u Kopenhagenu (SSI), a rezultat je obećavajući.

U odnosu na kontrolnu skupinu koja je primila placebo, obje verzije cjepiva su sigurne i proizvele su imunološki odgovor koji se nije dogodio u kontrolnoj skupini.

Dosadašnji pokušaji liječenja nisu uspjeli smanjiti stopu infekcija, a najveći broj novih slučajeva čine tinejdžeri i mladi odrasli ljudi.

Antibiotici (zasad) mogu očistiti infekciju klamidijom iz tijela, no ako se bolest ne liječi, može uzrokovati velike probleme kod žena.

Infekcija ide na grlić maternice, a kod otprilike jedne na šest žena, proširi se na maternicu i jajovode, gdje može uzrokovati upalnu bolest zdjelice i neplodnost. Druge komplikacije koje može uzrokovati klamidija su izvanmaterična trudnoća, artritis ili čak povećana mogućnost zaraze drugim seksualno prenosivim infekcijama, poput HIV-a.

Ako cjepivo uspješno prođe i sljedeća klinička ispitivanja i bude odobreno za široku upotrebu, idealna dob za cijepljenje dječaka i djevojčica bila bi oko 11 ili 12 godina, slično kao i s cjepivom protiv HPV-a.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Haemophilus influenzae je bakterija koja može uzrokovati smrtonosne infekcije kod djece, a i kod odraslih sa slabijim imunitetom. Nažalost, do sada nismo imali uspjeha...

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici tvrde da bi tehnologija koja stoji iza cjepiva protiv COVID-19 mogla pomoći i u borbi protiv raka. Istraživači su osmislili cjepivo od dvije...

Zdravlje i Medicina

Cjepiva protiv koronavirusa, lažni negativni testovi i COVID putovnice prodaju se na dark webu. Cijene se kreću između 500 i 750 dolara za dozu...

Četiri orangutana i pet bonoboa dobili su po dvije doze cjepiva koje je proizvela veterinarska farmaceutska tvrtka Zoetis

Oglašavanje