Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Cjepivo za rak prostate dolazi za tri godine?

Razlozi za optimizam

Zahvaljujući važnom otkriću znanstvenika na Sveučilištu Queen u Belfastu, uskoro možemo očekivati cjepivo protiv raka prostate.

Stručnjacima je pošlo za rukom napraviti lijek koji potiče imunološki sustav da sam otkrije stanice karcinoma i ubija ih onako kako se pojavljuju. Istraživanje je još uvijek u ranoj fazi, ali znanstvenici smatraju već sad da će se njihov pronalazak moći upotrebljavati za cijepljenje mladih muškaraca protiv eventualnog budućeg karcinoma prostate. Kao što znamo, taj rak napada gotovo isključivo muškarce starije od 40 godina.

Učinku ovog pronalaska time nije kraj. Moći će se čak koristiti i kao tretman za one muškarce koji već imaju karcinom, jer će organizmu omogućiti to da uništava kancerogene stanice.

To novo cjepivo koristi RNK, ribonukleinsku kiselinu, genetskog nositelja poruke koji će učiti imunološki sustav da sam prepoznaje stanice karcinoma prostate i ulovi ih.

U zemlji u kojoj se cjepivo i razvija, Velikoj Britaniji, rak prostate je prošli mjesec statističkim podacima umrlih premašio čak i rak dojke, jer naime, 11,800 muškaraca godišnje umre od te opake bolesti.

RNK se već posljednjih nekoliko godina testira na raku prostate, ali su se znanstvenici uvijek borili s time kako će se to “isporučiti” imunološkom sustavu. Problem isporuke je, izgleda, konačno riješen. Dio problema je bio u tome što ako se RNK tek tako ubrizga u krvotok, onda rasprši se tijelom i razgradi prije nego što dosegne stanice imunološkog sustava. Britanski znanstvenici vjeruju da su riješili ovaj problem jednostavno pronalaženjem novog sustava isporuke.

Kombinirali su, naime, RNK s peptidima, pa cjepivo može, unutar tijela neoštećeno preživjeti. Zatim, umjesto injektiranja u krv, ono se aplicira na vanjske slojeve kože korištenjem flastera koji je veličine jednog kvadratnog centimetra sa svojim tankim razgradivim mikroiglama.

Voditeljica projekta, profesorica Helen McCarthy, tvrdi kako nije mogla vjerovati kad je prvi put vidjela rezultate pokusa. Ona vjeruje kako cjepivo zaista ima ogroman potencijal.

1 komentar

1 komentar

  1. Onaj

    6 ožujka, 2018 u 7:44 pm

    I opet če biti budala koje če govoriti: “Ne vakcinišite se, to izaziva autizam!”.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

U navedenom istraživanju, znanstvenici su uspoređivali učestalost tumora dojke, jajnika i endometrija između žena koje su koristile kontracepciju i onih koje kontracepciju nikad nisu...

Bakterije i virusi

Rusija je u subotu odobrila svoje cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V za osobe starije od 60 godina, priopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva. Osobe starije...

Bakterije i virusi

Cijepljenje predstavlja ključnu mjeru koja bi trebala obuzdati pandemiju koronavirusa.

Bakterije i virusi

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u časopisu Organic & Biomolecular Chemistry.

Oglašavanje