Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Članovi zbora imaju usklađene otkucaje srca

Kad se članovi nekog zbora sastanu, harmoniziranje njihovih glasova nije jedino što rade. Pjevanje zahtijeva određene načine disanja, a kako disanje postaje koordinirano, slijedi ga i srčani ritam, stoji u studiji objavljenoj 9. srpnja u časopisu Frontiers in Psychology.

(Credit: Wikimedia.org)

Još je od sredine 19. stoljeća poznato kako su ritam disanja i promjene u srčanom ritmu povezani. Generalno, puls se ubrzava tijekom udisaja, a usporava za vrijeme izdisaja. “Kad izdahnemo, aktivira se živac vagus za kojeg smatramo da ide od moždanog debla pa sve do srca”, rekao je glavni autor studije sa Sveučilišta u Göteburgu, Bjorn Vickhoff. “Kad se živac aktivira, srce lupa sporije.”

Respiratorna sinusna aritmija (promjene u srčanom ritmu uzrokovane disanjem), javlja se kod aktivnosti koje se preporučuju za poboljšanje zdravlja, poput yoge ili recitiranja molitvi. Otkriveno je da moljenje krunice potiče ritam disanja jednom u svakih 10 sekundi, a upravo takav ritam stvara najsnažniju respiratornu sinusnu aritmiju.

Vickhoffov je tim pratio srčani ritam 15 članova zbora dok su pjevali, a rezultati su pokazali kako se slična aritmija može postići i pjevanjem. Istraživanje je pokazalo i kako se srčani ritam svakog pjevača sinkronizirao sa srčanim ritmom ostalih članova zbora.

Strukturiranije i sporije pjesme koje zahtijevaju disanje svakih 10 sekundi između stihova uzrokuju veću sinkronizaciju otkucaja srca pjevača nego slobodno pjevanje ili ‘pjevušenje’.

Izvor: TheScientist

1 komentar

1 komentar

  1. Ferruccio Labinac

    21 srpnja, 2013 u 4:10 pm

    i dirigenta – icu i glasovi itd…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Znanost

Iako neki ljudi više vole raditi u miru i tišini, evo dobrih vijesti za sve one koji rado slušaju glazbu na svom radnom mjestu...

Wellness i prehrana

Bez obzira na to slušate li “Naughty Girl” od Beyonce, “Untouchable” Taylor Swift ili Eminemov “Lose Yourself” koji vas inspiriraju na intenzivnije vježbanje, svatko zna da je...

Zdravlje i Medicina

Osim gubitka težine, jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je “početi vježbati” ili “više vježbati” i premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve “žustro”...

Oboljenja i poremećaji

Djeca slušaju glazbu s prijenosnih uređaja poput mobitela ili tableta

Oglašavanje