Connect with us

Znanost

Izvor: Index

Hrvatska u znanosti

Čovjek prvi put u povijesti dotaknuo dno Crvenog jezera


Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski jutros je oko 10 sati zaronio u Crveno jezero kako bi postao prvi čovjek u povijesti koji je kročio na dno – i uspio.

Zaron je trajao četiri sata, a Francuz je dno dotaknuo na 245 metara. Očekivalo se da će zaron trajati čak devet sati, no Frederic je je uspio doći do dna znatno prije. Uzeo je i uzorke sedimenta za znanstveni dio ovog spektakularnog zarona.

Malo poslije 18 sati Frederic Swierczynski se nasao na vrhu jezera uz pomoc pripadnika HGSS-a Dubina Crvenog jezera u svibnju procjenjivala se na oko 270 do 290 metara.


Tražili ste na googlu:

hukr 16 konferencija, slike crvenog jezera

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

12 komentara

12 Comments

 1. Gorki Goran

  svibanj 6, 2017 kod 7:31 pm

  Pišete pizdarije, već je dokazano da on nije prvi koji je zaronio do dna crvenog jezera……ali je prvi koji je sa dna izronio….šta je,je

 2. Adnan Atko Palic

  svibanj 6, 2017 kod 7:38 pm

  Da nije našao bosanske penzionere na dnu

 3. Ante von Manstein

  svibanj 6, 2017 kod 7:41 pm

  ide mu kletva sad

 4. Vi Ce

  svibanj 6, 2017 kod 8:18 pm

  Bravo timu za ogranizaciju i uspijeh! Puno sreće u daljnjem istraživanju! Samo naprijed!

 5. Maja Jugovic

  svibanj 7, 2017 kod 9:52 am

  Hukr Kidney Stone

 6. Vrana Veritas

  svibanj 7, 2017 kod 7:01 pm

  Zgodna speleološka ronilačka obljetnica. Čestitke Fredericu Swierczynskom na poduhvatu, zaronom na dno (kraškog) 245 m. dubokog Crvenog jezera kod Imotskog! Možda je mala digresija, ali prigoda je i za kratki nacionalno povijesni podsjetnik: davne 1972. godine zagrebački speleolozi, koji su već uveli speleo-ronjenja još šezdesetih god., H. M. Joe, Kruščica, u isto doba proljetno doba godine, ali 72., zatekli su se na tom istom, Crvenom, ali i povezanom Plavom jezeru, planirajući sa domaćim pomagaćima, pored ostalog i mogućnost daljnjeg istraživanja oba jezera, upravo i speleo-ronjenjem. Međutim tada, netom nakon sloma Hrvatskog proljeća u Zagrebu, u daljnjem pokušaju ostvarivanja demokracije i nacionalnih sloboda od totalitarizma, Crveno i Plavo jezero i speleološka rekognosciranja su tom prigodom, bili, tek baza -paravan, za “monitoring” imotske krajine, na proputovanju i daljnjoj obradi Hercegovine (Široki brijeg, Blidinje) i Bosne, Bugojno, sve do Jajca. Misija je imala primarnu zadaću procjene reakcije domicilnog stanovništva na represiju političke policije iza neuspjeha Maspoka u gušenju demokracije, masovna uhićenja, zlostavljanja, politički progoni, te sukladno snimci terena odabir mogućeg daljnjeg (disidentskog), djelovanja. Uslijedila je zbog premreženosti doušničkog sustava (“Lex Perković”), te šuma na inozemnom kanalu, tragedija u srpnju na Raduši kod Bugojna. uporedo i Crni rujan u Olimpijskom selu na Izraelsku momčad u Muenchenu, te 1972., Brojna uhićenja, progoni, od strane srednje i mlađe generacije SDS-a SRH/SDB-a BiH, “Lex Perković”, (pa odatle i aktualni, semi-pseudonim Vrana Veritas, sic!), a speleo – ronilački pothvat u istom onom Crvenom jezeru iz 1972., ostvaren je tek ove 2017. godine. Bit će to zanimljivo hrvatsko štivo kad i ako se za naših života, (većina nas ubrzano umire), uspije otvoriti arhive OZNA-e, Udbe i SDS Službe, hrvatske i današnje sudbe.

 7. Vrana Veritas

  svibanj 7, 2017 kod 11:20 pm

  Zgodna speleološka ronilačka obljetnica. Čestitke Fredericu Swierczynskom na poduhvatu, zaronom na dno (kraškog) 245 m. dubokog Crvenog jezera kod Imotskog! Možda je mala digresija, ali prigoda je i za kratki nacionalno povijesni podsjetnik: davne 1972. godine zagrebački speleolozi, koji su već uveli speleo-ronjenja još šezdesetih god., H. M. Joe, Kruščica, u isto kasno proljetno doba godine, ali 72., zatekli su se na tom istom, Crvenom, ali i povezanom Plavom jezeru, planirajući sa domaćim pomagaćima, pored ostalog i mogućnost daljnjeg istraživanja oba jezera, upravo i speleo-ronjenjem. Međutim tada, netom nakon sloma Hrvatskog proljeća u Zagrebu, u daljnjem pokušaju ostvarivanja demokracije i nacionalnih sloboda od totalitarizma, Crveno i Plavo jezero i speleološka rekognosciranja su tom prigodom, bili, tek baza -paravan, za “monitoring” imotske krajine, na proputovanju i daljnjoj obradi Hercegovine (Široki brijeg, Blidinje) i Bosne, Bugojno, sve do Jajca. Misija je imala primarnu zadaću procjene reakcije domicilnog stanovništva na represiju političke policije iza neuspjeha Maspoka u gušenju demokracije, masovna uhićenja, zlostavljanja, politički progoni, te sukladno snimci terena odabir mogućeg daljnjeg (disidentskog), djelovanja. Uslijedila je zbog premreženosti doušničkog sustava (“Lex Perković”), te šuma na inozemnom kanalu, tragedija u srpnju na Raduši kod Bugojna. uporedo i Crni rujan u Olimpijskom selu na Izraelsku momčad u Muenchenu, te 1972., Brojna uhićenja, progoni, od strane srednje i mlađe generacije SDS-a SRH/SDB-a BiH, “Lex Perković”, (pa odatle i aktualni, semi-pseudonim Vrana Veritas, sic!), a speleo – ronilački pothvat u istom onom Crvenom jezeru iz 1972., ostvaren je tek ove 2017. godine. Bit će to zanimljivo hrvatsko štivo kad i ako se za naših života, (većina nas ubrzano umire), uspije otvoriti arhive OZNA-e, Udbe i SDS Službe, hrvatske i današnje sudbe.

 8. Dejan Šušak

  svibanj 7, 2017 kod 11:54 pm

  Toliko sam kamenja pobacao u njega da sam smanjio dubinu za 50 metara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Hrvatska u znanosti

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh