Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Crna rupa sudarila se s misterioznim objektom

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

Foto: NASA

Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters opisuje sudar između crne rupe i objekta koji tek treba identificirati. U trenutku sudara crna rupa bila je 23 puta masivnija od Sunca, a neidentificirani objekt samo 2,6 puta.

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda, koja je supergusti ostatak eksplodirane zvijezde, piše Gizmodo.

Ako bi se otkrilo da je objekt bio crna rupa, to bi bila najmanja ikada otkrivena – najlakša otkrivena do sad je bila pet puta teža od Sunca.

S druge strane, neutronska zvijezda mase 2,6 puta masivnije od Sunca bila bi najteža ikada otkrivena, jer je do sada najteža neutronska zvijezda koju su astronomi otkrili imala masu od 2,3 i 2,4 Sunca.

U svakom slučaju, objekt predstavlja nešto što astronomi nisu ranije vidjeli i, zapravo, bi mogao biti potpuno nova vrsta gustih, kompaktnih objekata.

“Otkriće je šokantno zato što smo pronašli objekt s masom koju nismo očekivali. Najintrigantniji dio studije je otkriće objekta u tom rasponu između 2,3 i 5 Sunčevih masa, koji do sada nije bio popunjen”, ističe Imre Bartos, astrofizičar sa Sveučilišta na Floridi.

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...