Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Crna rupa sudarila se s misterioznim objektom

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

Foto: NASA

Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters opisuje sudar između crne rupe i objekta koji tek treba identificirati. U trenutku sudara crna rupa bila je 23 puta masivnija od Sunca, a neidentificirani objekt samo 2,6 puta.

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda, koja je supergusti ostatak eksplodirane zvijezde, piše Gizmodo.

Ako bi se otkrilo da je objekt bio crna rupa, to bi bila najmanja ikada otkrivena – najlakša otkrivena do sad je bila pet puta teža od Sunca.

S druge strane, neutronska zvijezda mase 2,6 puta masivnije od Sunca bila bi najteža ikada otkrivena, jer je do sada najteža neutronska zvijezda koju su astronomi otkrili imala masu od 2,3 i 2,4 Sunca.

U svakom slučaju, objekt predstavlja nešto što astronomi nisu ranije vidjeli i, zapravo, bi mogao biti potpuno nova vrsta gustih, kompaktnih objekata.

“Otkriće je šokantno zato što smo pronašli objekt s masom koju nismo očekivali. Najintrigantniji dio studije je otkriće objekta u tom rasponu između 2,3 i 5 Sunčevih masa, koji do sada nije bio popunjen”, ističe Imre Bartos, astrofizičar sa Sveučilišta na Floridi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Znanost za početnike

Sunce se sastoji od plinova, većinom vodika i helija i malih količina drugih elemenata poput sumpora, magnezija, ugljika, neona, željeza, kisika, nikla, kroma i...

Astronomija

Prošla godina bila je obilježena brojnim i zanimljivim događajima na nebu, a prema najavama svjetskih astronomskih organizacija, 2021. godina će biti jednako zanimljiva. U...

Zvijezde i Sunce

Video je napravljen od velikog broja fotografija Sunca, snimljenih u posljednjih deset godina i traje točno 61 minutu.

Zvijezde i Sunce

Znanstvenici su ranije smatrali da je atmosfera mračna i uglavnom prazna, ali promijenili su mišljenje poslije novih dokaza. Britanski znanstvenici u suradnji s NASA-om...

Oglašavanje