Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Svemir

Crna rupa sudarila se s misterioznim objektom

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda.

Foto: NASA

Novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters opisuje sudar između crne rupe i objekta koji tek treba identificirati. U trenutku sudara crna rupa bila je 23 puta masivnija od Sunca, a neidentificirani objekt samo 2,6 puta.

Znanstvenici navode da bi taj manji objekt mogla biti crna rupa ili neutronska zvijezda, koja je supergusti ostatak eksplodirane zvijezde, piše Gizmodo.

Ako bi se otkrilo da je objekt bio crna rupa, to bi bila najmanja ikada otkrivena – najlakša otkrivena do sad je bila pet puta teža od Sunca.

S druge strane, neutronska zvijezda mase 2,6 puta masivnije od Sunca bila bi najteža ikada otkrivena, jer je do sada najteža neutronska zvijezda koju su astronomi otkrili imala masu od 2,3 i 2,4 Sunca.

U svakom slučaju, objekt predstavlja nešto što astronomi nisu ranije vidjeli i, zapravo, bi mogao biti potpuno nova vrsta gustih, kompaktnih objekata.

“Otkriće je šokantno zato što smo pronašli objekt s masom koju nismo očekivali. Najintrigantniji dio studije je otkriće objekta u tom rasponu između 2,3 i 5 Sunčevih masa, koji do sada nije bio popunjen”, ističe Imre Bartos, astrofizičar sa Sveučilišta na Floridi.

Možda će vas zanimati

Astrofizika

Sudar između dvije neutronske zvijezde, čvrsto povezane na propadajućoj orbiti, čini se kao relativno rijedak događaj. U cijeloj Mliječnoj stazi, od svih 100 milijardi...

Astronomija

Fotografiranje solarnog pomrčina može oštetiti kameru vašeg pametnog telefona. Ovog vikenda će se dogoditi solarni pomrčina, spektakularan prirodni fenomen koji privlači pažnju širom svijeta....

Svemir

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će...

Znanost

Protekla godina bila je godina mnogih istraživanja i znanstvenih otkrića, a donijela nam je raznovrsne spoznaje, od supermasivne crne rupe pa do DNK iz...