Connect with us

Znanost

Crvene oči nakon kupanja u bazenu nisu od klora

Zdravlje i Medicina

Crvene oči nakon kupanja u bazenu nisu od klora

Znate onaj osjećaj kad izađete iz bazena i peku vas oči, a vi si mislite da je netko stavio previše klora u vodu? E pa za taj osjećaj nije kriv klor, barem ne direktno. Kako su stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu bolesti objasnili, riječ je o mokraći.

(Credit: Irmak Wober/Flickr)

(Credit: Irmak Wober/Flickr)

“Klor se veže sa svim bakterijama iz vašeg tijela te ih pokušava ubiti, a onda nastaje iritantna kemijska reakcija. To je ono zbog čega vas peku oči. To je klor koji se veže za urin i znoj”, objasnio je dr. Michael J. Beach.

Slično je i s kašljem koji zna uhvatiti ljude tijekom kupanja u zatvorenim bazenima, što je zapravo fizička reakcija na iritaciju na klor u vašim plućima, koji ubija mokraću.

I da, ako mislite da je na vašem bazenu sigurno kupanje jer će voda poprimiti plavu boju ako se netko popiški, to nije točno. Takva boja zapravo ne postoji, a to je mit u koji vjerujemo zahvaljujući brojnim komedijama. Prema jednom istraživanju, čak 52 posto ljudi vjeruje kako boja u bazenu postoji, štoviše da se nalazi u većini njih.

Naime, iako je takvu boju lako napraviti, veći bi problem bio stvaranje boje koja reagira samo na organske spojeve prisutne u urinu jer će u suprotnom voda reagirati na razne spojeve koji se nađu u vodi.

Izvor: Telegram

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

4 komentara

4 Comments

 1. Dino Leko

  25 lipnja, 2015 kod 5:20 am

  Iuuuu

 2. Душан Новковић

  25 lipnja, 2015 kod 8:02 am

  Hlora*

 3. Edi

  26 lipnja, 2015 kod 8:16 am

  A ne nego su od ganje

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Zdravlje i Medicina

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh