Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

CSIRO razvija silikonske smole pogodne za 3D ispis medicinskih dijelova

3D zubni uređaji, slušni aparati i kohlearni implantati neki su od potencijalnih medicinskih dijelova za koje CSIRO vjeruje da se nove silikonske smole mogu koristiti za proizvodnju.

Foto: CSIRO

The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (Organizacija znanstvenih i industrijskih istraživanja Commonwealtha – CSIRO) razvila je silikonske smole pogodne za 3D ispis medicinskih dijelova.

Prema CSIRO-u smole nisu citotoksične, vrlo su prozirne, imaju prilagodljiva mehanička svojstva i sposobne su tiskati složene dizajne u visokoj rezoluciji, uključujući nepravilne oblike, tanke stijenke i šuplje strukture. Motivacija za razvoj nove tehnologije bila je pomoć u prevladavanju izazova koji postoje kada se trenutne silicijske smole koriste za 3D ispis. To uključuje nisku rezoluciju, malu brzinu i potrebu za korištenjem specijaliziranih printera, što može biti skupo.

“Naše jedinstvene biokompatibilne smole mogu se pohvaliti nizom izvrsnih svojstava. Štoviše, mogu se koristiti s off-the-shelf printerima, bez potrebe za ikakvim izmjenama”, objasnila je kemičarka Ke Du iz CSIRO-a, a prenosi ZDNet.

Silikonske smole mogu se koristiti s 3D digital light processing (DLP) printerima s rasponom valnih duljina svjetlosti od 360-500 nanometara, kao i s uobičajenim komercijalno dostupnim stolnim DLP 3D printerima. Istraživački tim dodao je da će tehnologija vjerojatno raditi i na stereolitografskim 3D printerima i na drugim fotoobuhvatnim 3D printerima, poput inkjet i ekstruzija.

Voditelj CSIRO-ovog tima za biomedicinsku kemiju polimera dr. Tim Hughes rekao je da smole imaju potencijal za upotrebu u 3D tiskanim medicinskim uređajima kao što su zubni uređaji, slušni aparati, kohlearni implantati i protetika. Također, istraživački tim je otkrio da je nova osobina smole njeno superljepljivo svojstvo.

Tim je trenutno u potrazi za industrijskim partnerima koji će im pomoći u komercijalizaciji patentiranog proizvoda.

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Nova metoda nazvana tenzorska holografija mogla bi omogućiti stvaranje holograma za virtualnu stvarnost, 3D print i medicinu. Unatoč tome što se o virtualnoj stvarnosti...

Bakterije i virusi

Dosadašnje prezentacije bile su samo računalna grafika koronavirusa, a sada su po prvi put austrijski znanstvenici uspjeli fotografirati SARS-CoV-2 u 3D-u. Nova vizualizacija djelo...

Tehnologija

Riječ je o tehnici koja omogućuje printanje materijala koji mogu mijenjati oblik.

Tehnologija

Znanstvenici su u laboratoriju razradili ideju o nuklearnom reaktoru koji se proizvodi samo uz pomoć 3D printera.