Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Curenje metana s Arktika ima nadaleko ozbiljne posljedice

Oslobađanje drevnih rezervi metana uslijed topljenja ledene kape na Arktiku potvrđuju Jeffu Chantonu i suradnicima ono što su već znali: kako se vječni led otapa, oslobađa se metan, snažan staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje klime.

Pitanje je koliko se metana oslobađa, rekao je Jeff Chanton, profesor oceanografije na američkom sveučilištu Florida State University.

Četveročlana ekipa, čija su otkrića objavljena u uglednom časopisu Nature Geoscience, dokumentira veliki broj mjesta curenja plina u vječnom ledu na Arktiku, gdje se led odmrzava, a ledenjaci uzmiču. Pronašli su 77 ranije nedokumentiranih mjesta curenja, čime je obuhvaćeno 150 tisuća slučajeva oslobađanja metana u atmosferu. Sve do nedavno, kriofera (smrznuto tlo i led) služila je da spoji pokrov ili blokira ove otvore. Ali otapanje leda dopušta da se ti prostori otvore i metan sada bježi iz dubokih geoloških slojeva u atmosferu.

Tim znanstvenika je proučavao vezu između istjecanja plina i otapanja ledene kape pomoću fotografija iz zraka  i terenskih podataka kako bi doznali broj i lokaciju mjesta curenja. Uočili su sljedeće: što se više otapa vječni led, oslobađa se više metana u atmosferu i to dovodi do većeg klimatskog zagrijavanja.

Zašto bi to bilo važno onima koji žive daleko od Arktika? Primjerice, ljudi u obalnim područjima na Floridi mogli bi biti izravno pogođeni, rekao je Chanton, koji je analizirao metan i datirao njegovu starost na više od 40 tisuća godina.

To curenje metana uzrokuje još snažnije topljenje leda, kaže Chanton, što uzrokuje porast razine mora te može utjecati na vrijednost nekretnina na obali – i to vjerojatno prije nego kasnije. Koliko brzo? Prema Chantonu, moguće u idućih 50 do 100 godina.

“Metan je vrlo snažan staklenički plin čija je količina od početka industrijske ere porasla tri puta brže od ugljičnog dioksida”, rekao je Chanton. “Kako se Arktik zagrijava, topi se ledena kapa i otvaraju se pukotinepa metan bježi i uzrokuje više zatopljenja.”

Ova pojava dovodi do porasta razine mora, što je posebno problematično na Floridi. “Porast razine mora od tridesetak centimetara mogao bi svugdje duž ravne obale Floride izazvati eroziju tla od 3 do 30 metara od same linije mora”, rekao je Chanton. “Za nas ovdje u Floridi, ovo je stvarno važno jer možemo očekivati da će razina ​​obale opadati.” To bi moglo ugroziti brojne kuće na plaži”, upozorio je Chanton. “One možda neće više biti tu za naše unuke.”

9 komentara

9 Comments

 1. Dino Alberini

  28 lipnja, 2012 u 6:03 pm

  no shit Sherlock.

 2. Ivica Horvat

  28 lipnja, 2012 u 6:09 pm

  uh uh počelo je, sad kad krene masovno izbijat iz permafrosta pa potom morskog dna… jupi

 3. Ela Elica

  28 lipnja, 2012 u 6:23 pm

  🙁

 4. narta

  28 lipnja, 2012 u 8:31 pm

  Za sva ponozenja, mene i moje djece ,novcana kazna ista za sve…Marta Jelavic

 5. Krešimir Šantić

  28 lipnja, 2012 u 7:06 pm

  treba povući jednu cijev do termosfere, pa neka zagrijava Svemir…. 🙂

  • lovac

   22 kolovoza, 2012 u 9:46 pm

   hahahahaha dobar si!

   a mozel se taj plin koristiti za sta?
   na primjer za auta!

 6. Mirko Kuric

  28 lipnja, 2012 u 8:22 pm

  tko dijeli te diplome tim biserima???

 7. Omar Selimovic

  28 lipnja, 2012 u 10:38 pm

  Da skreno kažem .. Zaboli me briga . i ne planiram na Zemlji vjecno živjeti. Samo ce mi biti krivo jer nisam još naucio sve tajne Fizike,Psihologije i Politike

  • lovac

   22 kolovoza, 2012 u 9:48 pm

   ti si legenda, sta ce mo sa tim razbijat glave…….

   zemlja se grije pa grije

   da je ono gdje lake pare lapiti

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Prema najgorem i za mnoge najočekivanijem scenariju, razina oceana povećat će se do 1,3 metra do kraja ovog stoljeća

Geografija i geologija

Koji od plinova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone vječnog snijega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge znanstvenike. Oslobađanje ugljika iz...

Svemir

Nakon detaljnog proučavanja podataka koji su stigli sa sonde New Horizons stručnjaci su ustanovili što se događa u poznatoj regiji Tombaugh. Tijekom svog leta...

Klima

Satelit koji je bio na svojoj rutinskoj misiji nadzora prvi puta je uspio opaziti i izmjeriti metan koji je iscurio uslijed eksplozije bušotine plina, priopćili...

Oglašavanje