Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Curenje metana s Arktika ima nadaleko ozbiljne posljedice

Oslobađanje drevnih rezervi metana uslijed topljenja ledene kape na Arktiku potvrđuju Jeffu Chantonu i suradnicima ono što su već znali: kako se vječni led otapa, oslobađa se metan, snažan staklenički plin koji uzrokuje zagrijavanje klime.

Pitanje je koliko se metana oslobađa, rekao je Jeff Chanton, profesor oceanografije na američkom sveučilištu Florida State University.

Četveročlana ekipa, čija su otkrića objavljena u uglednom časopisu Nature Geoscience, dokumentira veliki broj mjesta curenja plina u vječnom ledu na Arktiku, gdje se led odmrzava, a ledenjaci uzmiču. Pronašli su 77 ranije nedokumentiranih mjesta curenja, čime je obuhvaćeno 150 tisuća slučajeva oslobađanja metana u atmosferu. Sve do nedavno, kriofera (smrznuto tlo i led) služila je da spoji pokrov ili blokira ove otvore. Ali otapanje leda dopušta da se ti prostori otvore i metan sada bježi iz dubokih geoloških slojeva u atmosferu.

Tim znanstvenika je proučavao vezu između istjecanja plina i otapanja ledene kape pomoću fotografija iz zraka  i terenskih podataka kako bi doznali broj i lokaciju mjesta curenja. Uočili su sljedeće: što se više otapa vječni led, oslobađa se više metana u atmosferu i to dovodi do većeg klimatskog zagrijavanja.

Zašto bi to bilo važno onima koji žive daleko od Arktika? Primjerice, ljudi u obalnim područjima na Floridi mogli bi biti izravno pogođeni, rekao je Chanton, koji je analizirao metan i datirao njegovu starost na više od 40 tisuća godina.

To curenje metana uzrokuje još snažnije topljenje leda, kaže Chanton, što uzrokuje porast razine mora te može utjecati na vrijednost nekretnina na obali – i to vjerojatno prije nego kasnije. Koliko brzo? Prema Chantonu, moguće u idućih 50 do 100 godina.

“Metan je vrlo snažan staklenički plin čija je količina od početka industrijske ere porasla tri puta brže od ugljičnog dioksida”, rekao je Chanton. “Kako se Arktik zagrijava, topi se ledena kapa i otvaraju se pukotinepa metan bježi i uzrokuje više zatopljenja.”

Ova pojava dovodi do porasta razine mora, što je posebno problematično na Floridi. “Porast razine mora od tridesetak centimetara mogao bi svugdje duž ravne obale Floride izazvati eroziju tla od 3 do 30 metara od same linije mora”, rekao je Chanton. “Za nas ovdje u Floridi, ovo je stvarno važno jer možemo očekivati da će razina ​​obale opadati.” To bi moglo ugroziti brojne kuće na plaži”, upozorio je Chanton. “One možda neće više biti tu za naše unuke.”

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Biljke i životinje

Kada razmišljamo o svijesti, često se ograničavamo na ljudsku perspektivu. No, što ako vam kažemo da svijet oko nas, pun raznolikih životinjskih vrsta, od...

Geografija i geologija

Zašto je more slano? Ovo pitanje jednako intrigira znatiželjnike i znanstvenike, otkrivajući duboku povezanost između geologije, kemije i ekologije naše planete. Oceani pokrivaju preko...

Na rubu znanosti

Fizičar Melvin Vopson nedavno je objavio rezultate svoje studije koja sugerira postojanje novog zakona fizike, zvanog “drugi zakon infodinamike”. Prema Vopsonu, ovaj zakon može...