Connect with us

Znanost

Arheologija i paleontologija

Čuvari „Vrata pakla“ iskopani u Turskoj

Arheolozi su u Turskoj pronašli čuvare „Vrata pakla“ – dvije jedinstvene mramorne statue koje su jednom upozoravale na smrtonosnu spilju kod antičkog frigijskog grada Hierapolisa, u blizini kompleksa jedinstvenih mineralnih izvora Pamukkale.

cuvari-vrata-pakla

Špilju poznatu kao „Plutonova vrata“, odnosno prolaz koji prema grčkoj i rimskoj mitologiji vodi prema podzemlju, otkrio je u ožujku ove godine tim pod vodstvom Francesca D’Andria, profesora klasične arheologije na Sveučilištu Salento. „Statue predstavljaju zmiju, jasan simbol podzemlja, a druga predstavlja Kerbera, troglavog psa čuvara pakla iz grčke mitologije.“ Omotana oko sebe, zmija je vrlo prijetećeg izgleda prema bilo kome tko joj se usudi približiti, dok 120 cm visoki Kerber liči na pasminu Kangal, anatolskog psa ovčara. „Izgledaju poprilično strašno,“ izvještava D’Andria.

Skulpture su pronađene nakon ranijih iskapanja na tom području, kad su arheolozi otkrili „Plutonion“, religijsko mjesto posvećeno Plutonu te zapise posvećene božanstvima podzemlja – Plutonu i Kori (Perzefoni). Taj je iskop otkrio i termalne izvore koji su odgovorni za  poznate bijele sedraste terase. „Izvori Pamukkale potječu baš iz ove špilje,“ nastavlja D’Andria. Za vrijeme Rimljana vjerovalo se da ti izvori imaju moć ozdravljenja, te je grad Hierapolis (danas dio Svjetske kulturne baštine) bio vrlo popularno odredište hodočasnika. Obje su mramorne statue izronile iz termalnih voda, te ostavljaju malo prostora sumnji u autentičnost lokacije „Plutonovih vrata“.

U povijesnim bilješkama spominje se da je špilja ispunjena smrtonosnim otrovnim isparavanjima. „Ovaj je prostor ispunjen isparavanjima tako gustim i maglovitim da se jedva nazire tlo. Svaka životinja koja uđe u tu špilju pogiba na licu mjesta,“ zabilježio je grčki geograf Strabon (64. ili 63. pr. Kr do 24. po. Kr). „U trenutku u kojem sam ubacio vrapce u tu spilju oni su prestali disati i pali su mrtvi na tlo.“ „Ti su vrapci istog trena uginuli zbog ugljičnog dioksida koji se ovdje nakupio,“ objašnjava D’Andria.

Bilješke geografa Strabona su potvrđene tijekom iskapanja, gdje je u blizini otvora pronađeno nekoliko mrtvih ptica i insekata . u prijašnjim iskapanjima, arheolozi su pronašli ostatke hrama, bazena i stepenica smještenih iznad špilje – što se sve poklapalo s opisima iz antičkog doba. Kao što je već spomenuto, ovo je mjesto bilo važno odredište hodočasnika. Ljudi su dolazili gledati svete obrede, smješteni iznad spilje na stepenicama, dok su svećenici prinosili žrtve (najčešće bikove) Plutonu. Ceremonija se sastojala od uvođenja životinja u špilju i izvlačenja njihovih trupala iz nje.

Izvor: Discovery

Tražili ste na googlu:

allinurl: Cuvari

Nastavi čitati

Znatiželja pokreće svijet. :)

5 komentara

5 Comments

 1. Jasmin Joldić

  prosinac 11, 2013 kod 8:29 pm

  ovatno

 2. Pas Mater

  prosinac 11, 2013 kod 8:51 pm

  Ajme nama!

 3. Denis Islamovic

  prosinac 12, 2013 kod 8:07 am

  Mocno

 4. Mehmed Kvakić

  prosinac 12, 2013 kod 9:15 am

  ako su čuvari takvi onda nema šanse da ču ja uspijeti ući u pakao… šta ću ,morat ću u raj…

 5. Marijan Milinović

  prosinac 12, 2013 kod 12:38 pm

  cekaj,lik je ubacio vrapce unutra koji su popadali mrtvi?
  mislim,ovaj koji sad to iskapa?!?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh