Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihijatrija

Cyberbullying je rijetko jedini uzrok tinejdžerskih samoubojstava

Cyberbullying – korištenje interneta, mobitela ili drugih tehnologija za uznemiravanje ili zlostavljanje vršnjaka – često se u medijima povezuje sa samoubojstvima tinejdžera. Međutim, novo istraživanje predstavljeno krajem listopada na Konferenciji Američkog udruženja pedijatara (AAP) održanoj u New Orleansu, pokazuje da je stvarnost složenija. Većina tinejdžera koji počine samoubojstvo žrtve su zlostavljanja i mobbinga i putem interneta i u školi, a mnoge od žrtava također pate od depresije.

U studiji “Cyberbullying i samoubojstvo: retrospektivna analiza 41 slučaja”, istraživači su na internetu pretražili svjedočanstva mladih samoubojica gdje se cyberbullying navodi kao faktor uzroka samoubojstva. Potom su pretražili internetske medije i društvene mreže kako bi prikupili informacije o demografskim pokazateljima i samom događaju. Naposljetku je primijenjena deskriptivna statistička analiza za procjenu stope duševnih bolesti, istovremenog postojanja drugih oblika nasilja te karakteristika elektroničkih medija povezanih sa svakim od slučaja samoubojstva.

Studija je identificirala 41 slučaj samoubojstva (od čega 24 djevojke i 17 mladića u dobi od 13 do 18 godina) iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Australije. Prema istraživanju, 24% tinejdžera bili su žrtve homofobnog zlostavljanja, uključujući 12% tinejdžera identificiranih kao homoseksualci te drugih 12% tinejdžera koji su identificirani kao heteroseksualci ili nepoznate seksualne sklonosti.

Samoubojstva su se najčešće događala u rujnu (15%) i siječnju (12%), iako je do ovih viših stopa moglo doći i slučajno. Incidencija samoubojstava rasla je tijekom vremena, te imamo 56% slučajeva u razdoblju od 2003 – 2010. godine, u odnosu na 44% u razdoblju od siječnja 2011. do travnja 2012. godine.

Sedamdeset i osam posto adolescenata koji su počinili samoubojstvo bili su zlostavljani i u školi i putem interneta, a svega 17% je bilo zlostavljano samo putem interneta. Poremećaj raspoloženja bio je prisutan kod 32% tinejdžera, a simptomi depresije kod dodatnih 15%.

Cyberbullying se pojavljuje kao uzročnik u nekim samoubojstvima, ali gotovo uvijek postoje i drugi faktori kao što su duševne bolesti ili izravno zlostavljanje”, rekao je autor studije dr. John C. LeBlanc. “Cyberbullying se obično javlja u kontekstu redovitog nasilničkog ponašanja.”

Cyberbullying se pojavljivao u raznim medijima te u društvenim mrežama, a posebno se u mrežama Formspring i Facebook pojavljuje u 21 slučaju. Tekstualne ili video poruke zabilježene su u 14 slučaja.

“Određeni društveni mediji, time što službeno jamče anonimnost, mogu potaknuti cyberbullying“, rekao je dr. LeBlanc. “Teško je dokazati uzročno-posljedičnu vezu, ali vjerujem da nema pravog opravdanja za anonimnost.”

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Izgleda da odrastanje na selu štiti mentalno zdravlje. Naime, studija u kojoj je sudjelovalo gotovo milijun Danaca pokazuje kako djeca koja žive okružena zelenilom...

Psihologija

Dobiti pomoć od djece pri obavljanju kućanskih poslova ponekad zna biti izazov. Neki roditelji na te nemile stvari potiču svoju djecu u vidu davanja...

Oboljenja i poremećaji

Djeca slušaju glazbu s prijenosnih uređaja poput mobitela ili tableta

Neuroznanost

Djeca stara tek nekoliko sati mogu razlikovati riječi svoga materinjeg jezika od stranih riječi, otkrili su znanstvenici. Studija je pokazala kako djeca počinju upijati...

Oglašavanje