Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Da li je moguće zatrudnjeti tijekom menstruacije i slična pitanja

Bilo da pokušavate zatrudnjeti ili tražite načine kako izbjeći trudnoću, ovo je uobičajeno pitanje. Slično tome, mnogi ljudi pitaju može li se zatrudnjeti odmah nakon završetka menstruacije ili neposredno prije. Niste sami ako ste se i vi to zapitali.

Vjerojatnost da zatrudnite u ovim različitim situacijama varira. Neke od gore navedenih situacija su bolje za pokušaj začeća od drugih, dok je jedna od gore navedenih bolja opcija ako ne želite ostati u drugom stanju.

Dakle, da li je moguće zatrudnjeti tijekom menstruacije?

Odgovor je da i ne. Velika je vjerojatnost je da nećete zatrudnjeti tijekom menstruacije. Osim što je neredovitiji i manje poželjan, seksualni odnos tijekom menstruacije vjerojatnije neće rezultirati trudnoćom.

Međutim, postoje iznimke. Navedeno se odnosi na žene koje imaju tipične cikluse od 28 do 30 dana ili dulje. Ako ste jedna od onih koje imaju kraći ciklus, postoji mogućnost da ćete tijekom trudnoće ostati u drugom stanju.

Sada se vjerojatno pitate: “Kako je to moguće?” Ako je vaš ciklus kraći, na primjer, s 21 do 24 dana, to znači da ovulirate ranije u ciklusu. Sperma može živjeti u vama 2, 3 i do 5 dana . Mogli biste se seksati do kraja krvarenja, a onda zapravo začeti 4 ili 5 dana kasnije s ranom ovulacijom.

Šanse da zatrudnite u ovom razdoblju su zbilja minimalne, ali ipak postoje.

Mogu li zatrudnjeti odmah nakon menstruacije?

Da, možete zatrudnjeti odmah nakon menstruacije. Zapravo se krećete u prozor plodnosti. U tipičnom ciklusu koji se odvija svakih 28 do 30 dana, prozor plodnosti je obično između 11. i 21. dana . Kao što je navedeno gore sperma može živjeti 2, 3 i do 5 dana. Ako vaša menstruacija (vrijeme krvarenja) traje 5 do 7 dana, a nakon toga imate seks, približavate se prozoru za plodnost.

Ako prestanete krvariti 6. dan, a imate spolni odnos 7. dana i ovulirate 11. Dan, moguće je da će sperma od 6. dana čekati u vašem jajovodu za začeće. Naravno, šanse za začeće odmah nakon menstruacije povećavaju se svakim danom nakon prestanka krvarenja. Ako pokušavate začeti ovo je dobro vrijeme za seks. Povećajte svoje šanse za začeće tako što ćete seksati svaki drugi dan sljedećih 14 dana.

Da li je moguće zatrudnjeti prije menstruacije?

Vjerojatnost da ćete zatrudnjeti netom prije menstruacije je iznimno mala. Žene koje imaju tipičan ciklus od 28 do 30, mogu biti prilično sigurne da se njihova ovulacija dogodila između 11. i 21. dana. Jajašce je dostupno za začeće u periodu od samo 12 do 24 sata.

To bi značilo da ako ne planirate trudnoću, dani prije vaše menstruacije su najsigurniji za seks. Broj “sigurnih dana” neposredno prije vaše menstruacije raste s dužim ciklusima i smanjuje se s kraćim ciklusima.

Ako znate kada je došlo do ovulacije i čekate 36 do 48 sati da biste imali seksualni odnos, onda biste trebali biti izvan mogućnosti začeća. Što se dalje udaljavate od ovulacije, manja je vjerojatnost začeća. To nije vrijeme za seks ako pokušavate začeti. Međutim, još uvijek je dobro vrijeme za uživanje u intimnosti sa svojim partnerom.

Možda će vas zanimati

Psihologija

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Oboljenja i poremećaji

Jedno istraživanje Sveučilišta u Iowi potvrdilo je ono što su mnoge žene dugo sumnjale – trudnoća trajno mijenja veličinu i oblik ženskih stopala. Ravna...

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...