Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Evolucija

Davno izumrli golub selac pronalazi mjesto u obiteljskom stablu

S komadićima DNA ekstrahiranim iz stoljetnog muzejskog primjerka, istraživači su otkrili mjesto za izumrlog goluba selca u obiteljskom stablu golubova i grlica, identificirajući po prvi put ovog jedinstvenog ptičjeg najbližeg živućeg rođaka.

Nova analiza, koja se nalazi ovog mjeseca u mjesečnom Molecular Phylogenetics and Evolution, otkriva da je golub selac najviše srodan s drugim golubovima Sjeverne i Južne Amerike, golubova, a ne s tužnim grlicama kao što se bilo sumnjalo. Prirodoslovci su dugo tugovali time što je jedna najspektakularnijih ptica Sjeverne Amerike također bila i jedna od prvih koja je dovedena do izumiranja. U ranim 1800.-im godinama ona je bila najrasprostranjenija vrsta ptica na planetu, iako je njezino područje bilo ograničeno na istočne i središnje šume Sjedinjenih Država i dijelovima istočne Kanade.

Jata golubova selaca bila su toliko velika da su zatamnjivala nebo; prelazak jata nebom mogao je potrajati i do nekoliko dana. “Sigurno je bilo nevjerojatno vidjeti takva jata”, rekao je Kevin Johnson, ornitolog iz Illinois Natural History Survey na University of Illinois i glavni autor istraživanja. “Ne postoji ništa u modernom vremenu s čime to možemo usporediti. Golubovi selci su bili prilično nomadski i formirali su ta ogromna jata, u milijunima, te kolonije gniježđenja u milijunima.”Golubovi selci slijede svoju hranu, skrasivanjem u šumama koje povremeno proizvode obilje žirova i kestenja. Golubovi su se gnijezdili u gustim kolonijama koje su pokrivale nekoliko stotina hektara. To ih je činilo lakim metama za ljudske predatore.

 

Intenzivan lov na golubove u sredini i krajem 19. stoljeća narušio je njihovu sposobnost da se razmnožavaju, rekao je Johnson. To, te uništavanje prirodnih staništa dovelo je u konačnici do izumiranja ptice. (Posljednja svoje vrste, golub selac po imenu Marta, uginula je u ZOO-u Cincinnatija 1914. godine.)Kako bi pronašli mjesto goluba selca u evolucijskoj povijesti golubova i grlica, Johnson i njegovi kolege usporedili su sekvence iz dva njegova mitohondrijska gena s onima iz 78 vrsta golubova i grlica iz cijelog svijeta. (Postoji više od 300 vrsta golubova i grlica u svijetu).

“Imali smo dvije sekvence iz mitohondrijskog genoma, koji je odvojeni organel u stanici sa svojim vlastitim genomom”, rekao je Johnson. Mitohondrijskih gena ima mnogo te ih je stoga lakše sekvencionirati, rekao je znanstvenik. A mitohondrijski genom i evoluira brže od jezgrinog genoma, što ga čini dobrom metom za evolucijska istraživanja. Istraživači su prvo analizirali dostupne sekvence podataka za sve (postojeće i izumrle) golubove i grlice. Potom su se usredotočili samo na žive vrste, za koje su bile više dostupnije genetske informacije. Oni su izgradili obiteljsko stablo za sve živuće golubove i grlice, a zatim usporedili dostupne genske sekvence goluba selca s onima iz njegovih srodnika kako bi pronašli njegovo mjesto u tom stablu. Oba pristupa postavila su goluba selca na isto mjesto u stablu.Prije ovog istraživanja, neki vjeruju da je golub selac najuže vezan uz tužnu grlicu, manju vrstu koja također ima relativno dugi rep, rekao je Johnson.

“No, ispostavilo se na temelju DNK, da je zapravo srodan s velikim golubom Novoga Svijeta, s potpuno drugačijom vrstom”, rekao je znanstvenik.Golub trakastog repa, Patagioenas fasciata, koji živi u zapadnom planinskom području Sjeverne i Južne Amerike, bio je geografski najbliži rođak golubu selcu. Ostali članovi ovog roda nalaze se u šumama u dijelovima Meksika, Srednje i Južne Amerike i Kariba. Golub selac se prilično razlikovao od svojih srodnika, međutim i pripada zasebnom rodu, Ectopistes, rekao je Johnson.

Golub selac je u monotipskom rodu, što znači da postoji samo jedna vrsta u tom rodu: Ectopistes migratorius,” dodao je znanstvenik. “Ova ptica se prilično razlikuje od svojih najbližih rođaka, što znači da ima jedinstveno mjesto u svijetu. On je predstavljao jedinstvenu lozu koja je nestala. ”

Izvor: University of Illinois at Urbana-Champaign

 

Možda će vas zanimati

Biologija

Ovo otkriće dodaje dokaze tvrdnji da su dinosauri bili bliskije povezani s pticama nego s gmazovima, kako mnogi vjeruju. Paleontolozi koji rade u središnjoj...

Biljke i životinje

Kako ptice navigiraju na velike udaljenosti? Ovo kompleksno pitanje tema je brojnih rasprava i kontroverzija među znanstvenicima već desetljećima, a u moguće faktore ubrajano...

Biljke i životinje

Na Zemlji živi oko 50 milijardi ptica, što znači da je na planetu otprilike šest puta više ptica nego ljudi, pokazalo je istraživanje australskih...

Biljke i životinje

Plastično zagađenje može se taložiti u tijelima morskih ptica povećavajući prijetnje s kojima su suočene u divljini, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su morske...