Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Depresija kod novih očeva povezana je s nesigurnostima u vezama

Foto: Pixabay

Roditeljstvo uglavnom donosi veliku radost, no ne uvijek. Roditeljstvo također uključuje izazove, stres, a za neke ljude može izazvati depresiju. Novo istraživanje sa Sveučilišta Lund u Švedskoj pokazuje da je muška postnatalna depresija češća kod muškaraca koji su nesigurni u odnosu sa partnerom.

Depresija pogađa oko 10-12 posto novorođenih majki i najmanje 8 posto novih očeva. Brojke su još veće kada se pogledaju simptomi depresije; čak jedan od pet novih očeva ima neugodne simptome, prema novoj studiji koju su provele Elia Psouni, registrirana psihologinja i izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Lund u Švedskoj, i Anna Eichbichler, klinička psihologinja.

Studija se usredotočila na pozadinu očevih depresivnih simptoma. Pogođeni muškarci često imaju negativan pogled na sebe i zabrinuti su zbog neadekvatnosti u svojim intimnim odnosima; zabrinutost koja se može temeljiti na iskustvima iz djetinjstva s vlastitim roditeljima.

“Negativan pogled na sebe, vlastite karakteristike i sposobnosti, dok visoko cijenite druge ljude često dovodi do stalne brige o tome da niste dovoljno dobri, da ćete razočarati druge i – potencijalno – izgubiti ih”, kaže Elia Psouni.

Studija je također pokušala utvrditi koji je specifični aspekt niskog samopoštovanja u intimnim odnosima potaknuo depresiju. Je li to pitanje općenito poteškoća u vezi ili stres zbog toga što niste dovoljno dobri kao roditelj? Odgovori su pokazali da je ovo posljednje.

“Čini se da nisko samopouzdanje u bliskim odnosima izaziva roditeljski stres, što opet izaziva simptome depresije”, kaže Psouni.

Prethodna i buduća istraživanja

Ovo je drugo istraživanje u kojem Psouni i njeni kolege pokazuju da više od jednog od pet očeva djece u dobi od 1 do 18 mjeseci osjeća iscrpljujuće simptome depresije. Studija je također otkrila da su muškarci čije su partnerice patile od postporođajne depresije bili prezastupljeni (tj. značajno veći postotak od opće populacije), te da je vrlo mali broj njih bio u kontaktu sa stručnjakom kako bi zatražio pomoć.

“Studija nedvojbeno pokazuje da roditelji utječu jedni na druge i otkriva važnost praćenja načina na koji se roditelji u različitim odnosima i obiteljskim konstelacijama snalaze kroz dugo razdoblje”, kaže Psouni.

Ona i njeni kolege sada provode longitudinalni projekt koji će s vremenom pratiti obitelji kako bi generirao znanje o dobrobiti i razvoju djece i roditelja u različitim obiteljskim konstelacijama.

Možda će vas zanimati

Psihijatrija

Količina recepata za antidepresive u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je za 9,6%, na 46 milijuna recepata. Pokazuje li to pretjerano korištenje lijekova ili odgovarajući tretman? Dr. Des Spence...

Znanost

U današnjem društvu pojava depresije je sve učestalija. Ubrzan način života i stresne životne situacije mogu pojedincima predstavljati veliki teret zbog čega se javljaju...

Tehnologija

Depresija, anksioznost i poremećaji spavanja mogu se riješiti stimuliranjem neurona u mozgu. U posljednjih nekoliko godina, vidjeli smo lansiranje proizvoda od tvrtki kao što...

Psihologija

Jedno istraživanje propituje na koji način se raspoloženja šire kroz grupe na društvenim mrežama. Rezultati ukazuju na to da se raspoloženja zaista mogu prenijeti,...