Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

+

Depresija povećava rizik od prerane smrti

U današnjem društvu pojava depresije je sve učestalija. Ubrzan način života i stresne životne situacije mogu pojedincima predstavljati veliki teret zbog čega se javljaju razni poremećaji raspoloženja. Najnovije istraživanje je pokazalo da depresija utječe na kvalitetu života tj. ona povećava rizik od prerane smrti i to čak za tri puta.

Studiju su proveli znanstvenici s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development iz Marylanda. U njoj su analizirali 3410 odraslih osoba u razdobljima između 1952. i 1967., 1968. i 1990. kao i 1991. i 2011. Kada je istraživanje počelo, ispitanici su imali i prosjeku 50 godina. Dobiveni rezultati su pokazali kako se kod muškaraca rizik od prerane smrti povećao za 3 puta, a kod žena za čak 50%.

U prethodnim istraživanjima stručnjaci su otkrili kako depresija uzrokuje otpuštanje hormona stresa koji loše djeluju na imunološki sustav zbog čega su oni koji pate od depresije podložniji razvojima raznih bolesti kao što su, primjerice, multipla skleroza, artritis pa čak i neke vrste raka. Neki od njih imaju i nezdrave životne navike kao što su jednolična prehrana, manjak tjelesnih aktivnosti, prevelika konzumacija alkohola i pušenje koji mogu loše djelovati na zdravlje.

Depresija se češće javlja kod žena, ali istraživanja su pokazala da je muškarci teže podnose jer im treba više vremena da potraže pomoć. Osobe koje pate od depresije se žale na promjene raspoloženja, nesanicu, bezvoljnost, manjak energije i neke druge simptome zbog kojih ne mogu funkcionirati onako kako bi trebali.

Glavni autor studije Stephen Gilman je rekao: “Za neke pojedince depresija može biti veoma ozbiljno stanje. Jako je važno potražiti pomoć i spriječiti njeno ponovno nastajanje.”

Istraživanje je objavljeno u časopisu Canadian Medical Association Journal.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u +

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh