Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

DEVET (9) Namirnica koje treba izbjegavati tijekom trudnoće

Trudnoća je jedno od najvažnijih i najosjetljivijih razdoblja u ženskom životu, zbog toga je vrlo važno da trudnice jedu zdravo. Određene namirnice treba konzumirati samo rijetko, dok druge treba izbjegavati u potpunosti.

1. Riba s visokom koncentracijom žive

Riječ je o vrlo toksičnom elementu. U većim količinama može biti toksičan za vaš živčani sustav, imunološki sustav i bubrege. Može također uzrokovati ozbiljne razvojne probleme u djece.

Budući da se nalazi u zagađenim morima, velika morska riba može akumulirati velike količine žive.

Stoga se trudnicama preporučuje da ograniče konzumiranje ribe s velikom količinom žive na najviše 2 obroka mjesečno.
Ribe s visokom razinom žive:
• morski pas
• sabljarka
• skuša
• tuna (posebno albacore tuna)
Međutim, važno je napomenuti da nisu sve ribe bogate živom – samo određene vrste.

Konzumiranje ribe tijekom trudnoće vrlo je zdravo, a masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za vaše dijete.

2. Premalo obrađena ili sirova riba (školjke i sushi)

Sirova riba (posebno školjke) može izazvati nekoliko infekcija, koje mogu biti virusnog, bakterijskog ili parazitskog karaktera, kao što su norovirus, Vibrio, Salmonella i Listeria. Neke od ovih infekcija utječu samo na majku, ostavljajući je dehidriranom i slabom. Ostale infekcije mogu se prenijeti na nerođeno dijete s ozbiljnim ili čak smrtnim posljedicama.

Trudnice su posebno osjetljive na infekciju listerija, zapravo 20 puta je veća vjerojatnost da se zaraze istom nego što je slučaj kod ostatka ljudi.

Ova se bakterija može naći u tlu i kontaminiranoj vodi ili biljkama. Sirova riba se može zaraziti tijekom prerade.

Listerija se može prenijeti na nerođeno dijete kroz posteljicu, čak i ako majka ne pokazuje znakove bolesti. To može dovesti do preranog porođaja, pobačaja, mrtvorođenosti i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

3. Premalo obrađeno ili sirovo meso

Ako jedete nekuhano ili sirovo meso, povećavate rizik od infekcije od nekoliko bakterija ili parazita, uključujući toksoplazmu, E. coli, listeriju i salmonelu.

Bakterije mogu ugroziti zdravlje vašeg nerođenog djeteta, što može dovesti do mrtvorođenosti ili teških neuroloških bolesti, uključujući intelektualni invaliditet, sljepoću i epilepsiju.

Dok se većina bakterija nalazi na površini cijelih komada mesa, druge bakterije mogu se zadržati u mišićnim vlaknima.

4. Sirova jaja

Sirova jaja mogu biti kontaminirana salmonelom. Simptome infekcije salmonelom obično doživi samo majka i uključuju vrućicu, mučninu, povraćanje, želučane grčeve i proljev.

Međutim, u rijetkim slučajevima infekcija može prouzročiti grčeve u maternici, što dovodi do preranog rođenja ili mrtvorođenosti.

Namirnice koje obično sadrže sirova jaja uključuju:
• Poširana jaja
• Hollandaise umak
• Domaća majoneza
• Preljevi za salatu
• Domaći sladoled
• glazura od kolača

Većina komercijalnih proizvoda koji sadrže sirova jaja napravljena su od pasteriziranih jaja i sigurno ih je konzumirati. Međutim, uvijek biste trebali pročitati etiketu da biste bili sigurni.

Trudnice trebaju uvijek temeljito kuhati jaja ili koristiti pasterizirana jaja.

5. Kofein

Kofein je najčešće korištena psihoaktivna tvar na svijetu i uglavnom se nalazi u kavi, čaju, bezalkoholnim pićima i kakau.

Trudnicama se obično preporučuje ograničenje unosa kofeina na manje od 200 mg dnevno, odnosno na 2-3 šalice kave. Kofein se apsorbira vrlo brzo i lako prolazi u posteljicu i fetus.

Budući da nerođene bebe i njihove placente nemaju glavni enzim potreban za metabolizaciju kofeina, može se stvoriti visoka razina. Pokazano je da unos kofeina tijekom trudnoće ograničava rast fetusa i povećava rizik od male porođajne težine pri porodu.

6. Neoprano voće i povrće

Površina neopranog ili neobrađenog voća i povrća može biti kontaminirana s nekoliko bakterija i parazita. Tu spadaju Toxoplasma, E. coli, Salmonella i Listeria, koje se mogu nabaviti iz tla ili rukovanjem. Kontaminacija se može dogoditi u bilo kojem trenutku tijekom proizvodnje, žetve, prerade, skladištenja, transporta ili trgovine na malo.

Bakterije mogu naškoditi i majci i njenom nerođenom djetetu. Jedan vrlo opasan parazit koji može ostati na voću i povrću zove se Toxoplasma. Većina ljudi koji dobiju toksoplazmozu nemaju simptome, dok se drugi mogu osjećati kao da imaju gripu mjesec dana ili više. Većina novorođenčadi koja je zaražena toksoplazmom dok je još u maternici nema simptoma pri rođenju. Međutim, simptomi poput sljepoće ili intelektualnih teškoća mogu se razviti kasnije u životu.

Štoviše, mali postotak zaražene novorođenčadi ima ozbiljno oštećenje očiju ili mozga pri rođenju.

Dok ste trudni, vrlo je važno smanjiti rizik od infekcije temeljitim ispiranjem, ljuštenjem ili kuhanjem voća i povrća.

Važno je temeljito isprati sve voće i povrće.

7. Nepasterizirano mlijeko, sir i voćni sokovi

Sirovo mlijeko i nepasterizirani sir mogu sadržavati niz štetnih bakterija, uključujući listerije, salmonelu, E. coli i Campylobacter. Isto vrijedi i za nepasterizirani sok, koji je također sklon bakterijskoj kontaminaciji. Sve ove infekcije mogu imati po život opasne posljedice za nerođeno dijete.

Bakterije mogu biti prirodno nastale ili uzrokovane onečišćenjem tijekom prikupljanja ili skladištenja.

Pasterizacija je najučinkovitiji način ubijanja štetnih bakterija, bez promjene nutritivne vrijednosti proizvoda. Da bi se rizik od infekcije sveo na najmanju moguću mjeru, trudnicama se savjetuje konzumiranje samo pasteriziranog mlijeka, sira i voćnih sokova. Trudnice ne bi smjele konzumirati nepasterizirano mlijeko, sir ili voćni sok, jer ove namirnice povećavaju rizik od bakterijskih infekcija.

8. Alkohol

Trudnicama se savjetuje da u potpunosti izbjegavaju konzumiranje alkohola, jer to povećava rizik od pobačaja i mrtvorođenosti. Čak i mala količina može negativno utjecati na razvoj mozga vaše bebe.

Također može uzrokovati fetalni alkoholni sindrom, koji uključuje deformacije lica, srčane greške i intelektualnu invalidnost.

Budući da se tijekom trudnoće nije pokazalo da nijedna razina alkohola nije sigurna, preporučljivo je uopće izbjegavati ga.

9. Prerađena hrana bez nutritivnih vrijednosti

Kao rezultat toga, trudnice trebaju povećane količine mnogih esencijalnih hranjivih sastojaka, uključujući bjelančevine, folate i željezo.

Pa iako jedete u dvoje, ne trebate jesti duplo, oko 350–500 dodatnih kalorija dnevno tijekom drugog i trećeg tromjesečja treba biti dovoljno.

Optimalna prehrana za trudnice uglavnom se sastoji od cjelovite hrane, s puno hranjivih sastojaka kako bi se zadovoljile potrebe majke i rastućeg djeteta.

Prerađena hrana uglavnom nije bogata hranjivim tvarima, ali ima puno kalorija, šećera i dodanih masti.

Nadalje, dodani šećer povezan je s dramatično povećanim rizikom od razvoja nekoliko bolesti, uključujući dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

ZAKLJUČAK

Uvijek se preporučuje pravilna higijena i priprema hrane, posebno tijekom trudnoće. Međutim, to nije uvijek lako jer se neke namirnice mogu već zaraziti kad ih kupite. Iz tog razloga, najbolje je izbjegavati hranu na ovom popisu što je više moguće.

Vaše zdravlje i zdravlje vašeg nerođenog djeteta trebalo bi biti na prvom mjestu.

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Wellness i prehrana

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity pokazalo je da na kilograme ne utječe samo kalorijska vrijednost obroka, nego i vrijeme u kojem...

Znanost

Znanstvenici su otkrili da odsutnost endokanabinoida u hipokampusu, ključnoj regiji mozga koja sudjeluje u stvaranju sjećanja i osjećaja, rezultira depresivnim ponašanjem

Znanost

Znanstvenici su razvili automatizirani robotski sustav koji omogućuje brzo testiranje učinaka lijekova na ljudsku spermu. Sveučilište Dundee se već neko vrijeme bavi pronalaženjem sigurne...

Zdravlje i Medicina

Kod osoba koje odluče usvojiti pet zdravih životnih navika uočena je veća vjerojatnost da u dobi od 50 godina budu zdrave i bez ozbiljnijih kroničnih bolesti,...

Oglašavanje