Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Dijete ‘vampir’ u Italiji pokopano je prije 1550 godina

Desetogodišnjak je pronađen pokopan sa kamenom u ustima, za što se pretpostavlja da je napravljeno kako bi ga se spriječilo da  ustane iz groba i proširi malariju među drugim ljudima.

Dječak je pokopan na drevnom groblju u Lugnanu u Italiji. Oni koji su pokopali dijete, koje je vjerojatno umrlo od malarije, možda su koristili kamen kako bi spriječili dizanje djeteta iz groba i širenje bolesti na druge ljude, rekao je tim istraživača u svojim izjavama, objavljenim 12. listopada, od strane Sveučilišta u Arizoni.

“Nikad nisam vidio ništa takvo, iznimno je jezivo i čudno”, rekao je David Soren, profesor antropolog sa Sveučilišta u Arizoni koji je od 1987. nadgledao arheološka istraživanja na groblju.

“Lokalni stanovnici nazivaju ga ‘Vampir iz Lugnana'”.

Na ovom groblju, pod nazivom “La Necropoli dei Bambini” ili “Dječje groblje”, otkriveni su i drugi bizarni ostaci, kao što su npr. kosturi beba i maloljetnika pored kojih su pronađene kanđže gavrana, žablje kosti i brončani kavezi ispunjeni ostacima žrtvovanih štenaca. U jednom slučaju, kostur trogodišnje djevojčice na groblju pronađen je s kamenjem koji drži njene ruke i noge pričvrščenima za tlo, tvrde istraživači.

Zapravo, do tada je najstarija osoba pronađena pokopana na groblju bilo trogodišnje dijete, a arheolozi su pretpostavili da je groblje bilo rezervirano za dojenčad i malu djecu. “Još uvijek postoje dijelovi groblja koje  nismo iskopali, pa ne znamo hoćemo li naći kosture i druge starije djece”, kaže bioarheolog Jordan Wilson, doktorski student Antropologije na Sveučilištu u Arizoni koji je analizirao kosti u Italiji.

Groblje je sagrađeno tijekom petog stoljeća, unutar rimske vile koja datira iz prvog stoljeća. Tijekom petog stoljeća, smrtonosna epidemija malarije bila je aktualna na tom području, utvrdili su arheolozi.

Ustajanje od mrtvih ?

Istraživači su rekli da sumnjaju da je dijete umrlo od malarije, iako DNA testiranje nije provedeno na ostacima djeteta. Za drugu djecu zakopanu na groblju poznato je da su umrla od malarije, a ovo dijete ima upaljeni zub, što je nuspojava malarije, rekli su istraživači.

“Znamo da su Rimljani bili jako zabrinuti zbog širenja bolesti i da su čak došli i do te mjere da su zapošljavali razne čarobnjake kako bi zlo – što god da je kontaminiralo tijelo – izašlo”, rekao je Soren, dodavši kako je u ovom slučaju “zlo” vjerojatno bila malarija. Istražitelji će nastaviti iskapanja u Lugnanu sljedećeg ljeta.

Ostali vampirski ukopi otkriveni su u prošlosti u Italiji i Poljskoj. Primjer je crkva Presvetog Trojstva u Byszewu, Poljska, gdje je nedavno otkriven primjer jednog takvog mogućeg ukopa, izvijestio je Sebastian Nowak, istraživač na Sveučilištu Nicolaus Copernicus u Torunu u Poljskoj. Nowak je opisao svoj nalaz na godišnjem sastanku Europskog udruženja arheologa održanog u rujnu u Barceloni, u Španjolskoj.

Možda će vas zanimati

Zemlja

Najaktivniji europski vulkan Etna tijekom noći se aktivirao, objavili su talijanski mediji. Lava se izlila u dva kraka iz istog kratera, od kojih je...

Bakterije i virusi

U jeku pandemije COVID-19 koja je najviše ljudskih života odnijela u Italiji, javnost i znanstvenici zaintrigirani su viješću o gradiću u kojeg nije ušao...

Oboljenja i poremećaji

Uglađen, grabežljivi grof Drakula, demonski Nosferatu i svjetlucavi ali i klanski sukobljen Edward Cullen – vampiri imaju mnogo oblika, ali žeđ za krvlju i...

Biljke i životinje

Među šišmišima postoji potporodica tzv. vampirskih šišmiša (Desmodontiae) koji piju krv, najčešće domaćih i divljih životinja. No, u sjeveroistočnom Brazilu je otkriveno da imaju...