Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Dijetnim gaziranim pićima riskiramo demenciju i moždani udar

Nova studija je pokazala još jednu od prijetnji koju odašilju dijetna gazirana pića.

Za neke od nas nema boljeg osvježenja od onog u vidu hladnog i nezaslađenog gaziranog pića. Drugi, opet, to konzumiraju isključivo zato što smatraju da je u pitanju bolja alternativa od zaslađenih gaziranih pića. No, je li to baš tako?

Iako je davno ustanovljeno kako umjetna sladila u takvim pićima nisu pretjerano dobra za naše zdravlje, još jedno novo istraživanje je pronašlo svježa saznanja koja ne idu u prilog navici čestog ispijanja takvih pića.

U pitanju je istraživanje provedeno na više od 4 tisuće osoba na bostonskom sveučilištu koje je pokazalo kako dijetna gazirana pića, naime, povećavaju rizik od moždanog udara i demencije. Objavljeno je u časopisu Stroke.

Začudo, isti rizik nije pronađen kod konzumacije klasičnih zaslađenih gaziranih pića, što je bila glavna tema paralelne studije. Svejedno, liječnici ipak napominju kako su i konvencionalna gazirana pića itekako štetna za zdravlje. No, vratimo se ipak pićima s umjetnim zaslađivačima.

Odrasli koji konzumiraju već samo jednu limenku takvog pića na dan imaju čak 3 puta veći rizik od dobivanja moždanog udara od onih koji samo piju klasičnu zaslađenu verziju tog istog pića.

Glavni krivac je, navodno, umjetni zaslađivač aspartam kojeg se dodaje u sokove i razne druge proizvode koji nemaju u sebi šećer. Aspartam, ali i razni drugi umjetni zaslađivači dovode do rizika sužavanja krvnih žila.

Osim toga svega, jedno prethodno istraživanje je upućivalo na to kako dijetna pića ne pomažu baš u gubitku kilograma. Podsjećamo i na ranije studije koje su dijetna pića kod trudnica dovodila u direktnu vezu s ranijim porodima. Umjesto nekog slatkog pića ipak bi bilo najbolje odabrati vodu.

“Znamo da je ograničenje konzumacije šećera važna strategija za postizanje zdrave tjelesne težine te pravilne prehrane pa dok se ne dođe do nekih novih saznanja trebali bismo ograničiti i trošenje umjetno zaslađenih pića. Ona jesu možda korisna za dijabetičare i one koji nastoje smršavjeti, ali ljude treba ipak poticati da piju vodu i ostala pića u kojima nema dodanog šećera”, pojasnila je Rachel K. Johnson, nutricionistica sa Sveučilišta u Vermontu.

4 komentara

4 Comments

  1. Bratislav Stevanovic

    25 travnja, 2017 u 10:11 pm

    Aspartam se prvenstveno koristio kao bojni otrov u vietnamu i skoro da ne postoje podaci o tome, a kasnije se poceo upotrebljavati kao zasladjivac. ,Veoma otrovan i kancerogen.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Predugo spavanje ili dugi popodnevni počinci povezani su s povećanim rizikom od moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi New York Times. Kineski...

Oboljenja i poremećaji

Ljudi koji teško utonu u san ili se noću bude mogu imati veći rizik od srčanog ili moždanog udara u odnosu na one koji...

Oboljenja i poremećaji

Zabrana prodaje zaslađenih napitaka na poslu može biti jedan od načina da se pomogne zaposlenicima da konzumiraju manje tih napitaka i da izgube na...

Društvene znanosti

Boca rijetkoga single malt škotskog viskija branda Macallan iz 1926. godine srušila je svjetski rekord na dražbi londonske aukcijske kuće Sotheby’s, postigavši cijenu od...

Oglašavanje