Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Dine koje zauzimaju područje veličine Kanade intrigiraju znanstvenike

Saturnov mjesec Titan sve više intrigira znanstvenike, a njihovo novo otkriće jest to da su primijećene različite vrste dina na njegovoj površini.

Znanstvenici su do te spoznaje došli analizom radarskih podataka prikupljenih pomoću letjelice Cassini. Dine na Titanu zauzimaju površinu veličine Kanade, odnosno 13 posto čitavog mjeseca. Već je ranije ustanovljeno kako je Titan, koji je najveći Saturnov prirodni satelit, zapravo jedini mjesec u Sunčevom sustavu koji ima atmosferu i planetarne klimatske procese.

Titanove dine, međutim, nasuprot onih na Zemlji su gigantske. Široke su između jednog i dva kilometra, dugačke nekoliko stotina kilometara te visoke oko 100 metara, stoji na stranicama Europske svemirske agencije (ESA).

Ipak, njihova veličina nije ujednačena, kao niti međusoban razmak, te se na taj način odaje okolina u kojoj su formirane i u kojoj su se razvijale. Još jedna bitna razlika jest i u tome što pijesak na Titanu nije napravljen od silikata, kao na Zemlji, već od čvrstih ugljikohidrata, koji dolaze iz atmosfere Titana. Oni se u zasad nepoznatom procesu za znanstvenike, oblikuju u milimetarska zrnca.

Gotovo sve dine na Titanu nalaze se u nizinskim dijelovima i u ekvatorijalnom dijelu. One sjevernije su daleko tanje i većeg međusobnog razmaka, a znanstvenici vjeruju kako je to možda posljedica Saturnove eliptične orbite.

6 komentara

6 Comments

 1. Goran Štambuk

  23 siječnja, 2012 u 9:42 pm

  Arrakis

 2. Pilich Isus Krist

  23 siječnja, 2012 u 9:47 pm

  Super, dine! Njih bi i govno zaintrigiralo -.-

 3. Litha Midsummer

  23 siječnja, 2012 u 10:29 pm

  Pjesak od ugljikohidrata??? Šećerna brda veličine Kanade? Ja bi tamo! 😀

 4. Silvio Kukovačec

  23 siječnja, 2012 u 11:02 pm

  A šta kaže Markač?!Jel i on za EU?

 5. Dino Alberini

  24 siječnja, 2012 u 7:17 am

  Jasno mi je da ima debila kojima je svatko otkriće bez veze. Jasno mi je i da imaju svoj fan klub. Ali nije mi jasno koji kurac komentiraju na Znanost.com?

 6. Litha Midsummer

  24 siječnja, 2012 u 9:36 am

  Dino, na kraju svakog članka piše: “izreci svoje mišljenje” 🙂 a kakav članak takav komentar.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Ovo bi moglo značiti da će znanstvenici ponovno preispitati čak i ono što znaju o Mjesecu.

Geografija i geologija

Najveći Saturnov mjesec ima jezera, planine i dine, a njegova je površina izbrazdana mnogim istim silama koje su oblikovale Zemlju, objavili su znanstvenici. Skupina...

Biotehnologija

Tumor mu uništio kosti pa je dobio nove isprintane

Geografija i geologija

Špiljari u Montrealu otkrili su nevjerojatan sustav kaverni i tunela ispod grada, stvoren još u vrijeme kada su sabljozube mačke lovile goleme ljenjivce, a...

Oglašavanje