Connect with us

Znanost

Planete i mjeseci

Dine koje zauzimaju područje veličine Kanade intrigiraju znanstvenike

Saturnov mjesec Titan sve više intrigira znanstvenike, a njihovo novo otkriće jest to da su primijećene različite vrste dina na njegovoj površini.

Znanstvenici su do te spoznaje došli analizom radarskih podataka prikupljenih pomoću letjelice Cassini. Dine na Titanu zauzimaju površinu veličine Kanade, odnosno 13 posto čitavog mjeseca. Već je ranije ustanovljeno kako je Titan, koji je najveći Saturnov prirodni satelit, zapravo jedini mjesec u Sunčevom sustavu koji ima atmosferu i planetarne klimatske procese, piše dnevnik.hr

Titanove dine, međutim, nasuprot onih na Zemlji su gigantske. Široke su između jednog i dva kilometra, dugačke nekoliko stotina kilometara te visoke oko 100 metara, stoji na stranicama Europske svemirske agencije (ESA).

Ipak, njihova veličina nije ujednačena, kao niti međusoban razmak, te se na taj način odaje okolina u kojoj su formirane i u kojoj su se razvijale. Još jedna bitna razlika jest i u tome što pijesak na Titanu nije napravljen od silikata, kao na Zemlji, već od čvrstih ugljikohidrata, koji dolaze iz atmosfere Titana. Oni se u zasad nepoznatom procesu za znanstvenike, oblikuju u milimetarska zrnca.

Gotovo sve dine na Titanu nalaze se u nizinskim dijelovima i u ekvatorijalnom dijelu. One sjevernije su daleko tanje i većeg međusobnog razmaka, a znanstvenici vjeruju kako je to možda posljedica Saturnove eliptične orbite.

Reci ljudima da postoji nevidljivi čovjek koji je stvorio svemir i vjerovati će ti, reci im da je boja mokra i morat će taknuti da budu sigurni!

6 komentara

6 Comments

 1. Goran Štambuk

  siječanj 23, 2012 kod 9:42 pm

  Arrakis

 2. Pilich Isus Krist

  siječanj 23, 2012 kod 9:47 pm

  Super, dine! Njih bi i govno zaintrigiralo -.-

 3. Litha Midsummer

  siječanj 23, 2012 kod 10:29 pm

  Pjesak od ugljikohidrata??? Šećerna brda veličine Kanade? Ja bi tamo! 😀

 4. Silvio Kukovačec

  siječanj 23, 2012 kod 11:02 pm

  A šta kaže Markač?!Jel i on za EU?

 5. Dino Alberini

  siječanj 24, 2012 kod 7:17 am

  Jasno mi je da ima debila kojima je svatko otkriće bez veze. Jasno mi je i da imaju svoj fan klub. Ali nije mi jasno koji kurac komentiraju na Znanost.com?

 6. Litha Midsummer

  siječanj 24, 2012 kod 9:36 am

  Dino, na kraju svakog članka piše: “izreci svoje mišljenje” 🙂 a kakav članak takav komentar.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh