Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Genetika

„Dizajnirane“ bebe bi mogle imati neželjene mutacije

Novo istraživanje otkrilo je poteškoće.

Tehnologija Crispr-Cas9 smatrana je idealnom za stvaranje „dizajniranih“ beba koje bi time imale željene genetske karakteristike. Ta tehnologija se temelji na metodi svojevrsnog rezanja i lijepljenja manjih dijelova DNA, a takvo brisanje ili popravljanje „pokvarenih“ gena teoretski zvuči dobro kad se uzme u obzir da još uvijek prijete opake bolesti.

Novo istraživanje je, naime, pokazalo da Crispr može također dovesti i do niza neželjenih te potencijalno štetnih mutacija u DNA, konkretno – na genima izvan onih koji su tretirani tehnologijom. To bi otkriće moglo imati učinak sprječavanja kliničkih testiranja, a koja su uskoro trebala početi u SAD-u, kao i onih koja se već događaju u Kini.

“Smatramo bitnim da znanstvena zajednica bolje razmotri potencijalne opasnosti tih mutacija”, rekao je koautor studije dr. Stephen Tsang s Medicinskog centra Sveučilišta u Kolumbiji.

Crispr je inače bio dočekivan kao jeftin i efikasan način za dobivanje „dizajnirane“ djece. Ne toliko zbog zadavanja nekih specifičnih fizičkih svojstava, poput boje kose ili visine, nego zbog djece koja bi bila bez nasljednih genetskih bolesti (poput, primjerice, astme ili urođene sljepoće).

Novopronađene mutacije bi mogle rezultirati tako da bi neke od njih mogle biti i opasne po život. Ako bi takva mutacija pogodila neki važan gen, kao što bi bio onaj za suprotstavljanje tumorima, mogli bi se stvoriti neželjeni problemi. Većina studija koje su prije proučavale neželjene mutacije uzrokovane Crispr tehnologijom preuređivanja koristile su računalne algoritme koji bi predviđali područja koja bi najvjerojatnije bila pogođena brisanjem ili usađivanjem dijelova DNA. Ipak, nije se proučavao cijeli genom, već mala količina tkiva i u tom slučaju bi algoritam dobro funkcionirao.

Dr. Tsang i njegov tim su na dva miša uspješno „ispravili“ gen koji je uzrokovao sljepoću, ali pokazalo se kako je njihova DNA pogođena s oko 1.500 malih mutacija na nukleotidu. To je bilo popraćeno s još preko 100 većih neplaniranih promjena u DNA. Nijednu od zapaženih mutacija nisu predvidjeli korišteni računalni algoritmi.

Čini se kako alat još uvijek nije savršen kad je u pitanju proučavanje baš cijelog genoma. Istraživanje je odobreno za sljedeće izdanje časopisa Nature Methods.

2 komentara

2 Comments

  1. Ivan Kelava

    30 svibnja, 2017 u 8:55 pm

  2. Selver Burekovic

    30 svibnja, 2017 u 9:28 pm

    …i rodi se Wolverine 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Genetika

Ljudi, kao i svi drugi organizmi na Zemlji, svakodnevno su izloženi različitim vanjskim utjecajima čije će djelovanje ostaviti trag na budućim generacijama. Iako se...

Biokemija

Jedno od najintrigantnijih pitanja u potrazi za podrijetlom života jest kako je došlo do kemijske selekcije te kako su nastale prve biomolekule. Najnoviji rezultati...

Bakterije i virusi

Koronavirus se zapravo mijenja poprilično sporo ako ga usporedimo s virusnom infekcijom kao što je gripa.

Bakterije i virusi

Istraživači sa sveučilišta u kineskoj provinciji Zhejiang tvrde da je koronavirus mutirao u više od 30 sojeva, kao i da to dijelom objašnjava činjenicu...

Oglašavanje