Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Djeca alkoholičara češće povezana s nasilnim partnerskim vezama

Odrastanje uz alkoholičara u obitelji ima još nekih mana za koje nismo znali.

Foto: Shutterstock

Roditelj alkoholičar i odrastanje s njim podebljava izglede za nasilne partnerske veze u tinejdžerskoj dobi. To pokazuje studija Instituta za ovisnosti (RIA) sa sveučilišta u Buffalu koja sugerira kako korijeni nasilne veze sežu još u djetinjstvo. Studija je objavljena u Journal of Youth and Adolescence.

Jennifer A. Livingston, znanstvenica na RIA i ujedno voditeljica studije pojasnila je kako se dosad na nasilje u tinejdžerskim vezama gledalo kao na zaseban problem. “Ovo istraživanje pokazuje kako su agresivno ponašanje i nasilje u vezama u tinejdžerskoj dobi zapravo reakcije na uzročnike stresa još iz rane životne dobi. Događanja iz ranog djetinjstva uzrokuju nasilje prema našem partneru”, objasnila je Livingston.

Istraživanje je obuhvatilo 144 tinejdžera čiji su očevi bili ovisnici o alkoholu, a djeca su praćena za istraživanje od njihove prve godine života. Analizom podataka koji su se redovito prikupljali tijekom odrastanja djece iz te praćene skupine Livingston i njezin tim su mogli identificirati čimbenike koji su vodili tome da tinejdžeri uđu u nasilne partnerske veze.

“Čini se kako je za razvoj agresije i nasilja u tinejdžerskoj dobi kritična ona obiteljska dinamika u predškolskoj dobi te u srednjem razdoblju djetinjstva”, poručuje Livingston. Studija je isto tako pokazala kako su majke nasilnih alkoholičara sklonije depresiji, a to rezultira time da su te majke manje osjećajne i manje tople prema vlastitoj djeci, uključujući najraniju djetetovu dob. Takav se učinak negativno odražava na sposobnost te djece da ostvare kasnije zdrav odnos u životu.

“Sve to je važno jer djeca koja su imala osjećajne i tople majke se bolje znaju nositi sa svojim emocijama i ponašanjem”, objašnjava Livingston i ističe da “ima više sukoba u brakovima u kojima postoji ovisnost o alkoholu”.

Prema istraživanju takvi čimbenici mogu utjecati na to da djeca puno teže kontroliraju svoje ponašanje i da pokazuju veću razinu agresije u ranom i u srednjem djetinjstvu. Studija je pokazala i da su djeca koja su bila agresivnija prema svojoj braći više sklona biti nasilna i prema svojem partneru u odrasloj dobi.

Ona djeca koja nisu imala pravilan emocionalni okvir češće nisu bila sposobna kontrolirati svoje ponašanje. To bi rezultiralo višom razinom agresije u odrasloj dobi. “Ova otkrića ističu kako je kritično važno rano intervenirati i spriječiti alkoholizam u obitelji. Majke čiji su partneri ovisnici o alkoholu posebno trebaju potporu”, ističe Livingston.

Istraživanje pomaže jer upućuje u kojem bi smjeru trebalo raditi, a pokazuje i da se opasnost nasilja kod djece može smanjiti ukoliko roditelji nauče biti uravnoteženiji u pristupu te osjećajniji i topliji prema svojoj djeci. To bi moglo smanjiti razinu sukoba u braku i voditi putem bolje samokontrole kod djece, a zatim i smanjiti agresivno ponašanje u budućoj vezi s partnerom.

Možda će vas zanimati

Genetika

Imali su čast i da se neobični sindrom nazove po njima. Za obitelj Marsili može se reći da svakodnevno žive poput superheroja. Šest članova...

Psihologija

Seksualno zlostavljanje vrlo je stresno i razorno iskustvo za žrtve, no jedno istraživanje pokazalo je da može imati još podmuklije i gore posljedice. Kad...

Društvene znanosti

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...

Psihijatrija

Osobe koje nakon masovnih ubojstava ili prirodnih katastrofa neprekidno u medijima prate njihov razvoj imaju veću vjerojatnost za nastanak simptoma posttraumatskog stresa mjesecima kasnije....