Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Oboljenja i poremećaji

Djeca bez krajnika imaju kasnije više zdravstvenih problema

Gotova je dugogodišnja velika studija o dugoročnim posljedicama vađenja krajnika

Završena je prva studija o dugoročnim posljedicama vađenja krajnika, a ogroman uzorak na kojem se temelji daje rezultatima veliku ozbiljnost.

Iako se operacija krajnika (tonzilektomija) i operacija trećeg krajnika (adenoidektomija) smatraju rutinskim operacijama bez posljedica, nova studija koja je objavljena u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery pokazala je da djeca kojoj su uklonjeni krajnici imaju više zdravstvenih problema kasnije u životu.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Melbourneu proučavao je medicinske podatke čak 1.2 milijuna Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete ili čak do tridesete godine.

Ono što su saznali je da su djeca kojoj su krajnici izvađeni do devete godine života kasnije triput češće obolijevala od alergija ili infekcija respiratornih puteva (astma, gripa, upala pluća). Djeca kojoj je izvađen treći krajnik su dvaput češće obolijevala od navedenih bolesti, kao i od konjunktivitisa te opstruktivne bolesti pluća.

Analiza je pokazala također da se problemi s disanjem i kronične upale sinusa ili uha često vraćaju poslije operacije.

Preporuka znanstvenika je da se vađenje krajnika izbjegava kad god su moguće druge vrste liječenja. Također, ako su sve ostale mogućnosti iscrpljene, liječnici bi trebali odlagati operaciju što kasnije, kako bi se bolje razvio imunitet djeteta.

“Sva tri krajnika su dio limfnog sustava i igraju bitnu ulogu u normalnom razvoju imunološkog sustava i prepoznavanju patogena tijekom djetinjstva pa i ne čudi što njihovo uklanjanje onemogućuje otkrivanje patogena i povećava rizik od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti,” zaključak je znanstvenika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje