Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Djeca i video igrice: vodič za roditelje

Foto: Shutterstock

Video igre za djecu mogu zabavljati vaše dijete danima – ali onda ih nekako morate natjerati da prestanu.  U roditeljstvu nam se čini da stalno koristimo riječ ”NE”: Ne, ne možeš doručkovati Kinder jaje; Ne, ne možemo kupiti konja; Ne, ne možeš ostati budan cijelu noć, itd….

“Koje bi video igre moje dijete trebalo igrati?”

Poput filmova, za sve video igre je predviđena dobna granica i vrijedi obratiti pozornost na nju. Ako ne dopuštate svome djetetu da gleda film s naznakom +18, onda ne bi trebao ni igrati takvu video igru.

Što preporučujemo? Možda biste htjeli obratiti pozornost na igre za djecu koje potiču djecu na stvaranje, kao što su Minecraft, LittleBigPlanet , Lego Worlds ili Super Mario Maker. U njima dijete koristi maštu, a vi se osjećate manje krivim što ne svira violinu ili ne uči razlomke.

Super Mario Maker je super za podučavanje djece o umjetnosti i dizajnu igara, a možete graditi i testirati razine zajedno.

“Koliko dugo bi se moje dijete trebalo igrati?”

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da ne treba dopuštati djeci mlađoj od 18 mjeseci ikakve video igre ili općenito izlaganje zaslonima, a nakon toga najviše jedan sat dnevno do pet godina starosti. Nema predloženog broja sati za djecu u dobi od šest godina i više, ali, znajte, raditi nešto više od nekoliko sati dnevno vjerojatno nije dobra ideja – 90 minuta se smatra razumna gornja granica.

“Koji je najbolji način da djecu odvučete od zaslona?”

Jednostavno odredite vremensko ograničenje. Dajte im petominutno upozorenje prije isteka vremena, tako da imaju priliku spremiti svoj napredak. Budite čvrsti, ali razumni; ako stvarno trebaju samo još jednu minutu da završe utakmicu ili pobijede, pokažite velikodušnost.

SAVJET: Za mlađu djecu, koristite kuhinjski brojač za postavljanje dogovorenog ograničenja i smjestite ga negdje gdje ga mogu vidjeti (a ne do njega – možda neće moći odrediti vrijeme, ali nisu glupi).

“Što ćete učiniti ako njihov prijatelj igra Grand Theft Auto V?”

Kako reći drugom roditelju da ne želiš takve igre u prisutnosti svoga djeteta? Najbolje je biti iskren, ali ne previše iskren. Naglasite da govorite isključivo o svome djetetu – objasnite da ste zabrinuti koliko su zreli, koliko je lako utjecali na njih, jesu li spremni vidjeti nacističkog zombija pretučenog do smrti.

Mala količina izlaganja djeteta takvim video igrama vjerojatno neće pretvoriti vaše dijete u ubojitog manijaka.

Zaključak

Kao i kod većine aspekata roditeljstva, i ovo se svodi na kombinaciju donošenje informiranih odluka. Naoružajte se činjenicama – upoznajte Pegiov sustav ocjenjivanja i naučite kako koristiti roditeljsku kontrolu vaše konzole (Xbox One, PS4 i Nintendo Switch , kao i tableti i telefoni – stranica Internet Matters ima praktičan vodič). Vjerujte svojim instinktima kada je u pitanju ono što je za njih dobro.

Ono što je najvažnije, zapamtite da su videoigrice briljantne i mogu biti izvrsne za djecu. Mogu nas naučiti kako stvarati, kako se igrati i kako gubiti. One su uzbudljive, inspirativne, zastrašujuće, lijepe i smiješne, ponekad sve istovremeno. Najviše od svega, one su zabavne. A našoj djeci to treba!

Možda će vas zanimati

Znanost

Dječji plač je trajni izvor stresa za roditelje. Taj problem je također postao tema ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Šivajući visoko osjetljive mikrofone unutar dječjih rukava, James Green sa Sveučilišta Connecticut...

Zdravlje i Medicina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenje zbog četiri sirupa protiv kašlja i prehlade koje je proizvela tvrtka Maiden Pharmaceuticals u Indiji, upozoravajući da...

Znanstvenici sa Sveučilišta Carnegie Mellon i još 8 drugih sveučilišta su 30 godina pratili više od 920 kanadskih dječaka te su istraživali njihov razvoj....

Uvrede, tračanje, sarkazam, udaranje, guranje, itd… Dječja se zloba iskazuje na razne načine. Ponekad se zloba događa impulzivno, u trenutku. Djeca se osjećaju ljutito ili povrijeđeno i pokušavaju...

Oglašavanje