Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje i Medicina

Djeca s autizmom u večini slučaja imaju prekomjernu težinu

Foto: Shutterstock

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima u općoj populaciji, prema određenim istraživanjima objavljenima u časopisu The Journal of Pediatrics .

Istraživanje koje su proveli istraživači u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (CHOP), University of Pennsylvania i šest drugih centara, prvi je pokazao da mala djeca s ASD-om ili razvojne kašnjenja suočavaju se s vrlo visokim rizikom od razvoja pretilosti.

Kod djece s ASD-om, pokazalo se da oni koji imaju veći stupanj oštećenja i teže simptome imaju veći rizik od razvoja pretilosti u dobi od pet godina.

Istraživanje je obuhvatilo djecu u dobi između dvije i pet godina, jer je ta dobna skupina važan prozor za ranu prevenciju pretilosti. To uključuje 668 djece s ASD, 914 djece s razvojnim kašnjenjima ili poremećajima i 884 djece iz opće populacije koja je služila kao kontrola. Visine i težine djece izmjerene su tijekom kliničkih posjeta, a ASD ozbiljnost mjerena je uporabom Ohio State University Global Scale Serum za autizam.

Rezultati pokazuju da su djeca s ASD-om bila 1.57 puta veća vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost od opće populacije; djeca s razvojnim kašnjenjima imaju 1,38 puta veću vjerojatnost da će biti prekomjerna tjelesna težina ili pretilo. Rizik od pretilosti bio je još izraženiji kod djece s teškim ASD simptomima, budući da su 1,7 puta veća vjerojatnost da će biti klasificirani kao prekomjerna težina ili pretilo od djece s blagim ASD simptomima.

“Ovi nalazi jasno pokazuju da je nadgledanje ove djece zbog prekomjernog povećanja tjelesne težine u ranoj dobi kritično i da bi prevencije trebale biti proširene kako bi se uključile ne samo djeca s ASD-om, već i one s drugim razvojnim dijagnozama”, rekla je Susan E Levy, MD, MPH, glavni autor i medicinski direktor Centra za istraživanje autizma na CHOP-u.

Iako su druge studije pokazale veći rizik od pretilosti kod djece s ASD-om, nova studija prva će ispitati da li djeca s drugim razvojnim poteškoćama imaju povećan rizik za razvoj pretilosti. Osim toga, istraživači su ispitali sve veze između prekomjernog povećanja težine i prisustva drugih medicinskih, bihevioralnih, razvojnih ili psihijatrijskih stanja.

“Potrebna nam je više istraživanja kako bismo razumjeli zašto ta djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj pretilosti i koja su djeca u najvećem riziku”, rekao je Levy.

Drugi medicinski uvjeti vrlo su česti u djece s ASD-om, a autori primijetiti da oni mogu igrati ulogu u povećanju tjelesne težine. Mogući čimbenici uključuju endokrine poremećaje, genetske poremećaje, gastrointestinalne simptome, nuspojave povezane s lijekovima, poremećaji spavanja ili krute mogućnosti hrane, među ostalima.

Nova otkrića osvjetljavaju moguće mehanizme koji podliježu većem riziku od pretilosti kod djece s ASD-om i mogu u konačnici ponuditi ciljeve za ranu intervenciju. Istraživači sugeriraju da kliničari prate djecu s ASD-om ili razvojne kašnjenja / poremećaje zbog znakova povećanja tjelesne težine i da pružaju posebnu smjernicu za svoje roditelje kako bi spriječili pretilost.

Istraživanje je provedeno u sklopu Studije za istraživanje ranog razvoja (SEED).

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda će vas zanimati

Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su ljubaznija prema drugima zbog toga i sretnija, odnosno popularnija. Prema rezultatima, malo i jednostavno dobro...

Usporivači plamena (retardanti) spojevi su koji se nalaze u namještaju, elektroničkim uređajima i brojnim drugim proizvodima koje svi imamo u kući, a jedna studija...

Zdravlje i Medicina

Posljednjih nekoliko tjedana moj sin stalno kiše i neprestano mu curi nos.  Kako mogu znati ima li alergiju ili je samo prehlađen? – zabrinuta mama Sezonske...

Znanost

Dječji plač je trajni izvor stresa za roditelje. Taj problem je također postao tema ozbiljnog znanstvenog istraživanja. Šivajući visoko osjetljive mikrofone unutar dječjih rukava, James Green sa Sveučilišta Connecticut...

Advertisement