Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Djeca s autizmom u večini slučaja imaju prekomjernu težinu

Foto: Shutterstock

Djeca s razvojnim kašnjenjima, uključujući autizam spektralni poremećaj (ASD), imaju 50% veću vjerojatnost da budu prekomjerne tjelesne težine ili pretili u usporedbi s onima u općoj populaciji, prema određenim istraživanjima objavljenima u časopisu The Journal of Pediatrics .

Istraživanje koje su proveli istraživači u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (CHOP), University of Pennsylvania i šest drugih centara, prvi je pokazao da mala djeca s ASD-om ili razvojne kašnjenja suočavaju se s vrlo visokim rizikom od razvoja pretilosti.

Kod djece s ASD-om, pokazalo se da oni koji imaju veći stupanj oštećenja i teže simptome imaju veći rizik od razvoja pretilosti u dobi od pet godina.

Istraživanje je obuhvatilo djecu u dobi između dvije i pet godina, jer je ta dobna skupina važan prozor za ranu prevenciju pretilosti. To uključuje 668 djece s ASD, 914 djece s razvojnim kašnjenjima ili poremećajima i 884 djece iz opće populacije koja je služila kao kontrola. Visine i težine djece izmjerene su tijekom kliničkih posjeta, a ASD ozbiljnost mjerena je uporabom Ohio State University Global Scale Serum za autizam.

Rezultati pokazuju da su djeca s ASD-om bila 1.57 puta veća vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost od opće populacije; djeca s razvojnim kašnjenjima imaju 1,38 puta veću vjerojatnost da će biti prekomjerna tjelesna težina ili pretilo. Rizik od pretilosti bio je još izraženiji kod djece s teškim ASD simptomima, budući da su 1,7 puta veća vjerojatnost da će biti klasificirani kao prekomjerna težina ili pretilo od djece s blagim ASD simptomima.

“Ovi nalazi jasno pokazuju da je nadgledanje ove djece zbog prekomjernog povećanja tjelesne težine u ranoj dobi kritično i da bi prevencije trebale biti proširene kako bi se uključile ne samo djeca s ASD-om, već i one s drugim razvojnim dijagnozama”, rekla je Susan E Levy, MD, MPH, glavni autor i medicinski direktor Centra za istraživanje autizma na CHOP-u.

Iako su druge studije pokazale veći rizik od pretilosti kod djece s ASD-om, nova studija prva će ispitati da li djeca s drugim razvojnim poteškoćama imaju povećan rizik za razvoj pretilosti. Osim toga, istraživači su ispitali sve veze između prekomjernog povećanja težine i prisustva drugih medicinskih, bihevioralnih, razvojnih ili psihijatrijskih stanja.

“Potrebna nam je više istraživanja kako bismo razumjeli zašto ta djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj pretilosti i koja su djeca u najvećem riziku”, rekao je Levy.

Drugi medicinski uvjeti vrlo su česti u djece s ASD-om, a autori primijetiti da oni mogu igrati ulogu u povećanju tjelesne težine. Mogući čimbenici uključuju endokrine poremećaje, genetske poremećaje, gastrointestinalne simptome, nuspojave povezane s lijekovima, poremećaji spavanja ili krute mogućnosti hrane, među ostalima.

Nova otkrića osvjetljavaju moguće mehanizme koji podliježu većem riziku od pretilosti kod djece s ASD-om i mogu u konačnici ponuditi ciljeve za ranu intervenciju. Istraživači sugeriraju da kliničari prate djecu s ASD-om ili razvojne kašnjenja / poremećaje zbog znakova povećanja tjelesne težine i da pružaju posebnu smjernicu za svoje roditelje kako bi spriječili pretilost.

Istraživanje je provedeno u sklopu Studije za istraživanje ranog razvoja (SEED).

Možda će vas zanimati

Psihologija

U današnje vrijeme, didaktičke igračke postale su bitnije no ikada! Djeca od malih nogu koriste mobitele, laptope i tablete kako bi se zabavili te...

Biologija

Čini se kao neko praznovjerje priča da su bebe začete u određeno doba godine zdravije od onih začetih tijekom nekog drugog razdoblja. Međutim, znanstvenici...

Wellness i prehrana

Njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju kako većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima što ih nude svojoj djeci. Provedena...

Wellness i prehrana

Ukoliko su vam potrebni dodatni razlozi da pripazite na liniju, ovo će biti sigurno jedan od njih. Pokazano je da težina muškarca utječe na promjene...