Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Dječak slučajno otkrio blago legendarnog danskog kralja

Oživljena je priča Haralda Modrozubog

Trinaestogodišnji dječak je s arheologom amaterom otkrio važno blago koje je najvjerojatnije pripadalo danskom kralju Haraldu Modrozubom koji je u 10. stoljeću zemljom proširio kršćanstvo.

Arheolog iz hobija Rene Schoen te školarac Luca Malaschnitschenko su detektorima za metal još u siječnju istraživali područje jedne njive na sjeveru otoka Ruegena i nabasali tako na, naizgled, bezvrijedan komad aluminija. Kad su ga pomnije promotrili shvatili su da su našli blistavi komad srebra.

Obavijestili su o tome prave arheologe koji su nedavno počeli i iskapanja na tom području veličine 400 kvadratnih metara.

Pronašli su ogrlice, broševe, bisere, prstenje te 600 novčića, uključujući i stotinjak koji potječu iz doba Modrozubog (koji je Danskom vladao od otprilike 958. do 986. godine). Arheolozi su također pronašli mali ritualni srebrni čekić posvećen kultu boga Thora. Istodobno su kovanice bile prožete kršćanskim simbolima što potvrđuje prelazak s nordijske mitologije na kršćanstvo.

“Ta riznica je dosad najveće otkriće Haraldovih kovanica na južnom Baltiku i to je iznimno važno”, rekao je arheolog Michael Schirren iz pokrajinskog ureda za zaštitu spomenika i voditelj iskapanja.

Najstarija kovanica je dirham iz Damaska iz 714., a najmlađi novčić je iz 983. godine. Potonje sugerira kako je blago vjerojatno zakopano krajem 980-ih, u doba kad je Modrozubi boravio u Pomeraniji, gdje je i umro.

Harald Modrozubi je ujedinitelj Danske. Taj viking je poznat i po tome što je prihvatio kršćanstvo. Iz Danske je bio primoran pobjeći u Pomeraniju kad je ga svrgnuo njegov sin Sven.

Modrozubi je to blago vjerojatno zakopao u bijegu od Svena baš kao što je to učinio i s blagom s otoka Hidenseea koje je pronađeno još u 19. stoljeću i koje se bez ikakvih dvojbi može pripisati dvoru zadnjeg vikinškog kralja.

Trajno nasljeđe Haralda Modrozubog danas svi vide u svojim pametnim telefonima. Naime, bežična Bluetooth tehnologija je nazvana i označena upravo po njemu. Simbol Bluetootha su dvije su rune s njegovim inicijalima (H.B.).

Foto: SeriousFacts

Možda će vas zanimati

Energija i gorivo

Kako nastaje nafta? Ovo pitanje otvara vrata u fascinantni svijet geoloških procesa nafte i tajanstvenog putovanja koje sirova nafta prolazi tijekom milijuna godina prije...

Fizika

Kvantna fizika nije samo grana znanosti; ona je revolucionarni pogled na temeljne strukture naše stvarnosti. Ovaj uvod u kvantnu fiziku otvara vrata svijetu u...

+

Zanima vas kakav je okus ljudskog mesa? Iako to možda nije najbolja tema za večeru, postoji nekoliko zanimljivih i pomalo morbidnih priča o iskustvima...

Planete i mjeseci

Mjesec vidljiv po danu nije rijedak prizor, ali često izaziva znatiželju i divljenje. Iako ga tradicionalno smatramo noćnim nebeskim tijelom, Mjesec se često može...